Duh Budoa: Istorija japanskih borilačkih veština!

Datum objave:04.08.2015

Pročitano:4833 puta

Datum održavanja: 06.08.2015 - 26.08.2015

Lokacija: Muzej primenjene umetnosti, Beograd

Muzej primenjene umetnosti u Beogradu u saradnji sa Japanskom ambasadom u Republici Srbiji i Japanskom Fondacijom, tokom meseca avgusta, predstaviće beogradskoj publici jedinstvenu izložbu pod nazivom „Duh Budoa: istorija japanskih borilačkih veština“.

 

Izložba Duh Budoa: Istorija japanskih borilačkih veština! | Muzej primenjene umetnosti, Beograd

Izložba „Duh budoa“ prikazuje istoriju tradicionalnih japanskih borilačkih veština, od borbenih tehnika korišćenih na bojnom polju (buđicu) do modernih borilačkih veština koje za cilj imaju oblikovanje tela i duha (budo). Istorija je predstavljena originalima i kvalitetnim reprodukcijama istorijskog naoružanja kao što su: lukovi, strele, samurajski oklopi, mačevi i sl., kao i kroz materijal i foto panele sa informacijama o popularnim borilačkim veštinama kao što su: kendo, džudo, kjudo, karatedo, sumo, naginata, šorinđi kempo, aikido i đukendo.

Ova izložba sastoji se iz dva dela: u prvom delu izožene su reprodukcije i originali istorijskog oružja, kao što su lukovi i strele, oklopi, šlemovi kojima se prikazuje razvoj i promene japanskih borilačkih veština od 8. do 19. veka. Kako mnogo drevnih vrsta oklopa i oružja nije odolelo zubu vremena ili su previše krhki za međunarodni transport, izložba sadrži i kvalitetne reprodukcije, koje živopisno prikazuju oklope i šlemove kao iz vremena kada su nastajali.

Drugi deo izložbe bavi se reorganizacijom buđucua u budo u 19. i 20. veku prikazujući kako je duh borilačkih veština još uvek deo svakodnevnog života Japanaca. Devet budo udruženja izložilo je odeću i opremu, kao što su bambus mačevi, štitnici, lukovi, strele i slično, koje koriste vežbači i studenti.

Izložba "Duh Budoa: Istorija japanskih borilačkih veština" realizovana je zbog velikog interesovanja u inostranstvu za japansku borilačku kulturu. Cilj organizatora, je da posetioci, širom sveta, kuda je ova izložba već gostovala, steknu saznanja o istoriji japanskih borilačkih veština, ljudskoj estetici i kreativnosti, kao i o društvenoj istoriji Japana i japanskom načinu razmišljanja.

 

Svečano otvaranje izložbe: Četvrtak, 6. avgust u 18:00, MPU
Izložbu će otvoriti NJ.E. Juići Takahara, ambasador Japana u Srbiji

Prateći program:
Predavanje Kjudo – put luka, prof. Dušan Pajin 
Utorak, 11. avgust 2015. u 18 časova, Galerija Žad Muzeja primenjene umetnosti
Budo sajam- II sajam japanskih borilačkih veština
Utorak, 18. avgust 2015. u 17 časova, Galerija Žad Muzeja primenjene umetnosti

Kustos izložbe: mr Milica Cukić, MPU
Organizatori: Japanska ambasada u Republici Srbiji i Muzej primenjene umetnosti 

 

www.mpu.rs


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :