Izložba ZABRANJENO PLAKATIRATI: Priča o BULDOŽERU

Datum objave:06.03.2016

Pročitano:5110 puta

Datum održavanja: 08.03.2016 - 20.03.2016

By:Milica Ševarlić

Lokacija: Dom omladine, Beograd

Uoči otvaranja, 8. marta od 18:00 u Galeriji Doma omladine Beograda će biti upriličena panel diskusija o fenomenu grupe Buldožer i socio-političkoj realnosti njenog vremena, sa Momčilom Rajinom (srpski likovni i muzički kritičar, teoretičar i istoričar), Draganom Ambrozićem (muzički kritičar, odgovorni urednik programa Doma omladine Beograda) i Mihom Colnerom (istoričar umetnosti i kustos, Foton galerija u Ljubljani).

 

Buldozer foto Tone Stojko 1978

Foto Tone Stojko 1978

 

Organizacija: Photon, Centar za savremenu fotografiju, Ljubljana i Dom omladine Beograda

Ovom izložbom se obeležava četrdesetogodišnjica nastanka Buldožera, jedne od prvih jugoslovenskih rok grupa, kao i izdavanje albuma prvenca u decembru 1975. godine pod nazivom "Pljuni istinu u oči".

 

Buldozer foto Vojko Flegar 1980

Foto Vojko Flegar 1980 


Buldožer se smatra najistaknutijim i najautentičnijim kulturnim fenomenom u Sloveniji i bivšoj Jugoslaviji. Predstavlja krajnje odstupanje od normi popularne i rok muzike tog perioda. Izložba se fokusira na vizuelnost benda i predstaviće dokumentarnu i režiranu fotografiju, video zapise i vizuelni material u vidu omota i postera koji su u velikoj meri uobličavale kompletan identitet Buldožera.

 

Buldozer foto Miro Mele 1975

Foto Miro Mele 1975

 

Na izložbi će biti predstavljeni radovi velikog broja fotografa, među kojima su: Igor Antič, Janez Bogataj, Vojko Flegar, Jure Jančič, Zvone Kukec, Tomaž Lunder, Miro Mele, A. Milačić, Marjan Paternoster, Matjaž Prešeren, Goran Pavelić Pipo, Željko Stojanović i Tone Stojko.

 

Izložba "ZABRANJENO PLAKATIRATI: PRIČA O BULDOŽERU"
Otvaranje izložbe u utorak, 8. marta u 19:00 
Izložba traje do 20. marta 2016.
Galerija Doma omladine Beograda


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :