BeoKon 2016 od 4. do 6. novembra!

Datum objave:30.10.2016

Pročitano:4993 puta

Datum održavanja: 04.11.2016 - 06.11.2016

Lokacija: Dom Omladine, Beograd

Ovogodišnji Beokon - konvencija globalne pop kulture, održaće se u Domu omladine Beograda u periodu od 4. do 6. novembra.

Počasni gost ove godine je kanadski pisac Stiven Erikson. On je jedan od najznačajnijih stvaralaca epske fantastike ne samo današnjice, već i u istoriji žanra. Svojim desetotomnim serijalom „Malaška knjiga palih“ Erikson spaja dva veka epske fantastike, ali i dva pristupa žanru. Moglo bi se reći da je Erikson dugo vremena bio poslednji pisac velikih fantazijskih epova i prvi pisac tada još nedefinisanog grimdarka.

 

Beokon 2016

Kao i prethodnih godina, tokom ova tri dana očekuje vas mnoštvo zanimljivih debata, predavanja i projekcija vezanih za najaktuelnije teme pop kulture. Tu su i nezaobilazni kosplej, igranje i turniri u video igrama, izložbe, prodajno-izložbeni sajam i drugo. Iz bogatog sadržaja, Urban Bug vam preporučuje da nikako ne propustite sledeće programe:

Petak 4. novembar


Bioskopska sala Doma omladine Beograda

„Zvezdane staze“ – Pola veka Star Treka - 16h

Slavimo 50 godina serije koja je promenila sve i hrabro kročila gde niko ranije nije, otvorivši staze kojima će potom krenuti mnogi. Zvezdane staze su nam donele budućnost koja nije puka utopija, već humana i topla vizija sveta koji nastane kad svi zajedno radimo na poboljšanju sebe i za dobrobit drugih. Najuticajnija je serija u okviru žanra, zarazivši generacije ne samo fanova već i slučajnih prolaznika tropama, terminima, memama koje su i danas klasici i stubovi SF-a.

Susret s počasnim gostom BeoKona: Stiven Erikson - 20h

Stiven Erikson je jedan od najznačajnijih stvaralaca epske fantastike ne samo današnjice, već i u istoriji žanra. Svojim desetotomnim serijalom „Malaška knjiga palih“ Erikson spaja dva veka epske fantastike, ali i dva pristupa žanru. Moglo bi se reći da je Erikson dugo vremena bio poslednji pisac velikih fantazijskih epova i prvi pisac tada još nedefinisanog grimdarka. Istovremeno se čitajući kao angažovana kritika savremenog društva i ljudske civilizacije, kao veličanstveni ep i kao strmoglava pustolovina, Eriksonom magnum opus s punim pravom ga je svrstao među pet najboljih i najpopularnijih savremenih stvaralaca epske fantastike.

 

Beokon 2015 / Foto: Bojan Vasiljević

Beokon 2015 / Foto: Bojan Vasiljević

Subota 5. novembar

Bioskopska sala Doma omladine Beograda

Dedpul i Harli, mentalno labilni antiheroji - tribina i MINI KOSPLEJ - 17h
U godini koju su obeležili sukobi „normalnih“, kad je Betmen udario na Supermena, Ajron Men na Kapetana, a Iksmeni (po običaju) jedni na druge, možda i ne čudi što su pažnju publike ipak najviše privukli - oni ludi. Dva lika koja su su svojom popularnošću obeležila 2016. su - igrom slučaja, ili je možda u pitanju pokazatelj vremena? - tragični, neuravnoteženi, anarhični antiheroji sa izopačenim smislom za humor: Harli Kvin, bivša psihijatrica ludo zaljubljena u Džokera i svetla tačka „Odreda Otpisanih“, i Dedpul, nakazni lajavi strelac koji je zaratio s četvrtim zidom. Na tribini ćemo pokušati da utvrdimo zašto su toliko popularne njihove aktuelne filmske (ali i stripske) inkarnacije? Da li je njihovo ludilo pokazatelj širenja svesti javnosti po pitanju mentalnih oboljenja, ili pak samo tokenizacija drugosti? Da li veza Harli i Džokera glorifikuje zlostavljanje, ili pokreće odavno potrebni javni dijalog na tu temu? Da li je Dedpul, uprkos svojoj ikonoklastičnosti, ipak samo zamaskirani tradicionalni mačo-superherojski narativ? Da li su za njihovu popularnost među mlađim naraštajima odgovorni i Dedpulova panseksualnost i Harlina biseksualnost? Da li ih ipak možda volimo samo zbog bubamaričnih kostima? Nakon tribine, izdavačka kuća "Darkwood" organizuje kosplej za najbolju (mušku ili žensku) Harli Kvin i (muškog ili ženskog) Dedpula, u sklopu promocije prvih srpskih izdanja ova dva lika.

 

Beokon 2015 / Foto: Bojan Vasiljević

Foto: Bojan Vasiljević

Filmska projekcija: „Warcraft – Početak“ - 21h

Iako smo svesni da je većina naših cenjenih posetilaca već pogledala film (znajući vas, još u toku prve nedelje dok se davao u bioskopu), veliko nam je zadovoljstvo da na BeoKonu održimo projekciju filma „Warcraft – Početak“! Znamo da su filmovi uvek slađi kada se gledaju u društvu drugih fanova, i sigurni smo da je veliki broj vas željan da „obnovi gradivo“. Da se podsetimo: iz studija Legendary Pictures i Universal Pictures stiže „Warcraft: Početak“, epska avantura o sukobu nastalom zbog sudara svetova zasnovana na svetskom fenomenu Blizzard Entertainmenta. Mirno carstvo Azerota stoji na ivici rata kad se njihova civilizacija suoči sa neustrašivom rasom osvajača: Ork ratnici beže iz svog doma koji je na rubu propasti i žele da kolonizuju drugi svet. Kad se portal otvori da spoji ova dva sveta, jedna vojska se suočava sa uništenjem, a druga sa nestankom. Sa ove dve zaraćene strane, dva heroja će krenuti jedan na drugog, a to će odrediti sudbinu njihovih porodica, njihovog naroda i njihovog doma. Tako počinje spektakularna saga o moći i žrtvovanju u kojoj rat ima mnogo lica i gde se svako bori za nešto.
Režija: Dankan Džons
U glavnim ulogama: Trevis Fimel, Pola Paton, Ben Foster, Dominik Kuper
Trajanje: 125 minuta

Amerikana, Dom omladine Beograda

Čudesni košmari H.R. Gigera - 13h
Na ovom BeoKonu, osvrnućemo se na tvorca jednog od najpoznatijih „stvorova“ u istoriji SF-a, Xenomorpha iz čuvene franšize „Alien“ - iliti karakondžulu u PVC lateks autfitu koja istovremeno deluje i čudovišno užasavajuće, i fetišistički privlačno. H.R. (Hans Rudolf) Giger mnogima je najpoznatiji upravo kao tvorac Tuđina, ali opus ovog ekscentričnog Švajcarca je mnogo širi i, rekli bismo, nepravedno zapostavljen na uštrb najslavnije filmske kreacije. Od saradnje sa Hodorkovskim na možda najčuvenijem „nikad snimljenom“ filmu „Dina“ po delu Frenka Herberta, pa preko raznih izložbi, do uređenja enterijera kao što je nadaleko čuveni Giger Bar u švajcarskom gradu Kuru, biće ovo svojevrsna retrospektiva ovog vizuelnog umetnika uz dragocen uvid neke njegove manje poznate radove. Naravno, ni fanovi Xenomorpha i Aliena neće biti zapostavljeni – divanićemo i o nastanku omiljenog slinavca, uz sočne priče sa snimanja filmova iz ovog serijala.

 

Beokon 2015 / Foto: Bojan Vasiljević

Foto: Bojan Vasiljević

Trideset godina „Lavirinta“ - 14.30h

U istoj godini kada se veliki Dejvid Bouvi vratio na svoju rodnu planetu, kultni film „Lavirint“ proslavio je tri decenije od premijere, kao jedan od retkih naslova iz onog doba koji još uvek ima živući fandom. Nije čudo što „Lavirint“ i dalje osvaja publiku – i to čak i mlađe naraštaje – čak trideset godina kasnije. Bajkovita priča o tinejdžerki koja mora da pobedi zlog goblinskog kralja i njegov lavirint, ne bi li spasla brata koga je lično uvalila u nevolju, slasno je višeznačna – bilo da je posmatrate očima deteta, kada su bitni avantura, muzičke numere i mapetovske lutke, ili ako se sa filmom susrećete kao odrasla osoba, kada postaje neprijatno jasno da je odnos između rečene tinejdžerke i Kralja Goblina o-ho-ho i te kako složen, a bogme i poprilično kinki. Mnoge od nas krive upravo Dejvida Bouvija u opsceno tesnim pantalonama za buđenje seksualnosti u ranom pubertetu, i baš ćemo iz tog psihoanalitičkog ugla pristupiti čavrljanju o ovom gikovskom klasiku. Uz, naravno, zdravu dozu nostalgije i osvrta na pomenute tesne pantalone.

Mačevi i pojačala – uticaj fantastične imaginacije na rok i metal - 19.30h
Svakome ko je odrastao čitajući epsku i naučnu fantastiku je instiktivno jasna veza između ovih žanrova i maskularnog metala prvog talasa, psihodeličnog roka sedamdesetih i njenih savremenih nastavljača, pa i nihilističkog mračnjaštva nordijskog blek metala devedesetih. Iako je danas fantastika postala društveno prihvatljivija nego što je to bila pre nekoliko decenija, u suštini se i dalje radi o obliku imaginacije koji u svom horizontu nadilazi uobičajene društvene norme, i koji je u svojoj ćudi transgresivan – isto kao i „ekstremni“ muzički pravci. Otuda ne treba ni da čudi što je nemali broj muzičara bio direktno inspirisan fantstičnom književnošću. Ovom prilikom ćemo osvetliti neke od tih uticaja na muziku, sa posebnim osvrtom na blek metal.
 

Beokon 2015 / Foto: Bojan Vasiljević

Foto: Bojan Vasiljević

 

Nedelja 6. novembar

Susret s kosplej gošćom – Horo von Kaida, Grčka - 16.30h

Horo von Kaida je jedna od najvećih grčkih kosplej zvezda, čiji kostimi su na vrhunskom nivou kvaliteta, kao rezultat velikog uloženog truda. Zajedno sa svojom sestrom, izradila je neke od najnaprednijih i najneverovatnijih kosplej projekata u Grčkoj, kao što su DJ Sona (sa pultom koji pušta muziku), Arkejd Hekarim (sa konjskim telom koje se kreće) i Bezubi, zmaj iz „How to Train Your Dragon“. Za Horo, kosplej predstavlja sve na svetu, i iz tog razloga je putovala u mnogo zemalja i prisustvovala brojnim konvencijama. Pored toga, Horo je voditeljka jedine grčke YouTube emisije na temu kospleja, „Prop’s Corner“, koju možete pratiti na Koi Play kanalu. Najčešće ćete videti Horo kako nosi jedinstvene kostime i megalomanske propove, jer veruje da kosplej uvek treba da se razvija u novim pravcima i inspiraciju crpe iz različitih izvora. Uživa da se upoznaje s novim ljudima, tako da je izuzetno uzbuđena što dolazi na BeoKon!

Stranger Things – Osamdesete kao žanr - 18h

U eri kada se na nostalgiju ne gleda blagonaklono, serija koja je apoteoza nostalgije osvojila je ovog leta ceo svet za nekoliko dana, koliko je gikovima bilo potrebno da je bindžuju, a onda i hajpuju. „Stranger Things“ i dalje drži neverovatnu ocenu od 9/10 na IMDb, i dok je nas odrasle vratila u detinjstvo, mlađim generacijama pokazala je kako se nekad serijski prilovedalo. Zbog svega navedenog je neizbežna tema ovogodišnjeg BeoKona, te dođite da razgovaramo o svemu što nam se svidelo, a možda i nije.

Cosplay Catwalk na BeoKonu - 20h
Svi znamo da je ponekad prija uživati u kosplej takmičenju koje je opušteno, brzopotezno i uz minimum stresa i za učesnike i za organizatore, tako da BeoKon ostaje platforma za ovu vrstu egzibicija. Od kostima, dozvoljeno je sve (sveeee!) dokle god je a) reč o konkretnom liku, a ne o nasumično sklepanoj improvizaciji, i b) ako s tim kosplejem do sad niste osvojili nagradu ni na jednom takmičenju, u Srbiji ili inostranstvu. Prijave će se prihvatati čak i na licu mesta, u nedelju 6. novembra, na Info Pultu, do sat vremena pred početak takmičenja. Sam catwalk se sastoji od šetnje binom, uz zaustavljanje na tri obeležena mesta da vas publika i žiri bolje vide, a fotografi ovekoveče za buduća pokoljenja. Neka najbolji pobedi!

Kompletan program ovogodišnjeg Beokona pogledajte na www.sakurabana.rs.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :