Performans Marte Jovanović: The Beauty of Tight Binding

Datum objave:18.11.2016

Pročitano:4961 puta

Datum održavanja: 21.11.2016

Lokacija: Dom Omladine, Beograd

Umetnica Marta Jovanović izvežće performans The Beauty of Tight Binding u ponedeljak 21. novembra od 19 do 20 časova u Sali Amerikana u Domu omladine Beograda, a u okviru dvodnevnog festivala Ekstravagantna tela: Zločin i kazna koji se održava 20. i 21. novembra.

 

The Beauty of tight binding

Foto: Katarina Petrović

 

Koristeći se metodom erotske prakse poznate kao Shibari (“vezati” na Japanskom) Jovanović kreira svoj rad istražujući prostor između performans umetnosti, krivice, seksualnosti, osude, morala, estetike, zločina i kazne kao i mogućnost da ekstaza sve ove elemente spoji u jedno.

 

U saradnji sa čuvenim domaćim majstorom vezivanja (u jeziku BDSM Top), Jovanović (model, u jeziku BDSM Bottom) će biti vezana da visi u prostoru u nameri da doživi “pojačani nivo endorfina i drugih hormona koji kreiraju iskustvo nalik transu za onog ko je Bottom i adrenalinski udar za onoga ko je Top”. Publika je pozvana da učestvuje u performansu.

 

Shibari je tehnika iz Hojo-jutsu borilačke veštine koja se koristila za zarobljavanje neprijatelja i mučenje, a praktikovana je u Japanu između 1400. i 1700. godine. Krajem XIX i početkom XX veka, ova tehnika je preresla u erotsku tehniku vezivanja Kinbaku, što u bukvalnom prevodu znači "lepota čvrstog vezivanja", a upravo odatle i naziv ovog performansa. 

 

Kompletan program festivala možete pogleati ovde


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :