Beogradski tango susret: Internacionalni festival argentinskog tanga, šesti put u Beogradu!

Datum objave:05.04.2015

Pročitano:6066 puta

Datum održavanja: 15.04.2015 - 20.04.2015

Beogradski tango susret (Belgrade Tango Encuentro), internacionalni festival argentinskog tanga, jedan od najvećih festivala te vrste u Evropi, održaće se po šesti put u Beogradu, od 15. do 20. aprila 2015. godine. Organizator festivala je Institut Tango Natural.

 

I ove godine najavljen je bogat program uz mnogobrojne umetnike i goste iz 48 zemalja sveta. O značaju koji festival ima u kulturno-turističkoj ponudi našeg glavnog grada, a i cele zemlje, govori činjenica da već pet godina ovim povodom u Beograd dolazi više od 500 stranih gostiju, dok se u najnovijem izdanju očekuje se još veći broj učesnika.

 

Beogradski tango susret | Ivan Terazas i Sara Gradan

Beogradski tango susret | Ivan Terazas i Sara Gradan


Posebnu pažnju ove godine organizatori posvećuju besplatnim događajima otvorenim za sve zainteresovane građane. Besplatni časovi, koncerti i plesne radionice održaće se od 16. do 18. aprila u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra. Pomenuti programi su namenjeni publici svih generacija. Zainteresovani građani moći će da prisustvuju velikom javnom tango času koji će voditi zvezde argentinskog tanga: Ivan Terazas i Sara Grdan, 16. aprila, četvrtak, s početkom u 20 časova. „Tanguango“ orkestar Instituta Tango Natural, uz specijalnog gosta Marka Koghlana, koji već godinama peva u najpoznatijim dvoranama Buenos Airesa, za publiku će prirediti koncert u petak, 17. aprila u 21 čas. Prvi put ove godine program festivala prilagođen je i najmlađima – oni će moći da prisustvuju nastupu devojčica koje već dve godine pohađaju Baletango plesni program ITN-a, ali i da učestvuju u času Baletango plesa za decu, u subota 18. aprila, u 20 časova.

Kada je reč o događajima posvećenim domaćim i inostranim plesačima i plesačicama, ovogodišnji festival donosi pravi tango-maraton, što znači da će se tango plesati neprekidno, danju i noću. Pored plesnih radionica koje će voditi najpoznatiji argentinski tango plesači, velikih plesnih večeri – milongi, učesnici festivala će moći da plešu i tokom dana, kao i na after party milongama, i to na četiri različite lokacije: Studentski kulturni Centar, Mikser House, Teatar 78, Centar za razvoj argentinskog tanga. Za vreme festivala posetioci će moći da uživaju u enterijerima posebno uređenim za ovaj događaj, tango kafeu, predavanjima o tango kulturi i muzici, kao i u izložbi poznatih brendova iz sveta tango mode, a večernje milonge će okupiti oko 800 plesača i plesačica iz celog sveta koji će prisustvovati spektakularnim nastupima najvećih tango umetnika današnjice. Učesnici Beogradskog tango susreta ove godine biće najveće zvezde argentinskog tanga koje dolaze iz srca Buenos Airesa i to: našoj publici već poznati svetski prvaci u salon tangu Sebastian Himenez i Maria Ines Bogado, pomenuti Ivan Terazas i Sara Grdan, ali i legendarni Horacio Godoi kojeg prati nova partnerka, Sesilia Bera.

 

Beogradski tango susret | Ariadna Naveira i Fernanfo Sanchez

Beogradski tango susret | Ariadna Naveira i Fernanfo Sanchez

 

Po prvi put u Beogradu pred publikom će nastupiti i Fernando Sančez i Ariadna Naveira, jedni od najtraženijih tango učitelja i performera, dok će svojim muzičkim odabirima atmosferu bojiti i poznati tango DJ-evi iz Argentine i čitave Evrope.
Očekuje se da će ovaj događaj doprineti rastu već nadaleko poznate beogradske tango zajednice koja svojom brojnošću i kvalitetom parira tango zajednicama najvećih svetskih gradova.

 O Tangu:
Argentinski tango nije samo ples. To je izuzetno bogata kultura stara više od 130 godina, koja ima svoje vrednosti, legende i svoje velike zvezde. Iako nam je poznatiji kao atraktivni scenski fenomen, tango je na prvom mestu društveni ples koji plešu ljudi svih profila i generacija. Za veliki broj ljudi, širom sveta, tango predstavlja način života koji u sebi objedinjuje rekreaciju, druženje, hobi ali dobar povod za putovanja. Za one koji ga plešu, uobičajena je stvar posećivanje lokalnih i internacionalnih tango događaja koji se održavaju u inostranstvu bilo da je povod za putovanje sam tango događaj ili nešto drugo. Zbog činjenice da ga je moguće plesati uz bilo koju muziku i sa bilo kime ko ga makar malo poznaje, ovaj ples improvizacije u zagrljaju izborio je poslednjih godina poziciju svetskoj jezika tela. Tango u Beogradu možete plesati svake večeri na takozvanim milongama (plesnim večerima).

O Institutu Tango Natural:
Institut Tango Natural (ITN) je najveća tango organizacija u regionu i jedna od najvećih te vrste u Evropi. ITN pod svojim okriljem razvija niz različitih projekata i aktivnosti: od naučnog istraživanja, promocije tango kulture i plesne edukacije, preko razvoja svog orkestra, plesnog ansambla i modne linije, do organizovanja lokalnih i internacionalnih tango događaja visokog kulturnog, turističkog i privrednog značaja. Među njima se posebno ističu internacionalni festival Beogradski tango susret (Belgrade Tango Encuentro), Internacionalni beogradski tango maraton (Belgrade Tango Marathon), Internacionalni tango kamp, Beogradski tango vikendi.

 

Kada je u pitanju plesna edukacija škola tanga ITN-a je verovatno najveća škola tog tipa u Evropi. Poseban akcenat u promociji i razvoju kulture argentinskog tanga ITN stavlja na rad sa mladima. U sklopu, u Evropi jedinstvenog projekta „Započnimo upoznavanje zagrljajem", više od četiri stotine osnovaca i srednjoškolaca bilo je u prilici da besplatno pohađa školu argentinskog tanga. ITN je u toku 2014. godine započeo projekat „Argentinski tango za studente“. Danas preko stotinu studenata aktivno pleše tango i učestvuje u razvoju i promociji argentinske kulture.

 

Plesači i plesačice plesnog ansambla Instituto Tango Naturala imali su niz zapaženih nastupa kako u zemlji tako i u regionu, od kojih se posebno ističu nastupi na koncertu Stefana Milenkovića i Marka Hatlaka u Sava Centru 2014, nastup uz Novogodišnji koncert simfonijskog orkestra RTS-a, nastup u opereti Maria de Buenos Aires u dvorani Lisinski (Zagreb, Hrvatska), nastup u Domu sindikata na jubilarnom koncertu povodom 15 godina rada orkestra Beltango, nastup na Beoviziji uz grupu Kal, kao i niz nastupa u predstavi ,,Brod plovi za Beograd” u Ateljeu 212.


BESPLATNI DOGAĐAJI NA ŠESTOM BEOGRADSKOM TANGO SUSRETU
-BELGRADE TANGO ENCUENTRO-Beogradski tango susret (Belgrade Tango Encuentro), internacionalni festival argentinskog tanga, jedan od najvećih festivala te vrste u Evropi, održaće se po šesti put u Beogradu, od 15. do 20. aprila 2015. godine. Organizator festivala je Institut Tango Natural.
Posebnu pažnju ove godine organizatori posvećuju besplatnim događajima otvorenim za sve zainteresovane građane. Besplatni časovi, koncerti i plesne radionice održaće se od 16. do 18. aprila u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra. Pomenuti programi namenjeni su publici svih generacija.

Besplatni čas i prezentacija sa zvezdama argentinskog tanga

Institut Tango Natural – organizator šestog Beogradskog tango susreta ove godine poklanja svim zainteresovanim posetiocima javni tango čas i prezentaciju, koje će voditi zvezde argentinskog tanga Ivan Terazas i Sara Grdan. Događaj će se održati u četvrtak 16. aprila, u 20 časova, u Velikoj sali Studenskog kulturnog centra u Beogradu. Ivan Terazas i Sara Grdan, energični plesni par popularan u Severnoj Americi i Evropi, predstaviće tango kulturu, tango ples i njegov razvoj kroz vreme. Ovaj par će iste večeri nastupati u okviru prve Gran Milonge – velike plesne večeri, ovogodišnjeg festivala, pred preko 800 plesača iz celog sveta. Na javni čas su dobrodošli svi ljubitelji tanga i argeninske kulture, bilo da su se već oprobali u nekom plesu ili to žele da učine baš ovog aprila uz svetski priznate instruktore.

Besplatan koncert „Tanguango“ orkestra, specijalni gost Marko Koghlan

Organizator festivala publici poklanja koncert poznatog kvinteta „Tanguango“ uz gostujući nastup Marka Koghlana. Tanguango čine: Sonja Lukić (klavir), Jelena Adamović (violina), Ljubica Damčević (violina), Milana Benedek (gitara) i Milena Radićanin (harmonika). One će uz fantastični vokal Marka Koghlana, koji već godinama peva u najpoznatijim dvoranama Buenos Airesa, izvoditi kompozicije Astora Pjacole, kao i tradicionalne tango numere kompozitora Karlosa Gardela, Anibala Troila, Osvalda Puljesea, Fransiska Kanara i drugih. Ovaj događaj se održava u petak, 17. aprila od 21 čas, u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra u Beogradu.

Besplatan čas Baletango plesa za decu

Ovogodišnji program festivala prilagođen je i najmlađima. Svi zainteresovani mališani biće u prilici da uživaju u nastupu devojčica, koje već dve godine pohađaju Baletango plesni program, kao i da prisustvuju velikoj Baletango radionici plesa za decu, koju im Institu Tango Natural poklanja. U subotu, 18. aprila u 20 časova, u Velikoj sali Studenskog kulturnog centra u Beogradu.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :