Agoria: Buntovni umetnik koji ne mari za trendove

Datum objave:13.12.2016

Pročitano:4350 puta

By:Marija Joksimović

Sébastien Devaud - piše u ličnoj karti jednog od najpoznatijih izvođača i umetnika francuske elektronske muzičke scene koji je fanovima širom sveta poznat po imenu Agoria. A da li ste znali kako je Agoria odabrao baš ovo umetničko ime i kakve veze ono ima sa ilegalnim rejvovima?

 

Agoria

Devedesete godine u Francuskoj bile su izuzetno represivne. Mnogo toga se nije smelo, između ostalog i žurke elektronske muzike bile su zabranjene. Tinejdžeri i omladinci organizovali su rejvove u zabačenim delovima grada, a nekada i skroz izvan grada. Obično se nije znalo ko gostuje, niti kakvu muziku pušta, sve što ste mogli da saznate je – mesto okupljanja. Junak naše priče imao je 16 godina kada je počeo da ide na prve rejvove. A upravo činjenica da su rejvovi zabranjeno voće podstakla ga je da postane DJ.

“Rejvovi su bili ilegalni u to vreme i morali ste da se krijete i da bežite od policije. Znate kako, zabranjeno voće je najslađe. To bežanje od policije, skrivanje i odlazak na rejvove koji su bili zabranjeni je imalo neku posebno energiju i davalo mi je moć. To je jedan od razloga zbog kojih sam postao DJ. Tada, da biste došli na rejv, morali ste poprilično da se pomučite da nađete auto kako biste se odvezli na mesto na kome se održava žurka. Ja u to vreme nisam imao čak ni položen vozački. Često se dešavalo da i po dva sata putujem kako bih došao na žurku, a desi se da ne bude ničega. Ali se češće dešavalo da dođem i sačeka me iznenađenje, ne znam koji DJ pušta, niti poznajem muziku koju pušta, ali mi se veoma dopada – čista magija” – rekao je Agoria u intervjuu za Red Bull Music Academy Radio.

 

Kako je centralna stvar rejvova tada bilo mesto dešavanja, on je svoje žurke nazvao Agora - reč kojom su se u antičkoj Grčkoj označavali trgovi koji su bili mesta javnog okupljanja. A upravo iz te reči, izvedeno je i njegovo umetničko ime Agoria. Dakle, gde je Agoria tu je žurka! U petak je u Magacinu Depo, čisto da vas podsetimo.

 


Muzikom je okružen od najranijeg detinjstva. Njegova majka bila je operska pevačica, a otac kolekcionar ploča. Svoju prvu ploču kupio je sa samo 12 godina i pošteno se namučio da bi je dobio. U pitanju je Good Life kultne detroitske grupe Inner City Kevina Saundersona. Good Life je tada bio hit u Francuskoj, a mladom Sébastienu se veoma dopalo kako zvuči, iako nije imao pojma da je u pitanju detroitski zvuk, niti je znao šta je techno u to vreme.

 

Kada je zatražio roditeljima da mu kupe ploču, odbili su pod izgovorom da je to loša muzika. Ali to ga nije sprečilo da dođe do svoje omiljene ploče. Tokom vikenda je prao automobile u komšiluku kako bi zaradio novac i kupio ploču. Ni sanjao nije da će ga 20 godina nakon toga, Kevin Saunderson lično pozvati u Detorit da pušta muziku na Movement festivalu. Naravno da je poneo svoj prvi vinil i zatražio Kevinu da mu se potpiše, a ovaj ga je nakon toga pitao da uradi remix za pesmu Big Fun iza koje takođe stoji Inner City. Agorijinoj sreći nije bilo kraja.

 

 

Agoria važi za svestranog umetnika. Teško da ćete moći da njegovo stvaralaštvo strpate u okvire kao što su techno ili house. Nikada se nije ograničavao žanrovima i nije mario za trendove, često je u svoje miskeve ubacivao pesme koje se drugima sigurno ne bi praštale. Poslušajte na primer njegov čuveni miks At The Controls iz 2006. godine i sve će vam biti jasno. Jedna od karakterističnosti u njegovim trakama jesu vokali. Nerekto sarađuje sa pevačima, ali i sa instrumentalistima, pa se u njegovim trakama mogu čuti violine, klavir, duvački instrumenti... Vešto balansirajući na relaciji house - techno, Agoria ume da vas vodi kroz nekada mračne i mistične, nekada moćne i energične, a neretko setne ili pak vrlo seksi melodije.

 

 


Osim klupske muzike neretko umeša prste i u filmske soudntrackove, ali i umetničke projekte. Iako je jedno vreme živeo u Italiji, vratio se u rodnu Francusku, jer kako kaže, oseća potrebu da uradi nešto za domaću scenu. A osim što je svojim stvaralaštvom jedan od najboljih reprezenata francuske elektronske scene, Agoria je i jedan od osnivača čuvenog festivala Nuits Sonores festivala koji se održava u Lionu. 

 

Nedavno je pokrenuo lejbl Sapiens i to EP-jem Up All Night, a zanimljivo je da će se na tom lejblu, pored techno i house izvođača naći i izdanja filmskih režisera, dizajnera zvuka, govornika, šamana, a možda čak i kompjuterski virusi. Jasno vam je na koliko frontova Agoria istražuje domene elektronske muzike.

 

 

U petak će prvi put nastupiti pred beogradskom publikom u Magacinu Depo, a pored njega muziku će puštati i zvezda u usponu Fabio Florido (naš intervju sa njim pročitajte ovde), dok će domaća podrška biti Kristijan Molnar.  


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :