Scherzo Diabolico najbolji film Dead Lake festivala

Datum objave:13.09.2016

Pročitano:3647 puta

Dead Lake 2: Povratak horora i vina završen je sinoć uručenjem nagrade Haron za najbolji film iz takmičarskog programa – izvrsni „Scherzo Diabolico“, kao i dodelom Nagrade za životno delo Bela Lugoši poznatom sineasti i rodonačelniku horora na našim prostorima – Đorđu Kadijeviću.

 

Dead Lake 2

Nagradu Haron je u ime meksičkog reditelja Adriana Garcije Bogliana primio Julian Richards iz Jinga Films, internacionalnog distributera ostvarenja „Scherzo Diabolico“.

 

Scena iz filma Scherzo Diabolico

Scena iz filma Scherzo Diabolico

Nakon uručenja priznanja Đorđu Kadijeviću, sinoć je od 20 časova prikazano njegovo kultno ostvarenje „Sveto mesto“, a laureat nagrade Bela Lugoši, koju Dead Lake festival dodeljuje za izuzetan doprinos horor umetnosti je posle projekcije razgovarao sa radoznalom publikom. Usledila je projekcija „Procepa“ Dejana Zečevića, prvog srpskog naučnofantastičnog filma, kojoj su prisustvovali glumac Dragan Mićanović, producent Milan Todorović i izvršni producent Ivan Pribićević, da bi drugi Dead Lake festival zatvorilo (van konkurencije) američko ostvarenje „Devojka na fotografijama“.

 

Uručenje nagrade Bela Lugoši Đorđu Kadijeviću

Uručenje nagrade Bela Lugoši Đorđu Kadijeviću

Festival je održan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja u organizaciji producentske kuće Art & Popcorn.

Žiri, koji je radio u sastavu Miko Aroma, direktor festivala Night Visions iz Helsinkija i menadžer Nordijske žanrovske invazije, Tomaž Horvat, direktor festivala Grossmann i Dejan Zečević, renomirani domaći reditelj, je u svom obrazloženju za nagradu Haron naveo: „Scherzo Diabolico veoma originalan i izuzetno uspešan predstavnik žanra. Mešanje crnog humora sa veštim građenjem tenzije tokom celog filma na kraju je eskaliralo u grafičko finale. Ova slojevita priča o osveti, koji ima srce na pravom mestu, maestralno je režirana u pedantnom tempu“. Žiri je takođe Specijalno priznanje dodelio švedskom filmu „Sensoria“ Christiana Hallmana i izrazio zadovoljstvo dobrom takmičarskom selekcijom, posebno regionalnim filmovima. Statua nagrade Bela Lugoši je autorsko delo Miroslava Lakobrije, a nagrade Haron - Marije Tavčar.

Dead Lake 2: Povratak horora i vina, koji je održan sa uspehom od 7. do 11. septembra pod sloganom „Hell Of A Festival!“ (Pakleno dobar festival) u bioskopu Abazija kraj jezera Palić, predstavio je intrigantan presek najznačajnijih dugometražnih ostvarenja horor žanra iz celog sveta, od kojih je većina premijerno prikazana u Srbiji, a fokus ovogodišnjeg festivala bio je na regionalnim filmovima. Prikazano je 13 ostvarenja, 8 u tamičarskom i 5 u revijalnom segmentu.

Dead Lake je sa festivalima i producentima iz okruženja pokrenuo inicijativu Balkan Fantastic Cinema, pa je u nedelju, 11. septembra, u bioskopu Lifka u Subotici održana konferencija na temu „Zajednički nastup i plasman regionalnih filmova u svetu“. Učestvovali su: Miko Aroma, direktor festivala Night Visions iz Helsinkija i menadžer Nordijske žanrovske invazije, platforme za skandinavske žanrovske filmove, Kristijan Halman, član borda Evropske federacije festivala fantastike (najznačajnije evropske organizacije kada je žanrovski film u pitanju), Dragan Jeličić, umetnički direktor Comedy Festa, Tomaž Horvat, direktor slovenačkog festivala fantastike i vina Grossmann, Miroslav Mogorović (producentska kuća Art & Popcorn i programski direktor Festivala evropskog filma Palić) i Milan Todorović, programski direktor Dead Lake festivala.

Takođe, u okviru festivala selekciju najnovijih kratkih srpskih filmova horor žanra predstavili su Festival srpskog filma fantastike i Festival Horror & Fantasy Filma – Hrizantema. Izbor filmova sa drugog Dead Lake festivala prikazan je i u novobeogradskom bioskopu Fontana u periodu od 8. do 11. septembra.

Idiličan krajolik jezera Palić sa prelepim rustičnim parkom i misterioznim vremešnim vilama, među kojima dominira stari bioskop Abazija, bio je savršena lokacija za održavanje ovog jedinstvenog festivala – prvog u Srbiji koji prikazuje najbolja dugometražna ostvarenja horor žanra iz celog sveta uz predstavljanje fantastičnih vina iz Srbije i regiona.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :