Kanski pobednik otvara 22. Festival autorskog filma

Datum objave:03.11.2016

Pročitano:4569 puta

Datum održavanja: 25.11.2016 - 03.12.2016

By:Jelena Marković

Dvadeset drugi Festival autorskog filma (FAF) biće održan u Beogradu od 25. novembra do 3. decembra, a publiku očekuje vrlo obiman program. Preko 80 filmova biće prikazano za deset dana u deset sala.

 

Festival autorskog filma 2016

Festival će početi projekcijom filma „Ja, Danijel Blejk“ slavnog reditelja Kena Louča, dobitnika „Zlatne palme” ovogodišnjeg Kanskog festivala. Ovaj socijalno angažovani film govori o borbi malog čoveka sa sistemom, odnosno naporima stolara Danijela Blejka da dobije naknadu u Britaniji nakon infarkta.

Danijel Blejk radi kao stolar veći deo svog života u Njukaslu. Sada, po prvi put, treba mu pomoć od države. Putevi mu se ukrštaju sa Kejti, samohranom majkom dvoje dece, Dejzi i Dilana. Kejtina jedina šansa da pobegne iz sobe hostela u Londonu je da prihvati stan u gradu koji ne poznaje, koji je udaljen skoro 500 km. Danijel i Kejti se nalaze u ničijoj zemlji, upleteni u ,,bodljikavu žicu” birokratrije savremene Britanije.

 


Ken Louč (1936) je engleski filmski i televizijski reditelj. Poznat je po naturalističkom stilu i socijalno angažovanim delima, kao i po socijalističkim životnim idealima. Na Kanskom festivalu 2016. godine, sa filmom "Ja, Danijel Blejk" osvojio je drugu Zlatnu palmu (nakon filma "Vetar koji njiše ječam" nagrađenog 2006). Louč je i jedan od začetnika žanra dokumentarne drame, nastale kombinovanjem italijanskog neorealizma i francuskog novog talasa. Poznat kao politički aktivista i levičar, režirao je filmove koji su osvojili brojne nominacije i nagrade na prestižnim svetskim festivalima. Pored Kanskog, osvajao je priznanja na Berlinskom i Venecijanskom festivalu, a dobitnik je i britanske nagrade BAFTA.

U glavni program ovogodišnjeg festivala uvršćeno je dvadeset jedno ostvarenje od kojih se jedanaest takmiči za Gran pri festivala „Aleksandar Saša Petrović”. Pored glavnog programa, festival je ove godine bogatiji sa još većim brojem pratećih programa.

Do 3. decembra biće prikazan raznovrstan program sačinjen od pobednika svetskih filmskih festivala, novih ostvarenja reditelja koji su miljenici publike, kao i filmova koji pokazuju nove tokove u autorskom filmu.

 

Festival autorskog filma 2016

Glavna sala festivala i ove godine biće Dom omladine Beograda, dok će se festival održati i u Dvorani Kulturnog centra Beograda, staroj i novoj zgradi Muzeja Jugoslovenske kinoteke, bioskopu „Fontana“, UK Parobrod, UK Palilula, Domu kulture Studentski grad i Art bioskopu- Kolarčeva zadužbina. Ovogodišnji vizual radili su Braća burazeri i inspirisan je filmovima i poetikom Kena Louča.

Kompletne informacije o programu naćiće se na sajtu festivala, na adresi www.faf.rs. Pratite FAF na Facebooku ili na Tviteru i Instagramu, na nalogu @AuteurFilmFest. 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :