Sedamdeset filmova na ovogodisnjem Pancevo Film Festivalu

Datum objave:02.09.2017

Pročitano:2592 puta

Lokacija: Pančevo

Pančevo Film Festival - PAFF - je internacionalni takmičarski festival autorskog dugometražnog i kratkog filma, čije će se četvrto izdanje održati od 6. do 10. septembra na više lokacija u Pančevu, a u ovkru kojeg će biti prikazano sedamdesetak filmskih ostvarenja sa svih krajeva sveta. Festival organizuju mladi filmski radnici i umetnici iz Pančeva i okoline okupljeni oko udruženja građanja Pančevački filmski festival, u saradnji sa Domom omladine Pančevo i Kulturnim centrom Pančeva, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Pančeva, i uz podršku Filmskog centra Srbije, Austrijskog kulturnog foruma, Ambasade Izraela, Ambasade Portugala i Italijanskog kulturnog centra. Ulaz na sve filmske projekcije i prateće programe u toku trajanja festivala je besplatan.

 

Pančevo film festival 2017

Dizajn: Igor Hofbauer

Festival obuhvata sedam filmskih programskih celina i brojne prateće programe: radionice (Mali Film), master klasove portugalske rediteljke Salome Lamas (prošlogodišnje dobitnice nagrade Svetionik za najbolji film „Eldorado XXI”) i austrijskog dokumentariste Nikolausa Gejrhaltera, izložbu stripova produkcije Fijuk, koncerte (Nežni Dalibor, Consecration) i žurke (Dj Rudar, Tamara Dinka, Bagherra, WC7, Fantom i Bojan (VHS), Pikili karaoke).


Manifestacija počinje svečanim otvaranjem u sredu, 6. septembra u 20.30 u Dvorani Kulturnog centra Pančeva, projekcijom dugometražnog prvenca mlade hrvatske rediteljke Hane Jušić – “Ne gledaj mi u pijat'', koji je nakon premijere na Venecijanskom filmskom festivalu, prikazan na velikom broju festivala širom sveta. Festival će zatvoriti domaći film Rekvijem za gospođu J u režiji Bojana Vuletića.

Filmski program podeljen je na takmičarski (selekcije „Svetionici„ i „Rani radovi”) i revijalne, autorske i tematske segmente (selekcije „Pafforama”, „Ponoćna jeza”, „Svetla budućnost”, selekcija filmskog kritičara Nila Janga “Shimmering Beasts: A Sideways Survey of Current Québec Cinema”, i Retrospektiva filmova Nikolausa Gejrhaltera.

U okviru glavne PAFF selekcije - Svetionici, za nagradu Svetionik takmičiće se osam dugometražnih filmova, među kojima i film “Kratki izlet”, dobitnik Zlatne Arene za najbolji film Pulskog festivala, hrvatskog reditelja Igora Bezinovića

Rani radovi, takmičarski program kratkih filmova, sastavljen je od 20 filmova mladih autora, među kojima izdvajamo domaće autore Matiju Gluščević, Jelenu Gavrilović, Marka Grbu Singha i Marka Đorđevića. O nagradama ove selekcije odlučivaće žiri 16 srednjoškolaca filmofila, pod mentorstvom hrvatske rediteljke Hane Jušić. Oni će kroz razgovore o raznim filmskim disciplinama doneti odluke o nagradi za najbolji film ove selekcije – nagrada Dimnjak, ali i o nagradama za najbolju režiju, scenario, fotografiju, montažu, mušku i žensku ulogu.

Selekcija filmskog kritičara Nila Janga Shimmering Beasts: A Sideways Survey of Current Québec Cinema, prikazaće 17 filmova nove filmske produkcije u Kvebeku.

Revijalna i autorska selekcija Svetla budućnost predstaviće Mikija Polonskog, mladog izraelskog autora, prošlogodišnjeg dobitnika nagrade za najbolji kratki film PAFF-a „Deset blokova dalje”. Ove godine njemu posvećujemo retrospektivu kratkih filmova u okviru koje će biti prikazano šest njegovih filmova.

Ponoćna jeza je poseban tematski program horor filmova Pančevo Film Festivala, koji se održava svake festivalske večeri u ponoć u dvorani „Apolo” Doma omladine Pančevo. Na programu se nazaze četiri nova, zanimljiva naslova horor žanra., koje je odabrao reditelj iz Velike Britanije, Džulijan Ričards.

Festivalska selekcija Pafforama namenjena je najširoj bioskopskoj publici i sastoji se od pet filmskih ostvarenja, među kojima su filmovi koji će biti prikazani na otvaranju i zatvaranju festivala. Reč je preseku festivalskih i autorskih hitova iz ove i prethodne sezone.

Više o Pančevo Film Festivalu:


Pančevo Film Festival je manifestacija posvećena negovanju i promociji nezavisne autorske kinematografije i filmova koji neguju originalan i kinematografski uzbudljiv pristup narativu, formi, strukturi i estetici.

Glavna misija festivala je da predstavi, istraži i proširi ideje i pitanja šta sve kinematografija danas može da bude i uradi, kao i da, kroz prisustvo mladih talentovanih autora na festivalu, promoviše i pruži podršku novoj generaciji filmskih umetnika. Program festivala je sastavljen od naslova sakupljenih sa raznih strana sveta, od dokumentarnih do igranih, eksperimentalnih i film eseja, kratkog, srednjeg i dugog metra.

Još jedan od glavnih ciljeva PAFF-a je stvaranje i animiranje nove filmske publike, onih koji će na festivalu u Pančevu prvi put imati priliku da vide drugačiju vrstu kinematografije - na drugačiji način: u bioskopu i uz prisustvo autora. 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :