Estudiantina Ensemble na Nišvilu

Datum objave:21.04.2020

Pročitano:1562 puta

Datum održavanja: 13.08.2020

Lokacija: Niš

Kubanski sastav Esudiantina Ensemble, koji već više od dve decenije radi sa bazom u Holandiji, nastupiće na predstojećem Nišvilu u četvrtak 13. avgusta, a dan ranije i u sklopu besplatnog programa na River stage-u. Ovaj sastav koji predstavja bogatu kubansku muzičku tradiciju, predvodi pevač i gitarista Ricardo "Aristides" Bekema, a jedan od članova je i Nelson Garzon Delis, unuk Compaya Segunda, legendarnog kubanskog muzičara, ovekovečenog u kultnom filmu Vima Vendersa “Buena Vista Social Club”.

 


Ansambl Estudiantina nastavlja tradiciju studentskih orkestara koji su na Kubi bili izuzetno popularni početkom prošlog veka – konkretnije, grupe Estudiantine Invasore iz Santiago de Cuba. Reč je o kombinaciji izuzetno bogate muzičke tradicije Kube, naročito kada je reč o ritmovima, i probranih savremenim stilova popularne muzike, ali pre svega džeza. Za razliku od klasičnih afro - kuban sastava koji se bazraju na zvuku duvačkih instrumenata (pre svega limenih) u postavi Estudiantina ansambla dominiraju žičani instrumenti – gitara i karakteristične kubanske “tres” gitare, kontrabas uz jednu do dve true trube (ili flautu) i čitav arsenal udaraljki među kojima i “pailitas” – poznatim i kao “barokni timpani” – reč je o francuskom instrument koji je na Kubu stigao sa Haitija i u stvari je preteča “timbalesa”, nezaobilaznih u postavi svih salsa bendova.


Grupu je osnovao Riccardo Bekema, sa ciljem da sačuva autentične kubanske stilove kao što su “Guaracha”, “Bolero”, “Danzon” i “Son”. Nakon godina studija u Santijago de Kuba i okolini sa nastavnicima kao što su Gabino Jardines Cisneros, Eva de la Caridad Grinan, Inaudis Paisan Mallet, Roberto Napoles Castillo, Rei Cabrera Castellano i Aristides Torres - Ricardo je postao jedan od najboljih poznavalaca Trove – muzike nastale još krajem devetnaestog veka koju su izvodili putujući muzičari trovadores , odnosno trubaduri. Po dolasku u Evropu, preciznije u Holandiju – Rikardo je vodio različite postave Estudiantine u kojima je osim svojih zemljaka okupljao muzičare raznih nacionalnosti, ali je najnovija postava sastavljena isključivo od Kubanaca i jednog muzičara iz Venecuele koji žive u Holandiji, Belgiji, Meksiku i na Holandskim Antilima. Uz nastupe na koncertima i festivalima širom sveta, članovi sastava su naročito ponosni na to što su još 2007. godine na službeni poziv Ministarstva kulture Kube a na osnovu preporuke koju je potpisao lično Eliades Ochoa Bustamante – još jedne od “”Buebna Vista social club” legendi – nastupili na 45. izdanju prestižnog kubanskog “International Festival de la Trova”.


Članovi sastava su: Ricardo "Arístides" Bekema – vođa sastava, gitara, vokal; Nelson Garzón Delis – vokal, udaraljke, Anibal Avila Pacheco – truba; Alexander Rodriguez Cala – truba; Gerardo Antonio Rosales Rondon – timpani; Leo "Pantaléon" Martis - tres gitara; Dennis Nicles Cobas – kontrabas i Anurakt Scheepers “El Samurai” - tres gitara.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :