Tri doktora medicine i jedan ekonomista u bendu ZIMBABVENSKI ZAVOD ZA ZAŠTITU ZVEROVA

Datum objave:02.04.2015

Pročitano:5122 puta

Lokacija: Beograd

Zimbabveanski zavod za zaštitu zverova je bend iz Beograda nastao 2012. godine. Poreklo naziva je teško objasniti, ali recimo samo da inspiracija za njega potiče iz jednog stripa iz tridesetih i od naziva jedne državne institucije.

 

Bend čine tri doktora medicine i jedan ekonomista: Nikola Pješčić, Nikola Radosavljević, Veljko Terzić i Jovica Stanković. Kao dugogodišnji prijatelji, vremenom su shvatili da im se muzički ukusi u izvesnoj meri poklapaju, uz jednu zajedničku konstataciju: muzička scena u Srbiji je očajna. Stoga, osnovna ideja koja je dovela do osnivanja benda bila je zajednička želja za stvaranjem slušljive muzike otpevane na srpskom jeziku. Taj zadatak, mada naizgled jednostavan, bio je prilično komplikovan za jednog čoveka sa osrednjim i trojicu sa nikakvim muzičkim znanjem i iskustvom.

 

Tri doktora medicine i jedan ekonomista u bendu ZIMBABVENSKI ZAVOD ZA ZAŠTITU ZVEROVA | Bela Lugoši je živ

 

Ipak, kao što je rekao Fransoa Trifo, kad su ga pitali kako se postaje režiser: „Samo odgledajte deset hiljada filmova“. Isto tako, sa idejom da će godine slušanja muzike na kraju i stvoriti muziku, inspirisani najraznoraznijim zvukovima koji su im se urezali u mozak – Smiths, Videosex, Pulp, Haustor, Clash, Bauhaus, Doors, Šarlo Akrobata – sve do savremenih stvaralaca koji dele sličan senzibilitet – na kraju su uspeli da stvore nešto autentično svoje, što bi možda najviše podsećalo na ostareli new wave. Ostareli, ali živahan – tekstovi kroz koje se provlače glavne opsesije: gradske ulice i zavučeni prolazi, mrak, alkohol, crno-beli filmovi, tamna strana sveta i bekstvo od običnosti, sve to u sopstvenim aranžmanima stvorenim i snimanim u jednoj sobi.

 

Nemaju zvanična izdanja i do sada nisu imali nikakve kontakte ni s kim iz muzičke industrije (ni mejnstrim niti alternativne), niti iz muzičke scene (sem što s članovima nekih relativno poznatih bendova igraju mali fudbal, ali to je neka druga priča).

Svaka pesma Zimbabveanskog zavoda za zaštitu zverova propraćena je spotom (plejlista sa spotovima je dostupna na adresi https://www.youtube.com/playlist?list=PLeFyw042qY5aXAEupdxthiIUZ115hGNbo. Spotove, kao i muziku, sami snimaju, montiraju, režiraju i, uz brojne prijatelje, glume u njima. Ovog puta, objavljuju svoj osmi spot, nastao za pesmu "Bela Lugoši je živ"

 

 

Spot je sniman tokom 2014/2015 na više lokacija u Beogradu i Zemunu, od kojih će neke pažljivi gledaoci i prepoznati. U spotu učestvuju prijatelji benda Ana Petrović, Marko Ćurčić i, u naslovnoj ulozi, glumac Narodnog pozorišta u Beogradu, Pavle Jerinić. Pesma i spot "Bela Lugoši je živ" nastali su kao posveta Beli Lugošiju, Edu Vudu, Bauhausu i Screamin’ Jay Hawkins-u.

Bend za najskorije vreme najavljuje nove pesme i spotove, a za njima bi trebalo da uslede i svirke, čim osete da su spremni i da će to što odsviraju uživo valjati. Do tada, ono što su snimili im daje nadu da možda ima šanse da jedan čudan bend, bez ikakve dodirne tačke sa aktuelnom muzičkom scenom, može ostvariti svoj cilj. A cilj im je da stvore slušljivu muziku, muziku u kojoj će i oni i ljudi oko njih uživati. Što uopšte nije jednostavna misija.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :