Festival nacionalnog filma SOFEST od 7. do 11. jula u Centru za kulturu Sopot

Datum objave:05.07.2015

Pročitano:4545 puta

Datum održavanja: 07.07.2015 - 11.07.2015

By:Maja Uzelac

Lokacija: Sopot

Festival nacionalnog filma SOFEST ove godine će se održati od 7. do 11. jula u Sopotu, s bazom u Babama. Festival postoji već 43 godine i uvek je imao svoje mesto na mapi domaćih kulturnih manifestacija. Međutim, od ove godine SOFEST beleži zaokret ka novoj, vrlo specifičnoj, modernoj programskoj koncepciji.

 

Festival nacionalnog filma SOFEST od 7. do 11. jula u Centru za kulturu Sopot


Od ovog izdanja, biće to festival filmskih profesija, na kom će se, kao NAGRADE STRUČNOG ŽIRIJA, dodeljivati samo nagrade za KAMERU, MONTAŽU, SCENOGRAFIJU, KOSTIM, MUZIKU i ZVUK. Na Novom SOFEST-u, dakle, u prvi plan izvlačimo one filmske profesije bez kojih se ne može i izuzetno su bitne, ali su obično u senci.


Svake godine će fokus biti na po jednoj profesiji, ove godine na profesiji filmskog kompozitora.
Iznos nagrade za najbolju filmsku muziku ove godine će zato biti duplo veći od ostalih nagrada.
Festival će otvoriti Zoran Simjanović, koji će održati i master-klas.
Posveta kompozitoru Dušanu Radiću, koji je dao veliki doprinos i na polju filmske muzike, biće ostvarena projekcijama njegovih filmova, kao i izložbom plakata, dokumenata, fotografija sa snimanja…

 

Na otvaranju će nastupiti bend The Loop, našeg poznatog reditelja Milutina Petrovića, koji je okupio osam kolega, iskusnih muzičara, ali i filmadžija, koji će izvesti muziku iz njegovog filma Petlja, kao i medli rok hitova iz domaćih filmova.
Program i dodelu nagrada će voditi Tijana Todorović, koja će biti i DJ na zatvaranju.

Balans sa interesovanjima šire javnosti, u kojoj je ovaj festival uvek imao veliku podršku, postiže se nagradama publike. Nagrada publike za najbolji film (čiji reditelj i scenarista dobijaju i diplome), kao i nagrade publike za najboljeg glumca i glumicu (Statuete slobode) time dobijaju potpuno novu specifičnu težinu.

Bitno je istaći i da će ove godine, zahvaljujući interesovanju stručne javnosti za novu programsku koncepciju, na festivalu biti prikazano 19 filmova proizvedenih u toku prethodne godine (za razliku od, na primer, prethodnog izdanja festivala, gde je bilo prikazano 6 filmova), što je nezapamćeni, gotovo stoprocentan odziv, dok će njihove ekipe biti gosti festivala.
 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :