FEST 2015: Film TELO doneo je Srebrnog medveda za režiju Malgožati Šumovskoj

Datum objave:16.02.2015

Pročitano:4845 puta

Jedna od najcenjenijih poljskih rediteljki danas, Malgožata Šumovska je rođena u Krakovu 1973. Bavi se režijom, scenarijem i produkcijom igranih i dokumentarnih filmova. Njeni filmovi su osvojili brojne nagrade, na primer, Srebrnog leoparda na festivalu u Lokarnu za film 33 prizora iz života ili nagradu Tedi na Berlinalu za film W imie.... I prvo i drugo ostvarenje, Szczesliwy czlowiek (Srećni čovek) i Ono (Stranac) bili su nominovani za Evropsku filmsku nagradu kao otkrića godine. One sa Žilijet Binoš prodat je u više od 40 zemalja, a W imie... u 15. U Poljskoj je osvojila najvažnije filmske nagrade. Njeno poslednje ostvarenje, Telo, uvršteno je u takmičarski program Berlinskog filmskog festivala 2015 i donelo joj je Srebrnog medveda za najbolju režiju .

 

FEST 2015: Film Telo doneo je Srebrnog medveda za režiju Malgožati Šumovskoj

 

Januš je čovek koga nije lako šokirati. Kao islednik on se bavi preciznim istraživanjima i analizira scene zločina do najsitnijih detalja. Uprkos teškim situacijama sa kojima se susreće, on radi vredno. Ipak, oseća se bespomoćno kada mora da se suoči sa svojom anoreksičnom ćerkom Olgom, koja i dalje pati za mrtvom majkom. U strahu da će se povrediti, odvodi je u kliniku gde se za nju brine psihoterapeutkinja Ana. Nekoliko godina ranije, Ana je izgubila bebu i sada se izolovala u svom zabarikadiranom stanu gde doziva duhove koji komuniciraju sa živima.

 

Malgožata Šumovska koristi elemente crne komedije da govori o poteškoćama s kojima se ljudi sreću kada tuguju zbog gubitka voljene osobe. Film ispituje strah od intimnosti, ali i žudnju za intimnošću, samopovređivanje zbog mentalnog bola i beg u ezoterično. Ovo je kompleksno promišljanje o usamljenosti srca i konflikta racionalnog i vere u natprirodni univerzum.
Film se prikazuje u glavnom programu van konkurencije u sledećim terminima: 04. marta 16:30 u Sava centru, 5. marta u 15:00 u Fontani i 22:30 u Domu omladine.

 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :