VIZUALIZATOR: Festival fotografije 2014

Datum objave:14.12.2014

Pročitano:4473 puta

Datum održavanja: 12.12.2014 - 23.12.2014

Festival fotografije VIZUALIZATOR 2014 biće održan od 12. do 23. decembra 2014. na više lokacija u Beogradu. Festival je multidisciplinarni događaj koji povezuje institucije i pojedince iz različitih sfera kulturnog, obrazovnog i umetničkog delovanja.

 

 

Festival se sastoji od niza izložbi fotografija, među kojima je i izložba Edvarda Keatinga, dobitnika Pulicerove nagrade za fotografiju, nacionalnog konkursa za najbolju fotografiju Press Photo Srbija, kao i drugih izlagača iz zemlje I inostranstva.

 

Na različitim lokacijama u Beogradu, u više muzeja i galerija sa raznovrsnim programom tribina, radionica, izložbi fotografija i predavanja fotografa i stručnjaka iz različitih oblasti, ističe se značaj umetnosti fotografije, a učesnici će analizirati fotografiju iz različitih aspekata: kao vizuelnu umetnost, socijalni fenomen i moćno medijsko i obrazovno sredstvo.

 

Festival ima za cilj promociju fotografske delatnosti, kako u sferi medija, tako i u sferi umetnosti i obrazovanja.

PROGRAM:

 

12. decembar – izložba poljskog autora Marius Kubieles, Ciklus fotografija “Bruno Schulz”, Narodna biblioteka Srbije, 19h
14. decembar – radionica “Savremene tendencije u kustoskim praksama”, Dom omladine Beograda, tribinska sala I sprat, 14 do 17h
18. decembar – tribina Fotografske organizacije Srbije, Tržni centar Zira, 17h

 

Sinergijom svih značajnih činilaca na našoj fotografskoj sceni želimo da uspostavimo međusobnu saradnju, formulišemo zajedničke ciljeve i postavimo visoke standarde u profesiji. Takođe i da omogućimo rešavanje problema autorskih prava fotografa, ali i poštovanje etičkih standarda.Na tribini učestvuju učesnici iz zemlje I regiona.

 

- izložba Edwarda Keatinga, “ Cities of New Yourk” tržni centar Zira u 19h

 

19. decembar – ulična izložba plakata, podzemni prolaz na Terazijama, kod Palate Albanija i na Zelenom vencu, 15h
20. decembar – tribina “Zumiranje stvarnosti” o medijima i fotografiji, UK Parobrod, 17,30h

 

Savremena fotografija pruža medijima potpuno nove mogućnosti i načine da se obrate svojim čitaocima. Mnogi je koriste jer “govori više od hiljadu reči”. Brojni su i izazovi etike u vremenu opšte tabloidizacije i vladavine senzacionalizma. U trci za “ekskluzivnim” fotografijama dolazi do kršenja etičkih normi i banalizacije javnog prost” ora. Da li su tiraži postali važniji od etičkih principa? Kako rešiti problem neprofesionalnog/neodgovornog ophođenja fotografa prema svojoj, ali i društveno važnoj profesiji?

 

- Izložba makedonskih autora, “Elema Monohromatik” UK Parobrod, 19h

 

21. decembar –prezentacija knjige Kameradesi “Dirty Season”, UK Vuk Karadžić, 14,30h
- izložba fotografija ”Prvi svetski rat”, UK Vuk Karadćić, 16h
- radionica “Zauzmi pozu”, Akademija umetnostiu

 

22. decembar – tribina “Katedra u kadru” o profesiji profesora fotografije, UK Palilula, 17h

 

Razvoj i promene u savremenoj fotografiji neminovno su uticale i na pristup njenom izučavanju, što su među prvima osetili i profesionalni edukatori, odnosno profesori fotografije. Da li su uspeli da se prilagode i kakva je njihova pozicija danas u Srbiji?

 

- izložba Foto saveza Srbije, UK Palilula, 19h
- radionica “Hidro energetske fotografije” ETF

 

23. decembar – tribina “Otvoreno o fotografiji”, Dom omladine, 17h

 

Fenomen fotografije u sebi skriva jedan medijski paradoks – najmasovniji i najprisutniji je medij, a o njemu se nedovoljno razgovara i javno debatuje. Zbog njenog sveprisustva u svim segmentima ljudskog života uzima se zdravo za gotovo. Prema njoj se zauzima površan i nekritički stav. Fotografija je prestala da bude pojedinačna i postala je jedno univerzalno telo. Kao da nema početak i kraj. Do te mere je univerzalna da sam pojam fotografija menja značenje.

- izložba Press Photo Srbija, najbolje medijske fotografije, Dom omladine, 19h


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :