Reditelj Mik Geris gost Festivala srpskog filma fantastike

Datum objave:13.10.2014

Pročitano:3597 puta

Datum održavanja: 14.10.2014 - 18.10.2014

Festival srpskog filma fantastike biće održan od 14. do 18. oktobra u Domu omladine Beograda i Muzeju Jugoslovenske kinoteke. Specijalni gost festivala biće američki reditelj, scenarista i producent Mik Geris (Mick Garris), poznat po ekranizacijama dela Stivena Kinga (Stephen King).

 

 

Geris je režirao TV adaptacije Kingovog “Uporišta!” (The Stand), "Vreće kostiju" (Bag Of Bones) i "Isijavanja" (The Shining), kao i igrane dugometražne verzije "Riding The Bullet" i "Sleepwalkers". Idejni je tvorac uspešnog serijala "Masters Of Horror", koji je 2005. i 2006. okupio najveće majstore žanra strave i užasa, a nekima od njih, poput Džona Karpentera (John Carpenter) i Darija Arđenta (Dario Argento) - revitalizovao karijere.

 

Festival srpskog filma fantastike, kojem je ovo deveto izdanje, od ove godine, pored domaće i regionalne, ima međunarodnu takmičarsku selekciju i ova ostvarenja će se nadmetati za nagradu Koskar. U domaću takmičarsku selekciju selektori su uvrstili 12 filmova, u regionalnu četiri, a u međunarodnu 19 filmova. O pobednicima će odlučivati žiri u sastavu: Dejan Zečević, filmski reditelj (Srbija), Dejan Ognjanović, filmski kritičar i teoretičar horor žanra (Srbija) i Jurica Hižak, reditelj i osnivač Trash film festivala iz Varaždina (Hrvatska). U konkurenciji za nezvaničnu festivalsku nagradu “Piramida”, na osnovu konkursa na temu "Slovenska mitologija", takmičiće se sedam filmova iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

 

Festival će 14. oktobra imati "nulti" dan, kada će na programu biti dugometražni film švajcarskog autora Olivijea Beguina (Olivier Beguin) "Chimeres", kao i posebne festivalske selekcije.

 

Zvanično otvaranje Festivala predviđeno je za sredu, 15. oktobar u 19 sati, i tom prilikom će publika moći da vidi dugometražni film Luke Bursaća "Tmina" (2014), kao i "Mamulu" Milana Todorovića. Festival će otvoriti performans grupe Vilindar, a posetioci će moći da pogledaju i izložbe ilustracija Boba Živkovića, skulptura Nemanje Đurića i kostima Ljubice Dolašević.

 

U okviru ove manifestacije biće organizovane i dve tribune. Svi zainteresovani ljubitelji mitologije će u četvrtak 16. oktobra od 20 i 30h, u maloj sali DOB-a, moći da prisustvuju tribini posvećenoj pomenutim temama. O epskoj fantastic i slovenskoj mitologiji u domaćoj književnosti, govoriće pisci: Aleksandar Tešić i Nenad Gajić. Na dan svečanog zatvaranja, 17. oktobra, sa početkom u 18h časova, biće održana tribina i druženje sa gostom ovogodišnjeg Festivala, Mikom Gerisom.

 

Prateći program će, kao i prethodne dve godine, činiti Šetnja zombija, zakazana za 18. oktobar na Trgu Nikole Pašića, koja je humanitarnog karaktera. Festival se priključio akciji „Poplava ljubavi“ i sav prikupljeni novac biće uplaćen na račun ugroženima u poplavama.

 

U Domu omladine Beograda će 15. 16. i 17. oktobra biti upriličena manifestacija Pro Make-Up Show. Nju organizuje kompanija Kryolan Srbija, a čine je seminar scenske šminke, takmičenja u modnom šminkanju, body artu i specijalnim efektima i modne revije kreatora iz regiona.

 

Festival srpskog filma fantastike organizuje udruženje Mladi kadrovi u partnerstvu sa Domom omladine Beograda i Muzejem jugoslovenske kinoteke. Glavni pokrovitelj je Ministarstvo kulture Srbije, a među ostalim sponzorima su kompanije Foks, Guarana, Štamparija Proof, Ambasada Švajcarske, Kryolan Srbija i Luda kuća.

 

Više informacija o programu može se naći na sajtu Festivala www.fsffantastic.com


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :