ATOM PULSIRAO! – 25. ROĐENDAN SIX PACK

Datum objave:30.11.2019

Pročitano:2020 puta

Datum održavanja: 16.11.2019

By:Simona Kanjevac

Lokacija: Beograd

U subotu, 16.11.2019., u Beogradu, SIX PACK proslavio je 25 godina rada na punk-rock sceni, a Atom Akademija, prepunjena sa preko 250 posetilaca, odjekivala je mnogorojnim poznatim stvarima i energijom benda. Ovaj undergraund prostor u Cara Dušana 13 okupio je fanove, ali i prijatelje, kolege, novinare i poštovaoce benda nastalog 1994. godine.

 

Foto: Atom Akademija Facebook Official Page

Prijatelji iz Crne Gore, potom Pule, Istre i Zagreba iz Hrvatske, kao i Bosne i Hercegovine i Makedonije okupili su se i družili sa gostima iz Norveške, Japana, Španije, Brazila, a događaj ne bi bio potpun bez onih koji godinama prate i podržavaju rad, a to su sugrađani Palančani, potom bliksi Kragujevčani, Nišlije, kao i gosti iz Novog Sada, Užica i drugih gradova u kojima se sluša i rado dočekuje SIX PACK.


Foto: Atom Akademija Facebook Official Page

Da ljubav prema punk-rock-u ne zna za daljinu podvlači i jedna devojka iz Kragujevca, a na pitanje „Kako se organizujete oko dolaska?” odgovara:

- Mi smo išli i u Zagreb da ih slušamo. Podržavamo koliko možemo. Ko ima volje, nađe i načina!

Iako od pre nekoliko godina prate SIX PACK, grupa mlađih fanova, sa ispod 25 godina, izjavila je da je već bila na između 5 i 10 nastupa ovog palanačkog benda.

PRVI IMPLUS

Da će ovaj rođendanski koncert početi sa pesmama kao što su „Delfinov let”, „2 minuta straha” i „Srebrni leptir”, bila je pretpostavka jedne od grupa obožavatelja. Međutim, uskoro su procene i stavljene na test.

Postavljanje zastave pulsirajućeg srca sa natpisom SIX PACK nagoveštava iščekivani početak. Oko 23 časa bend izlazi na scenu. Frontmen, Miki Radojević, u kežual beloj košulji započinje sa prvom pesmom „Nekako najviše me boliš ti” sa kojom odmah pokreće publiku. Sa crnim naočarima za sunce, Đole, još od prvih tonova pokazuje snažnu energiju koja ga drži tokom cele svirke!

ESKADRILA

Nakon poznate „Olovke izlomljenog srca” obraća se dobro razmrdanim prisutnima, predstavlja bend iz Smederevske Palanke i ističe da je ovo samo deo njihovog doprinosa odbrani rock 'n' roll Srbije. Koncert se nastavlja sa pesmama „Sanjao sam kako odlazim”, „Ovde je kraj” i „Pevam u inat”.


Foto: Ana Petrović

Usledila je „Eskadrila” sa svojom osobinom da omekšava srca i vraća sećanja, pa su se, epicentrično, kao impuls koji se širio, počeli događati zagrljaji i ruke na ramenima prijatelja, parova i fanova koji su ovu pesmu pratili igrom i odskocima, a tapšući uz ritam učestvovali u njenom izvođenju na samom kraju.

Najavljeni su potom „Crveni Makovi”, uz Mikijevo podsećanje na onu staru: „Smrt fašizmu, sloboda narodu!”. Nakon pesme „Vodite me”, posvećuje se pažnja i prijateljima iz poslednjih redova, poznanicima i kolegama, a koji su na interne šale i sami spremno odgovarali Radojeviću na bini. Sve je to bio samo dodatak koji je atmosferu učinio još bliskijom, opuštenijom i toplijom.


Foto: Atom Akademija Facebook Official Page

Kad počinje „Bože čuvaj premijera”, najmanje prva polovina Atoma luduje, skače i ispevava reči pesme. Energija postaje optimističnija i emotivnija pri narednim pesmama „Ubica mog sna” i „Paramparčad”. Nakon „Letač-a”, sledi „2 minuta straha” koji vraća u album iz 1995. godine, a onda se dešava dve godine mlađa, „Viša sila”.

 Sa „Fabričkom greškom” kao da počinje novo poglavlje koncerta, jer osim što publika sve vreme peva uz bend, izgleda kao da vlada opšte prepoznavanje u pesmi, pogotovu u naglašenim deonicama:

"Hvala na višku inspricaije,
U mom gradu je glupo voziti skejt.
Ja sam fabrička greška generacije,
Dovoljno pametan, šteta previše slep."

Pitamo se jesmo li svi pomalo fabrička greška i postoje li uopšte oni koji se nisu odupreli pokretnoj traci, a koji se večeras ovde nalaze?
Kao da to čini u ime slobode, ponosa i bunta, publika podiže na ruke najpre jednog momka, a nakon još nekoliko stihova, zamenjuje ga silueta drugog fana.


Foto: Ana Petrović

U izvođenju pesme „Delfinov let” se ponovo uključuju prisutni, a dok se odvijala „La Musique”, prosedi mršaviji gospodin bez majice uskače na binu blizu frontmena, diže ruke ka publici i slavi mladalački duh koji ova stvar očigledno ponovo budi i u njemu. Međutim, ne zadržava se dugo tu, ali u sličnom elementu ostaje još neko vreme, u publci.


Foto: Ana Petrović

Prostor među pesmama, frontmen, ispred članova SIX PACK-a koristi da ispriča priču o pokušajima da se palanački punk-eri i rock-eri okupe pre nekoliko meseci, a prilog prikupljen tokom gradske dobrovoljne muzičke i kulturne akcije da u humanitarne svrhe za lečenje jako mlade sugrađanke. U nastavku, najavljuje se pesma „Anđela”, a koža na rukama i obrazima se ježi posebno tokom stihova:

„Osmeh kao rođendan,
što ne volim taj dan.”


Foto: Ana Petrović

Trenutak je pravi u kome se frontmen osvrće na 1994. godinu i priča kako je SIX PACK nastao od članova bendova koji su svirali „svako svašta”, a potom, predstavlja ovde prisutnu družinu:

Najpre gitaristu, „Branko Mitrović!”, koji nakon toga, iskoračivši blago nogom ka napred, publiku pozdravlja naglašenim sviranjem na svom instrumentu.
Potom, „Nije što je moj”, kaže Miki, „ali verovato najveći talenat sa kojim sam imao prilike da sarađujem. Na bubnjevima – Miloš Novaković, Mix”.
„Bas gitara”, frontmen nastavlja, „osnova i temelj našeg benda – Đorđe Đole Poligonić”. „Gitarista benda”, takođe, „Marković Miloš, Šomi!”
Na kraju, predstavlja i sebe: „Moje ime je Milan Radojević, Miki.”


Foto: Atom Akademija Facebook Official Page

Jedna od najluđih šutki kreće uz „Veselu pesmu”, a nakon nje sledi „25 (Gde si do sad)” tokom koje ujedinjeno pevaju svi prisutni i SIX PACK, i koja kao da nije bilo dovoljno što je to veče samo jednom izvedena. Tokom pesme „Ne znam ni sam/ - i +” jačaju zvižduci na sve strane, a frontmen najavljuje pesmu „Hvala ti za ovaj sunčan dan”, nakon koje sledi i sa kojom se završava nastup benda, a to je „Poslednja kap”.

 

Bend namerava da završi i pozdravlja sve koji su došli. Ali ne zadugo. Publika kombinuje zviiižduke, ritmičko tapšanje i ujednačeno podvikivanje:

„Bis! Bis! Bis!”


Foto: Ana Petrović

Iako ostavili svoje instrumente, članovi benda SIX PACK se vraćaju na binu i pevaju „Spavaj” i „Karma Chameleon”. Potom, naravno ponovo podstaknuti zvižducima i ovacijama publike, nastavljaju program, ali ovaj put uz Mikijevu deal-molbu:

„Ali sada nešto za našu dušu, može?”

Tako su usledile „Generator” Bed Religion, a potom se frontmen obraća prisutnima koje poziva da svakako posle svirke ostanu;

„...jer – ovo je rođendan!”

JA ODLAZIM...

SIX PACK se ispisuje sa „I wanna be sedated” i „Sheena is a punk rocker” dragih im Ramonsa.

Bend je obeležio svoj 25. rođendan sjajnim nastupom, pesmama i muzikom. Publika, veoma živahna i vesela, u sinergiji sa članovima grupe, u subotu, proslavu jubileja obogatila je emocijama, komunikacijom, snagom i euforijom. Zato je, već sam po sebi lepo osvetljen, ceo Atom prostor pulsirao nekim svojim, punk-rock srcem.

Ovaj događaj je najavljen i rođendanskim čestitkama kolega kao što su Boki Irish Stew, Mlađa Tea Break, Mikica ČBS Zdravković, Veljko ispred Autogenog Treninga, Golub Goblini, Maja E-play, Nikola Vranjković, Senad Šuta iz Dubioze Kolektiva, Dr. Pop, Žika Milenković (Babe/Bajaga), Šamso iz Brkova,, Lude Krawe, Vuja KBO! i drugi, a neki od njih su imali priliku i da dođu i uveličaju ovaj događaj u Beogradu.

 


Rođendanska turneja se nastavlja, a planirani koncerti su sledeći:
7.12. Punk Rock Cafe, Smederevska Palanka
13.12. Vintage Industrial Bar, Zagreb
14.12. Palach, Rijeka

SIX PACK

ATOM AKADEMIJA:


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :