INSTITUT SERVANTES: Filmski ciklus španskih rediteljki ŽENSKI UGAO!

Datum objave:06.03.2015

Pročitano:5422 puta

Datum održavanja: 10.03.2015 - 12.03.2015

Lokacija: Dom omladine, Beograd

U Domu omladine Beograda, 10. marta, u 18:00h, u sali Amerikana, počeće filmski ciklus „Ženski ugao“ koji organizuje Institut Servantes, zajedno sa Domom omladine Beograda, Delegacijom Evropske unije u Srbiji i EU info centrom. Prikazivanje najznačajnijih filmova španskih autorki je sastavni deo redovnog programa Instituta Servantes i odraz je želje da se istakne specifičnost ženske vizure u različitim oblastima španske fimske produkcije. Iz tog razloga, ovaj program obuhvata dva igrana filma i dva naslova koji istražuju izražajne mogućnosti dokumentarnog filma.


Ciklus filma obuhvata četiri savremena ostvarenja španskih rediteljki. Po dva filma će se emitovati 10. i 12. marta, u 18:00h i 20:00h. Svi filmovi su titlovani na srpski jezik, a ulaz je besplatan.

 

INSTITUT SERVANTES: Filmski ciklus španskih rediteljki ŽENSKI UGAO! | Dom omladine | Beograd | 2015

Program „Ženski ugao“ predstavlja četiri ostvarenja koja oslikavaju raznovrsnost stvaralaštva španskih rediteljki. Obuhvata dva igrana filma (Grasija Kereheta i Patrisija Fereira) i dva dokumentarna (Neus Baljus i Pilar Peres Solano). Prva dva su ostvarenja već proslavljenih rediteljki koje se poigravaju dvema temama koje pozivaju na razmišljanje o svetu adolescenata i njihovim teškoćama pri socijalizaciji. Grasija Kereheta, u filmu „Petnaest godina i jedan dan“ govori o tinejdžeru kojeg majka šalje da živi sa dedom, kako bi ga izvukla iz njegovog okruženja i ponudila mu dedu kao uzora. Sa druge strane, Patrisija Fereira u svom filmu „Divlja deca“, ulazi u svet troje mladih i u njihovo školsko okruženje, u kojem se reflektuju njihovi problemi u prilagođavanju na zahteve nastave, ali i na poteškoće u odnosu sa roditeljima.

Drugu grupu čine dva naslova koji su pravi primeri pluraliteta u trenutnoj produkciji dokumentarnih ostvarenja u Španiji. Sa istorijskim dokumentarnim filmom „Učiteljice iz doba španske Republike“, Pilar Lopes Solano oživljava trud koji su, zarad obrazovanja i obnove, uložile mlade učiteljice u ovom periodu, u cilju unapređenja i modernizacije države koja se teško budila iz dubokog sna zaostalosti i širom rasprostranjene nepismenosti. Na kraju, „Pošast“ rediteljke Neus Baljus, predstavlja očigledan kreativni pečat, nazvan „ne-igranim“ filmom kroz isprepletane priče različitih, svakodnevnih likova, koji, na kraju, formiraju realan portret našeg savremenog društva.

Program festivala:

10. mart u 18h
DIVLJA DECA
Španija, 2012.
Igrani film, 97 min.
Režija: Patrisija Fereira
Produkcija: Distinto Films, S.L. y Áralan Films, S.L.
Fotografija: Serhi Galjardo
Muzika: Pablo Servantes
Uloge: Marina Komas (Oki), Aleks Moner (Aleks), Albert Baro (Gabi), Aina Clotet (Hulija), Hose Luis Garsija Peres (Antonio), Montse Herman (Elisa), Fransesk Orelja (Anhel), Mark Rodriges (Visens), Klara Segura (Laura), Eduardo Velasko (Antonio), Ema Vilarasau (Žudi), uz specijalnu saradnju sa Anom Fernandes (Rosa).
Siže: Aleks, Oki i Gabi su troje neshvaćenih tinejdžera koji žive u velikom gradu. Za svoje roditelje, profesore i sebe same, oni su stranci. Šta bi se desilo kada bismo mogli da znamo o čemu misle i šta žele da rade? Njihova emotivna izolovanost, dosegnuvši krajnje granice, imaće neočekivane posledice koje će zaprepastiti društvo.
Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=-PBLtPYw_Yo
Nagrade: Festival u Malagi. Španski film 2012- Najbolji film, najbolji scenario, najbolj sporedni glumac, najbolja sporedna glumica. Festival španskog filma u Tuluzu 2012. – Najbolja muzika. Međunarodna smotra ženskog filma u Pamploni 2012 (smotra filma i žena mi ne zvuči baš najsrećnije). - Nagrada publike. Nagrada „Gaudi“ za najboljeg glumca (Aleks Moner).

 

INSTITUT SERVANTES: Filmski ciklus španskih rediteljki ŽENSKI UGAO! | Divlja deca | Dom omladine | Beograd | 2015
Divlja deca

10. mart u 20h
POŠAST
Španija, 2013.
Dokumentarni film, 85 min.
Režija: Neus Baljus
Produkcija: El Kinògraf, S.L. y Televisió de Catalunya, S.A.
Scenario: Neus Baljus
Fotografija: Dijego Dusel
Muzika: David Krespo Gariga
Uloge: Raul Molist, Marija Ros, Rosemari Abelja, Jurije Timbur, Maribel Marti
Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=POkeTMVMFuU
Siže: Naizgled nepovezane priče prožimaju se na periferiji Barselone: katalonski seljak, kome preti propast, Filipinka koja je tek stigla u zemlju, starica kojoj se bliže poslednji dani, prostitutka koja ima sve manje klijenata, mladić iz Moldavije koji se priprema za takmičenje u borbama slobodnim stilom, i pošast koja uništava pojla i žetve. Protagonisti filma (koji nisu glumci, već predstavljaju sebe same), uvideće kako im se sudbine sve više prožimaju kako leto odmiče. Nakon više od četiri godine rada sa ljudima iz ovog kraja, Baljus je ispričala ovu potresnu priču o životu koji kulja na periferiji velikih gradova, između njiva, autoputeva i industrijskih kompleksa.
Nagrade: Festival dokumentarnog filma Medimed – Nagrada „Ahmed Atija“ za dijalog između kultura, Nominacija: Nagrada
 

INSTITUT SERVANTES: Filmski ciklus španskih rediteljki ŽENSKI UGAO! | Pošast | Dom omladine | Beograd | 2015

Pošast

12. mart u 18h
15 GODINA I JEDAN DAN
Španija, 2013.
Igrani film, 96 min.
Režija: Grasija Kereheta
Produkcija: Tornasol Films, S.A. y Castafiore Films, S.L.
Scenario: Grasija Kereheta, Antonio Santos Meresero
Fotografija: Huan Karlos Gomes
Muzika: Pablo Salinas Delgado
Uloge: Aron Piper (Jon), Maribel Verdu (Margo),
Tito Valverde (Maks), Belen Lopes (Inspektorka Aledo), Susi Sanćes, Boris Kukalon, Pau Poć, Sofija Mohamed
Siže: 15 godina i jedan dan govori o Jonu, buntovnom tinejdžeru, i njegovom dedi Maksu, penzionisanom vojnom licu koji živi u malom mestu na moru. Kada Jona izbace iz škole, Margo, njegova majka, odlučuje da ga pošalje podalje od društva, ne bi li ga Maks doveo u red. Neće mu biti lako. Jon voli da živi opasno, a penzionisani vojnik je čovek ustaljenih navika, koji je ušao u prijatan period života. Njih dvojica će morati da se suoče sa svojim ograničenjima i strahovima.
Trejler: http://vimeo.com/64386652
Nagrade: 16. Festival u Malagi. Španski film 2013 – Zlatna bisnaga za najbolji film, Srebrna bisnaga za najbolji scenario, najbolju muziku i Specijalna nagrada kritike. 86. dodela Oskara / Oskar 2014. – odabran da predstavlja Španiju u kategoriji za najbolji strani film.

 

INSTITUT SERVANTES: Filmski ciklus španskih rediteljki ŽENSKI UGAO! | 15 godina i jedan dan | Dom omladine | Beograd | 2015
15 godina i jedan dan

12. mart u 20h
UČITELJICE IZ DOBA ŠPANSKE REPUBLIKE
Španija, 2013.
Dokumentarni, 63 min.
Režija: Pilar Peres Solano
Produkcija: Transit Producciones Audiovisuales
Scenario: Pilar Peres Solano
Fotografija: Isabel Ruis Ruis
Muzika: Karlos Salas Merino
Narator: Marta Bariuso
Siže: Učiteljice iz doba španske Republike bile su hrabre i posvećene žene koje su učestvovale u osvajanju prava žena i modernizaciji obrazovanja, koje se zasnivalo na principima javnih i demokratskih škola. Oslikavanjem života jedne od učiteljica iz toga doba i korišćenjem dosad neobjavljenih arhivskih fotografija, ovaj dokumentarni film otkriva izuzetno nasleđe koje su nam ostavile republikanske učiteljice i koje je očuvano do danas. Film se temelji na kazivanju istraživača i porodica, i pruža nam proliku da upoznamo istorijski trenutak u kom su živele ove žene i ulogu koju su imale u društvenom preobražaju Španije putem obrazovanja.
Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=7XA5eoSG6LU
Nagrade: 28. dodela nagrada „Goja“, 2014: Najbolji dugometražni dokumentarni film
http://www.lasmaestrasdelarepublica.com/

INSTITUT SERVANTES: Filmski ciklus španskih rediteljki ŽENSKI UGAO! | Učiteljice iz doba Španske republike | Dom omladine | Beograd | 2015
Učiteljice iz doba španske Republike


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :