Cinema City: Dugo očekivana domaća premijera Neposlušnih otvara festival

Datum objave:29.05.2014

Pročitano:5275 puta

Datum održavanja: 22.06.2014

Lokacija: Cinema city festival, Novi Sad

Debitantsko ostvarenje Mine Đukić, Neposlušni, koje je svetsku premijeru imalo na čuvenom Filmskom festivalu Sundance, biće premijerno prikazano domaćoj publici na otvaranju 7. Cinema City internacionalnog filmskog festivala, 22. juna u Novom Sadu, u okviru glavne takmičarske selekcije Nacionalna klasa.

 


Cinema City internacionalni filmski festival, koji se po sedmi put održava u Novom Sadu, u periodu od 21. do 28. juna publici će premijerno predstaviti brojna filmska ostvarenja u okviru deset selekcija, a posebnu pažnju gledalaca nesumnjivo će privući premijere domaćih filmova.

Cinema City ove godine otvara domaća premijera filma Neposlušni, dugometražnog prvenca rediteljke Mine Đukić. Nakon uspeha ovog autentičnog ostvarenja na najznačajnijim svetskim festivalima nezavisnog filma ostvarenog početkom ove godine, i domaća publika će imati priliku da pogleda Neposlušne na otvaranju festivala u subotu, 22. juna. Film će se naći u konkurenciji za nagrade u okviru Nacionalne klase, glavne festivalske selekcije koja okuplja aktuelna ostvarenja domaće kinematografije.

Neposlušni su svetsku premijeru imali u januaru, na Filmskom festivalu Sundance koji je osnovao čuveni američki glumac Robert Redford, u okviru takmičarske selekcije World Cinema Dramatic. Nakon Krugova reditelja Srdana Golubovića, inače pobednika prošlogodišnjeg Cinema City festivala, Neposlušni su tek drugi film iz našeg regiona, koji je prikazan na Sundance-u. Posle svetske premijere, usledila je i evropska na još jednom od prestižnih festivala nezavisnog filma - Internacionalnom filmskom festivalu u Roterdamu, IFFR. Neposlušni su svoj festivalski život nastavili i na filmskim festivalima u Sofiji, Istanbulu, Prištini i Krakovu. U Prištini na PriFilm Festu, Neposlušni su dobili nagradu Red Goddess za najbolji film, dok je Hani Selimović, koja tumači glavnu žensku ulogu u filmu, uručena nagada Golden Goddess za najbolju glumicu.

 


Ovo poetično ostvarenje je ljubavna priča o Leni i Lazaru, koje tumače sjajni mladi glumci Hana Selimović i Mladen Sovilj. Leni i Lazar su prijatelji iz ranog detinjstva, koji se, nakon nekoliko godina koje je Lazar proveo studirajući u inostranstvu, ponovo sreću. Kreću na putovanje biciklom, koje ih vodi u avanturu u kojoj će saznati da li mogu da održe svoj nekadašnji bezbrižan dečji odnos i ispitati tanku linija koja razdvaja ljubavnike od prijatelja i zrelost od detinjstva. Ono što likovi sami još uvek ne znaju, gledaocima otkriva neočekivani narator - autor i voditelj dečijih emisija kojih se svi sećamo - Minja Subota. Neposlušni su, pre svega, ljubavna priča o zakasnelom odsratanju, kao i pravu na mladalačku pobunu i slobodu lutanja i najzad o radosti pronalaženja srodne duše.

Režiju i scenario filma potpisuje autorka Neposlušnih Mina Đukić, izuzetnu fotograiju Đorđe Arambašić, a montažu Ivan Vasić. Pored Hane Selimović i Mladena Sovilja, odličnu glumačku ekipu čine i Danijel Šike, Ivan Đorđević, Dunja Tatić, Raslav Sekulović, Marko Janjić, Branka Šelić i Žarko Radić.

Producenti Neposlušnih su Mina Đukić i Nikola Ležaić, i to pod okriljem produkcijske kuće Kiselo dete. Ova produkcijska kuća zaslužna je i za jedan od najnagrađivanijih domaćih filmova, ostvarenje Tilva Roš, čiji je autor upravo Nikola Ležaić. Ležaić je 2011. na Cinema City festivalu osvojio Grand Prix za najbolji film i nagradu za najbolji scenario za Tilva Roš, koji je prikazan u okviru selekcije Nacionalna klasa. Naredne godine, po festivalskoj tradiciji, postao je selektor Up to 10.000 Bucks, popularne selekcije niskobudžetnog filma Cinema City-a.

 


Otvaranje 7. Cinema City internacionalnog filmskog festivala okupiće brojne značajne filmske profesionalce iz zemlje i regiona, različitih generacija, sa idejom da postane tačka susreta i razmene energije. Tako će i publika imati priliku da se susretne sa ovim stvaraocima, i naravno sa ekipom filma Neposlušni. U duhu dobre energije Cinema City festivala, ovakvim startom sedmog izdanja, neguje se odnos filmskih autora i posetilaca i otvara prostor za druženje i susret filmskih stvaralaca iz zemlje i regiona, kao i lokalne publike. Zato ne propustite ovo druženje i domaću premijeru Neposlušnih 22. juna na Cinema City festivalu!

Cinema City je podržao Amstel Premium Pilsner. Podršku festivalu su dali i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :