Oskari na 43. FEST-u: Najglamurozniji holivudski događaj sezone sinoć je održan 87. put!

Datum objave:23.02.2015

Pročitano:4282 puta

Najglamurozniji holivudski događaj sezone sinoć je održan 87. put. A kao i svake godine, domaća publika imaće priliku da najbolje od najboljih vidi na velikom platnu Sava centra i ostalih beogradskih dvorana.

Čovek ptica imao je čak devet nominacija- za najbolji film, režiju, scenario, kameru, najbolju glavnu i sporednu mušku ulogu, sporednu žensku ulogu, miks zvuka i montažu zvuka. Alehandro Gonzales Injaritu otišao je kući bogatiji za tri statuete- za najbolji film, najbolju režiju i najbolji scenario, a njegov direktor fotografije, Emanuel Lubecki, drugu godinu zaredom osvojio je Oskara za kameru, nakon što je prošle godine pobedio sa filmom Gravity.

 

Oskari na 43. FEST-u: Najglamurozniji holivudski događaj sezone sinoć je održan 87. put!


Teorija svega, Ritam ludila i Rvanje s ludilom imali su po pet nominacija u najvažnijim kategorijama. Teorija svega nominovana je za najbolji film, adaptirani scenario, muziku i glavnu mušku i žensku ulogu u tumačenju Edija Redmejna i Felisiti Džounz. Očito je da Akademija nagrađuje fizičke transformacije, pa je Redmejn dobio Oskara za svoje tumačenje Stivena Hokinga pogođenog teškom bolešću.

 

 43. Medjunarodni filmski festival, FEST 2015


Ritam ludila takođe se našao u trci za najbolji film, adaptirani scanario i sporednu mušku ulogu (Dž. K. Simons), ali i za montažu i miks zvuka. Simonsu je ovo bila prva nominacija za Oskara, Zlatni globus i BAFTA nagradu, i sve tri je osvojio. Takođe, Ritam ludila nagrađen je Oskarima za montažu i miks zvuka.

 

Rvanje s ludilom donelo je nominacije Benetu Mileru za režiju, Stivu Karelu i Marku Rafalu za glumu, a pored toga nominovan je i za najbolji originalni scenario i najbolju šminku.

 

Glumačke bravure Riz Viterspun i Lore Dern u filmu Divljina zaslužile su dve nominacije u kategorijama najbolje glavne i sporedne ženske uloge. Ipak, nagrada je otišla u ruke Džulijen Mur koja je briljirala ulogom u filmu I dalje Alis i tako svom Zlatnom globusu i BAFTA nagradi pridružila i svog prvog Oskara.

 

Den Gilroj bio je nominovan za scenario filma Noćne hronike, a mnogi tvrde da je Džejk Džilenhol nepravedno ostao bez nominacije za najbolju glavnu mušku ulogu.

 

Takođe, Divlje priče argentinskog reditelja Damiana Šifrona našle su se u trci za najbolji strani film godine.

 

www.fest.rs


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :