FESTIVAL TOLERANCIJE: Filmovi, izložbe i predavanja o toleranciji

Datum objave:08.11.2014

Pročitano:3443 puta

Datum održavanja: 13.11.2014 - 15.11.2014

Lokacija: Dom Omladine Beograda

Festival tolerancije će se prvi put održati u Beogradu od 13. do 15. novembra 2014. godine, a do sada je održan u Zagrebu, Rijeci, Sarajevu, Beču i na Cetinju. Program festivala se sastoji od tri celine, filmskog, izložbenog i obrazovnog programa, kao i nagradnog konkursa za najbolji tvit na temu tolerancije.

 


U okviru filmskog programa biće prikazano 12 dugometražnih, dokumentarnih i kratkih filmova na temu borbe protiv fašizma i diskriminacije. Svečano otvaranje festivala je u četvrtak, 13. novembra od 19 časova u Domu omladine Beograda, kada će premijerno biti prikazan izraelski film „U potrazi za mađioničarem”.

Važan deo festivala čini obrazovni program, namenjen srednjoškolcima, studentima i mladima. U četvrtak, 13. novembra u 11 časova u sali Amerikana Doma omladine Beograda, predavanje o Holokaustu održaće Branko Lustig, višegodišnji logoraš i dobitnik dva Oskara. On će govoriti o ličnom iskustvu iz koncentracionih logora, kao i o važnosti tolerancije, međusobnog uvažavanja i prihvatanja različitosti. Dan kasnije u isto vreme na istom mestu, Mirko Ilić, poznati grafički dizajner iz Njujorka i dobitnik brojnih nagrada, govoriće o simbolima mržnje i neofašističkoj ikonografiji prisutnoj u javnim prostorima. Tema predavanja je problem neznanja, prećutkivanja i nemara javnosti u opažanju simbola i grafičkog govora mržnje skinheadsa, neonacističkih grupa i ekstremnih navijača koje u poslednje vreme jačaju.

 


U okviru izložbenog programa, beogradskoj publici biće prikazani originalni plakati sa Velike antimasonske izložbe koju su okupacione vlasti organizovale 1941. godine u Beogradu. Cilj izložbe bio je produbljivanje već rasplamsale mržnje prema Jevrejima. Otvaranje izložbe održaće se u petak, 14. novembra od 18 časova u Ustanovi kulture Parobrod. Poslednjeg dana festivala, 15. novembra, od 17 časova u galeriji O3on biće otvorena izložba „Ništa ni o čemu“ umetnika Srđana Ćešića, kojom će autor predstaviti svoj kritički pogled na našu političku i širu društvenu stvarnost. U okviru izložbe biće prikazane ilustracije, fotomontaže, tekstovi i video radovi nastali kao deo aktivnosti na društvenim mrežama.

U toku je i nagradni konkurs za najbolji tvit na temu tolerancije. Korisnici društvene mreže Twitter mogu učestvovati na konkursu korišćenjem hashtag-a #TolerancijaJe.

Svi festivalski programi su besplatni.
Više informacija o festivalu možete naći na sajtu beograd.festivaloftolerance.com


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :