Film “Ne gledaj mi u pijat” Hane Jušić otvara četvrti PAFF

Datum objave:28.08.2017

Pročitano:3271 puta

Lokacija: Pančevo

Četvrti po redu Pančevo film festival biće otvoren 6. septembra u 20.30 u Dvorani Kulturnog centra Pančeva, projekcijom dugometražnog prvenca mlade hrvatske rediteljke Hane Jušić – “Ne gledaj mi u pijat'', nagrađenog filma koji je nakon premijere na Venecijanskom filmskom festivalu, prikazan na velikom broju festivala širom sveta.


Hana je sa svojim kratkim filmovima prethodnih godina bila gost PAFF-a, a ovoga puta će, pored filma otvaranja, učestvovati i u radu mladog žirija, koji pored nje kao mentora, čini i šesnaest srednjoškolaca. Zajedno, oni će odlučivati o nagradama za takmičarski program kratkih filmova ''Rani Radovi''.

 

Ne gledaj mi u pijat Hana Jušić


''Ne gledaj mi u pijat" priča je o Marijani (naturščik Mia Petričević), devojci koja živi u stanu sa bolesnim ocem, neodgovornom majkom i bratom s posebnim potrebama, i koja počinje da iskušava sopstvene granice kroz susrete sa nepoznatim muškarcima.
Hana Jušić rođena je 1983. u Šibeniku. Studirala je komparativnu književnost i engleski jezik i književnost na Fakultetu umetnosti u Zagrebu, nakon čega je upisala studije filmske i televizijske režije. Dosad je režirala i pisala scenario za više kratkih i dokumentarnih filmova, a ''Ne gledaj mi u pijat'' je njen debitantski film.

 

''Ne gledaj mi u pijat'' trejler:

Gost PAFF-a: Nikolaus Gejrhalter, retrospektiva i masterklas

Nikolaus Gejrhalter je jedan od najcenjenijih i najnagrađivanijih evropskih dokumentarista čiji su filmovi prikazani na gotovo svim većim svetskim festivalima. Njegovi opservacijski filmovi uravnoteženog ritma i statične kamere teme obrađuju vrlo temeljno, bilo da je reč o istraživanju područja oko Černobilja u Ukrajini (Pripyat), putovanju stazom Relija Pariz–Dakar (7915 km) ili istraživanju industrije prerade hrane (Hleb naš nasušni).

 

Hleb nas nasusni

 

Sa 22 godine osnovao je producentsku kuću Nikolaus Geyrhalter Filmproduktion (NGF), a godine 1992. snimio je svoj prvi film Eisenerz. Dve godine kasnije snima svoj prvi dokumentarni film Washed Ashore. Pažnju publike, žirija i kritike privlači filmom Pripjat (1999), koji osvaja Nagradu SCAM na festivalu Cinéma du Réel i Grand Prix na festivalu Diagonale u Gracu. Nakon Pripjata snima epski četvorosatni dokumentarac Elsewhere (2001). Film je prikazan na međunarodnim festivalima u Solunu, Torontu, Jihlavi i na IDFA-i, gde osvaja posebnu nagradu žirija, kao uostalom i njegov sledeći dugometražni film, Hleb naš nasušni (2005). U sledećih deset godina Geyrhalter tematizuje noćni rad u Evropi u filmu Abendland (2011) i prizore urbanog propadanja širom sveta u filmu Homo Sapiens (2016), koji je prikazan u programu Forum na Berlinalu, zatim na međunarodnim festivalima u Hong Kongu, Edinburgu, Karlovim Varima, festivalu Cinéma du Réel i na Viennaleu. 


Publika će na četvrtom Pančevo Film Festivalu imati priliku da pogleda tri ostvarenja ovog majstora dokumentarnog filma, koja predstavljaju presek njegove bogate karijere.

"Homo Sapiens" (2016) govori o ograničenosti i krhkosti ljudskog postojanja na kraju industrijskog doba. Film postavlja pitanje šta znači biti čovek i šta će ostati od naših života nakon što nas više ne bude. Film je premijerno prikazan na prošlogodišnjem Berlinaleu.

Trejler: ''Hleb naš nasušni'' (2005), visokobudžetni dokumentarac koji se snimao gotovo tri godine, otkriva u potpunosti nepoznate

procese industrijske proizvodnje i obrade hrane životinjskog i biljnog porekla.

 

Trejler: ''Godina posle Dejtona'' (1997) troipočasovni je portret prve godine mira u Bosni. Ovo je filmska priča o humanosti u čijoj pozadini se nazire rat koji je upravo završen, priča o mogućem zajedničkom životu, koji je, čini se u tom trenutku, nemoguć i nezamisliv. Film je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Veneciji.

 

Trejler:Nikolaus Gejrhalter će na 4. PAFF-u održati i masterklas 7. septembra. Gostovanje i retrospektiva omogućeni su saradnjom sa Austrijskim Kulturforumom iz Beograda. Ulaz na sve programe Pančevo Film Festivala je besplatan i otvoren za sve posetioce.

I ove godine, ekipa Pančevo film festivala priprema delikatese poslednjeg ponedeljka u avgustu kao najavu četvrtog izdanja PAFF-a, a u okviru programa “Delikatesni ponedeljak” u Kulturnom centru Grad. Inspiracija za PAFF - La Grande Bouffe nam je film “Velika gozba” Marka Fererija iz 1973, a na meniju će biti sve od predjela do dezerta začinjeno muzikom italijanskih majstora hrane i filma . 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :