Fabio Florido: Beograđani su publika kakvu bi poželeo svaki DJ

Datum objave:16.11.2016

Pročitano:6298 puta

Datum održavanja: 16.12.2016

By:Marija Joksimović

Lokacija: Magacin Depo

Italijan Fabio Florido je momak koji je poslednjih nekoliko godina pod reflektorima svetske elektronske muzičke scene. Nastupa na najboljim festivalima i u klubovima širom sveta, njegove trake našle su se na nekim od najpoznatijih etiketa i dobile su podršku od svetskih zvezda, ali iz razgovora sa “štićenikom” techno vizionara Richieja Hawtina saznali smo da nije tek još jedan DJ u usponu i da u njegovoj muzici i setovima ima nečeg više. S obzirom da je avanturističkog duha, za Fabija bismo slobodno mogli da kažemo da je svetski putnik u potrazi za pravim zvukom i sa misijom da taj svoj zvuk predstavi publici širom sveta stvarajući momente koji se pamte zauvek. Planira da jednu takvu žurku za pamćenje priredi beogradskoj publici na sledećem Apgrade događaju koji je zakazan za 16. decembra kada će u Magacinu Depo nastupiti sa Agoriom

 

Fabio Florido / Foto: Elisa Florido

Fabio Florido / Foto: Elisa Florido

 

U intervjuu za Urban Bug, Fabio Florido otkrio je koliko vremena troši na traženje nove muzike, o čemu govori njegov novi EP Escape, a poručuje vam da obujete obuću za ples jer vas čeka set u kome će vas prošetati kroz najrazličitije emocije i naterati da sa njim plešete do jutra.


Šta je pokrenulo tvoju strast prema elektronskoj muzici i muzici generalno? Da li je to bila pesma, izvođač ili sve čari noćnog života?
Muzika je oko mene još od kada sam bio klinac, moj ujak je bio učitelj gitare, a tetka je profesorka klavira na muzičkoj akademiji. Prošao sam kroz klasiku, rok, metal i hip-hop u svojim tinejdžerskim danima, sve dok jednog dana (ne pitajte me kako) na netu nisam naišao na lika koji se zove Plastikman… hehe. Sećam se da sam slušao njegovu traku Consumed koja me je podsetila na neke Pink Floyd mračne intro momente. Bio sam hipnotisan. Od Plastikmana došao sam do Richiejeve muzike, a nakon toga otkrio sam i neke druge izvođače i bez sumnje sam znao da je elektronska muzika moja omiljena muzika za slušanje i sanjanje. A kada sam prvi put otišao u klub u blizini mog rodnog grada shvatio sam da je moja povezanost sa noćnim životom i plesanjem jača nego što sam mislio.

 


Da nisi DJ i producent, šta bi bio?
To je dobro pitanje! Činjenica je da mi je veoma teško da se stavim u poziciju da radim za nekoga ili za kompaniju. Nikada nisam želeo da trošim energiju i život da bih učinio nekog drugog bogatim. Radio sam u restoranima i u maloprodaji, ali samo kako bih ostvario neke svoje ciljeve. Da nisam DJ ili kada bi sve ovo odjednom nestalo, spakovao bih svoje stvari i otišao da pomažem ljudima. U neku ruku, nadam se da ljudima pomažem da se reše svoje rutine kroz muziku koju pravim, ali i dalje imam osećaj da treba da pomognem planeti i prirodi. Tako da, definitivno bih ponudio svoju pomoć u humanitarnim organizacijama širom sveta.

 

Fabio Florido u Ambasadi Gavioli u Sloveniji

Nastup u čuvenoj Ambasadi Gavioli u Sloveniji

Kao producent, gde pronalaziš inspiraciju za svoje trake? I kako bi opisao svoju muziku a da ne smeš da koristiš izraze techno ili tech house?
Moja muzika je u konstantnoj evoluciji. Ne žalim zbog svojih prvih ili svojih starijih traka, ali zasigurno mogu reći da one govore o nekom drugačijem momentu u mom životu. U početku sam bio samo momak iz Italije koji pušta sampleove u svojoj sobi, onda sam se preselio u London gde sam pokupio taj neki underground chunky groove, a potom sam otišao na Ibicu gde su me inspirisale party vibracije tog ostrva. Trenutno sam u Berlinu, ovo je moja druga godina ovde i u ovom gradu sam svojoj muzici dao jednu novu dimenziju, rekao bih da je to malo više analogni techno zvuk.  Da odgovorim na pitanje, inspirišu me različiti gradovi i kulture u kojima sam živeo, a mislim da je Berlin moj poslednji stepenik barem u narednih nekoliko godina! Kada ne bih mogao da je nazovem techno moju muziku bih nazvao čudnim moćnim groovy setom sa različitim uticajima.

A kao DJ koliko vremena trošiš na traženje nove muzike?
Moram da priznam da je to moja najveća strast, obožavam da tražim novu muziku. Ne volim da puštam hitove, već da bih bio zadovoljan moram da puštam neke trake za koje ljudi nisu ranije čuli i koje ne očekuju. Kada neko dođe kod mene razgoračenih očiju i oduševljeno kaže da nikada niji čuo tu muziku ranije ili da ne može da nađe traku na Shazamu, upravo to je momenat u kome kažem: Misija uspešno obavljena! Ali kako bih postigao to uglavnom trošim tri do pet sati ponedeljkom popodne i dva do tri sata petkom tražeći nove trake svuda na netu. Što su manje poznate, to bolje!

 

Fabio deli energiju sa publikom u Rimu

Fabio deli energiju sa publikom u Rimu


Čuli smo da si se na Ibicu preselio zbog žurki koje je pravio Richie Hawtin, a na kraju si završio kao ENTER. rezident. Kako se to dogodilo, i pored tvog očiglednog muzičkog talenta šta je još potrebno da bi neko dospeo pod Hawtinov radar?
Sve se dogodilo veoma prirodno i spontano. Jesam se preselio na Ibicu zbog Richiejevih žurki, ali sam generalno uživao u svakom momentu. Radio sam na njegovim žurkama, imao priliku da moje trake puštaju u različitim klubovima i upoznavao sam ljude iz industrije u tom jako dobrom okruženju, sve to je bez sumnje bio odličan input za moju karijeru. Ne mogu reći šta vam je tačno potrebno da biste došli pod Richiejev radar, ali jedno je sigurno - morate imati dobro srce i jasnu viziju svoje budućnosti.

Šta su ti Ibica i ENTER. rezidentura doneli i na koji način su te oblikovali kao DJ-a i producenta?
Kao što sam rekao više puta, Ibica i ENTER. rezidentura dali su mi bust u smislu popularnosti, ali i proširivanja znanja o muzici koju puštam. Pre svoje rezidenture puštao sam isključivo techno, ali kada sam saznao da ću otvoriti sezonu Sake bara u kome je trebalo da puštam od 21h, zasukao sam rukave i počeo da kopam neki novi zvuk koji bi se uklopio u to rano vreme, ali koji bi opet zadovoljio moj mračni ukus. Toliko sam zahvalan danas zato što sam uspeo da ukombinujem techno sa tim nekim deep grooveom za koji verujem da mojim setovima daje nešto drugačije i jedinstveno.

 


Reci nam nešto o tvom novom albumu Escape? Koliko si dugo radio na njemu I kakva se emocija krije iza te četiri trake?
Neizmerno sam srećan zbog svog EP-ja Escape. A zvuk koji ćete pronaći u svakoj traci je upravo ono što sam rekao u prethodnom odgovoru, to je poslednja evolucija svih emocija i svega onoga što sam naučio tokom ovih godina u kojima sam živeo u različitim gradovima. To je definitivno intrigantan i moćan techno. Napravio sam ove četiri trake prošle zime, što je ujedno bila i prva zima u mom berlinskom studiju, mogao bih da kažem da su ovo prve trake nove ere moje karijere. A uslediće još puno njih u tom stilu!

Kakva ti je bila ova 2016. godina i kakvi su ti planovi za 2017. godinu?
2016. godina je bila sjajna godina! Pridružio sam se B4 bukingu iz Južne Amerike i Španije, sivrao sam na gotovo svim velikim festivalima i u značajnim klubovima u Evropi, izdavao sam trake na SCI+TEC, ELEVATE, 303Lovers i nedavno sam proglašen za novog PLAYdifferently MODEL 1 ambasadora. 2017. godina već izgleda dobro jer su u planu neke nove saradnje koje će moju karijeru podići na novi nivo.

 

 

Fabio Flordio

Fabio Flordio u Barseloni


U decembru dolaziš u Beograd ponovo. Bio si kod nas i prošle godine, u kakvom sećanju ti je ostala ta žurka?

Oh, wow! Ta žurka na tvrđavi je bila jedna od onih za pamćenje! Neverovatna lokacija i publika pred kojom bi svaki DJ voleo da nastupi. Odlična muzika i rejveri koji su ostali i igrali sa mnom do jutra. Volim kada set počne tokom mraka, a završi se u svitanje, tada imam priliku da prikažem sve strane mog muzičkog ukusa.

Šta nam spremaš ovog puta, imaš li neku poruku za fanove?

Ponesite svoje cipele za đuskanje i spremite se da čujete nešto potpuno novo i u konstantnoj evoluciji. Doživećete neke moćne momente, one u kojima ćete zatvoriti oči i sanjati, i one druge u kojima ćete sa podignuti rukama uvis skakati na podijumu. Daću sve od sebe!
 


vrh strane
Komentari (1)
Pošalji komentar
xx
17.11.2016 11:26
Odličan intervju!


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :