BIG BEND RTS i GREGORI HATČINSON (SAD) sviraju za Beograđane!

Datum objave:06.03.2015

Pročitano:4132 puta

Datum održavanja: 17.03.2015

Lokacija: Dom omladine Beograda/Velika sala

Big Bend RTS i Dom omladine Beograda ove godine počinju intenzivnu saradnju, u okviru koje će publici redovno predstavljati nastupe našeg najvećeg džez orkestra sa gostujućim stranim muzičarima.


Big Bend RTS čest je i omiljen gost Beogradskog džez festivala, a sada će ljubitelji džeza imati priliku da ih čuju i tokom godine u koncertnom prostoru Doma omladine. Na predstojećem nastupu, 17 marta, specijalni gost Big Benda biće Gregori Hatčinson jedan od najeminentnijih bubnjara današnjice, redovni saradnik takvih veličina kao što su Dajana Rivs i Džošua Redman. Kritika ga ubraja među najbolje predstavnike srednje generacije džez muzičara u SAD.

 

BIG BEND RTS i GREGORI HATČINSON (SAD) sviraju za Beograđane! | Koncert | Dom omladine | Beograd | 2015


Big Bend RTS je osnovan 1948. godine pod imenom Zabavni orkestar Radio Beograda u formaciji revijskog orkestra, da bi 1954. godine odvajanjem gudačkog ansambla započeo rad kao veliki džez orkestar. Dugi niz godina, orkestar su predvodili eminentni dirigenti, kompozitori i aranžeri: Mladen «Bobi» Guteša, Vojislav «Bubiša» Simić, Zvonimir Skerl, Milivoje «Mića» Marković, Duško Gojković i Stjepko Gut. Danas Big Bendom RTS diriguje Ivan Ilić.

Tokom dosadašnjeg rada ovaj orkestar je imao priliku da sarađuje sa najboljim džez muzičarima širom sveta. Samo neki od njih su Klark Teri, Beni Golson, Džoni Grifin, Majnard Ferguson, Toni Skot, Džerom Ričardson. Saradnju su ostvarili i sa poznatim zvezdama iz šou biznisa poput Rej Čarlsa, Deni Keja, Fridom Lingstand (ABBA) i mnogih drugih.

Tokom rada orkestar je osvojio dosta izuzetnih nagrada, pohvalnih kritika i priznanja.

Gregori Hatčinson je jedan od najpoštovanijih i priznatijih bubnjara našeg vremena. „Džez magazin“ opisao ga je kao „najboljeg bubnjara svoje generacije“. Ono što ga čini specifičnim jesu savršen tempo i ekspresija koju iskazuje kroz ritmove. Iako je početke svog stila gradio na džezu, poznato je da svim muzičkim žanrovima pristupa sa neverovatnom tačnošću i kreativnošću i da na taj način ukrašava kompozicije svojim prirodnim osećajem i inovativnošću.

 

BIG BEND RTS i GREGORI HATČINSON (SAD) sviraju za Beograđane! | Koncert | Dom omladine | Beograd | 2015

Sviranjem je počeo da se bavi sa samo tri godine, a ozbiljniju muzičku karijeru započeo je odmah nakon srednje škole. Nakon što je napustio Big Bend počinje da sarađuje sa Redom Rodnijem, Beti Karter i Rej Barunom i vrlo brzo postaje poznat kao mladi fenomen u džez zajednici. Jedan je od retkih koji je imao tu mogućnost da sarađuje sa nekolicinom čuvenih stvaralaca džeza. Između ostalog, sarađivao je i sa muzičarima kao što su Dajana Rivs, Beti Karter, Džon Skofild, Roj Hargruv, Dajana Krol i mnogim drugim priznatim imenima u muzičkom svetu.

 

Ulaznice su u prodaji na Blagajni DOB i preko EVENTIM mreže, po ceni od 400 dinara.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :