Počeo je filmski festival Human District

Datum objave:23.06.2016

Pročitano:4074 puta

Datum održavanja: 25.06.2016

Drugi po redu filmski festival "Human District" svečano je otvoren 21. juna u Jugoslovenskoj Kinoteci uz projekciju filma “YOL” iz 1982. godine, koji svojom epskom pričom sveobuhvatno govori o položaju žena i rodnoj ravnopravnosti. Tema ovogodišnjeg festivala je poruka mira i razumevanja, a "Human District" je osnovan sa idejom zaštite i poštovanja ljudskih prava. 

 

Human District

 

Festival će trajati do 25. juna, a organizatori očekuju oko  200 eminentnih gostiju iz celog sveta koji dolaze u Beograd da bi predstavili svoja filmska ostvarenja našoj publici. U odnosu na prošlu godinu, broj prijavljenih filmova se povećao sa 60 na 2.500. U finalnoj selekciji se našlo ukupno 200 filmskih ostvarenja, od kojih će stručni žiri na kraju festivala proglasiti pobednika.

 

Human District


Predsednik žirija je Michael Graversen, dobitnik nagrade “Human Hope” našeg festivala, Human District 2014, za film “Ničija zemlja”. Ostali članovi žirija su takođe cenjeni profesionalci u filmskoj industriji - glumica Jelica Kovačević, režiseri Siniša Galić i Tomislav Aleksov, trenutno zaposlen na Makedonskoj nacionalnoj televiziji.

 

- Kao član žirija imam čast da pored mojih kolega Michael Graversena, danskog reditelja, makedonskog reditelja Tomislava Aleksova i Siniše Galića uživam u Internacionalnim filmskim ostvarenjima. Beogradu je potrebno novo mesto i jedan ovakav Festival koji razmenjuje iskustva, posebno sa društvenog aspekta, sa ciljem da afirmiše društvo. Pored toga jaka komponenta celog Festivalskog koncepta nudi mogućnosti za sve građane, pogotovo mlade, da se edukuju, zabave i kvalitetno provedu svoje vreme. Ovogodišnje lokacije, posebno bioskop na otvorenom Open Air Human District, koji je smešten na Sava Promenadi, je zaista očaravajući. Pogled na najlepši deo Beograda, pored reke i uz film, u savrsenom konceptualno osmisljenom ambijentu. Bitno je da se konstantno podsećamo i ukazujemo koliko je važno posvetiti više pažnje kulturi i edukaciji. Kao član žirija imam veliku odgovornost da ocenim najbolje filmove i budem apsolutno svesna celokupne situacije u svetu u odnosu na zadatu temu, kako bi najbolji pobedili i dali primer sledećoj generaciji učesnika Human District Internacional Film Festivala. Radujem se ideji i tematici ovog festivala, komunikaciji kroz film sa publikom i verujem da će kroz vreme ovaj festival postati jedan od značajnijih u Evropi, obzirom da u sebi nosi energiju i tematiku o kojoj je potrebno govoriti. Sjajno je biti deo ovakvog tima i radujem se dobroj zabavi do kraja Human District Filmskog Festivala 2016 - rekla je Jelica Kovačević.

 

Human District

Premijere koje vas očekuju tokom trajanja Festivala su ‘’Dreaming of Denmark” reditelja Michael Graversena danskog reditelja i novinara danske nacionalne televizije, kao i prvenac produkcije “Human District” - dokumentarni film “5 do 12” o izbeglicama na graničnim prelazima koji su snimani 31. decembra 2015. uoči proslave Nove godine.

Bioskop na otvorenom tokom festivala biće upriličen na Sava Promenadi u periodu od 21 – 25. juna od 21:00 do 23:00h. Dnevne projekcije će se održavati u UK Parobrod, Zadužbini Ilije M. Kolarca, Opštini Stari grad, kao i u Domu omladine Beograda, tokom svih dana festivala.


vrh strane
Tagovi:
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :