31. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL: Kompletan program i satnica festivala!

Datum objave:09.10.2015

Pročitano:6565 puta

Datum održavanja: 28.10.2015 - 01.11.2015

By:Milica Ševarlić

Lokacija: Dom omladine i Dom Sindikata, Beograd

Beogradski džez festival u organizaciji i produkciji Doma omladine Beograda, u svom 31. izdanju predstavlja Budućnost džeza – buduće zvezde svetske džez scene - od 28. oktobra do 1. novembra 2015. godine.

Beogradski džez festival ističe se među internacionalnim kulturnim dešavanjima u našoj zemlji: osnovan 1971. godine, naš najstariji i najugledniji džez festival nije mogao da promakne velikoj pažnji širom sveta. Sa zadovoljstvom obaveštavamo javnost da je Beogradski džez festival pre dve nedelje učestvovao na European Jazz Conference, kao jedini džez festival iz Srbije, što je početak našeg aktivnog učešća u Europe Jazz Network – Evropskoj džez mreži. Ovim je još jednom potvrđena činjenica da Beogradski džez festival uživa najviši renome kad je u pitanju svetska džez scena, i da u našoj sredini ispunjava misiju promovisanja muzičke umetnosti, kao jedna od vodećih međunarodnih manifestacija ovog tipa.

 

31. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL 2015 |  Kompletan program i satnica festivala! | Budućnost džeza! | Dom omladine

Prošlogodišnji Beogradski džez festival ostvario je nove rekorde u broju posetilaca, naročito kad je u pitanju mlada publika: 15000 poseta cifra je kojom se ne mogu pohvaliti mnogi džez festivali. Ove godine postavljamo sebi nove ciljeve i zadatke, sa željom da budemo još bolji i premašimo do sada postavljene visoke standarde.

 

BDŽF u svom 31. izdanju trajaće dan duže, zahvaljujući dodatnoj, posebnoj koncertnoj večeri 28. oktobra, u okviru koje ćemo predstaviti naše najveće džez talente iz Srbije i dijaspore, uz promocije njihovih novih albuma (Vladimir Kostadinović, Naked, Hashima). Na svečanom otvaranju 31. Beogradskog džez festivala, u Velikoj Sali Doma omladine Beograda 29. oktobra, publiku će sačekati Jelena Jovović Jazz Junction, posebno naručen internacionalni projekat naše izuzetne pevačice, kao i evropska premijera novog projekta Džejmsa Brendona Luisa „Days Of Freeman” – radi se o jednom od najtalentovanijih svetskih saksofonista, koji se na aktuelnom albumu angažovano i sa spiritualnom dubinom bavi rasnim problemima u Americi nekad i sad.

 

31. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL 2015 | Mlada japanska pijanistkinja Hiromi

Vašoj pažnji svakako posebno preporučujemo veliki koncert 31. oktobra u Domu sindikata, gde će nastupiti Hiromi Trio. Mlada japanska pijanistkinja Hiromi, učenica legendarnih Ahmada Džamala i Čika Korije, blista na današnjoj džez sceni svojom mladošću, ekspresivnošću i virtuoznošću. Ona je i najbolji nosilac poruke ovogodišnjeg festivala koji nam daje mogućnost da sagledamo tokove džeza u 21. veku. Pre nje nastupa Big Bend RTS sa specijalnim gostom, sjajnim nemačkim kompozitorom i saksofonistom Kristofom Lauerom – ova tradicija ukrštanja naših talenata sa eminentnim inostranim umetnicima deo je koncepta festivala od njegovog obnavljanja 2005.

 

31. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL 2015 | Rudreš Mahantapa

Posebno smo srećni što se među 4 izuzetno bitnih američkih saksofonista koji će nas posetiti ove godine našao Rudreš Mahantapa, dobitnik nagrade za džez album godine na poslednjem glasanju kritičara Daunbita, najreferentnijeg svetskog džez magazina već decenijama – ovo gostovanje 31.10. prava je poslastica za sve avanturiste duha i jedan je od najznačajnijih momenata na koncertnim scenama kod nas 2015!

 

31. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL 2015 | Migel Zenon

 

Migel Zenon, takođe saksofonista, predstavnik je latin-džeza i donosi 30.10. sa sobom drugačiju estetiku: ritmovi su tu, na radost publike, ali i zrela duhovnost, kojoj nema paralele – Zenon je najbolji džez muzičar prošle godine (u apsolutnoj kategoriji!) po mišljenju američkog Udruženja džez novinara, i jedan od najangažovanijih džez umetnika srednje generacije, posebno kad je u pitanju širenje besplatne edukacije!

 

31. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL 2015 | Toni Malabi

 

Konačno, kao istaknuto ime avangardne njujorške scene dolazi nam 29.10. saksofonista Toni Malabi, čiji projekat TubaCello okuplja još par velikana kreativne improvizacije, kao što su Džon Holenbek, Bob Stjuart i Kristofer Hofman – ispitujući godinama nove granice, Malabi je izgradio jednu od najbesprekornijih karijera bendlidera i saradnika u najsmelijim muzičkim projektima današnjice.

 

31. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL 2015 | Frančesko Kafizo by Rosellina Garbo

Photo by Rosellina Garbo

Boje Starog kontinenta predstavljaju vrhunski autori i solisti: Frančesko Kafizo, još jedan saksofonista, predvodnik je najmlađe generacije italijanskih džez muzičara – 30.10. predstaviće svoj novi projekat La banda, u kome daje autentični, džezerski pogled na sicilijansku muzičku emociju.

 

31. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL 2015 | SUPERSILENT by Carsten Aniksdal

Photo by Carsten Aniksdal

 

Jedan od umetničkih vrhunaca celog festivala svakako je gostovanje slavne grupe Supersilent 1. novembra, predvođene legendarnim trubačem Arveom Henriksenom i producentom Helgeom Stenom - dolaze nam iz Norveške, i spadaju u apsolutnu evropsku umetničku elitu već godinama, kao bend koji je stvarao „nu jazz“ pokret i među prvima ukrštao elektronsku muziku i jazz.

 

31. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL 2015 | Lia Pale

 

Lia Pale iz Austrije, ostvaruje autentičnu kopču džeza i tradicije angažovanog kabarea, Firebirds iz Danske daju nam jedno moguće viđenje ukrštanja džeza i klasične muzike, dok je Susana Santos Silva iz Portugala najtalentovaniji predstavnik novog talasa evropske avangarde.

 

31. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL 2015 | Susana Santos Silva iz Portugala

Tokom trajanja 31. Beogradskog džez festivala publiku očekuje jedan od najraznovrsnijih programa ikada, sa ukupno 18 koncerata i preko 80 najaktuelnijih džez umetnika, pre svega iz SAD, a potom iz Austrije, Danske, Italije, Nemačke, Norveške, Portugalije, Španije, Švedske, Turske, Hrvatske, Slovenije i Srbije, koji će nastupiti u Domu omladine Beograda. Šireći vidike ka novim geografskim oblastima na kojima se džez svira, u gostima imamo heroinu džez pijanizma iz dalekog Japana, kao i premijerno predstavljamo umetnike iz Turske!
 

31. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL 2015.
28. oktobar – 1. novembar 2015.
Dom omladine Beograda / Dom sindikata

 


Sreda, 28.10.2015.

 

 

Dom omladine Beograda // Amerikana // 19.30

 

Hashima (Srbija)

Naked (Srbija)
Vladimir Kostadinović “Mindedness” (Srbija/Slovenija)

Cena ulaznice: 500 din. /700 din. na dan koncerta

 

 

Četvrtak, 29.10.2015.

 


Dom omladine Beograda // Velika sala // 19.30

 

Jelena Jovović Jazz Junction (Srbija)
James Brandon Lewis (SAD)

Cena ulaznice: 1.000 din. (pretprodaja)/1.200 din./1.500 din. na dan koncerta


Dom omladine Beograda // Amerikana // 23.00

 

Tony Malaby’s TubaCello (SAD)
Susana Santos Silva Quintet (Portugal/Švedska)

Cena ulaznice: 600 din./800 din. na dan koncerta

 


Petak, 30.10.2015.


 

Dom omladine Beograda // Velika sala // 19.30

 

Dorantes “Interaccion” (Španija)
Miguel Zenon Quartet (SAD)

Cena ulaznice: 1.000 din. (pretprodaja)/1.200 din./1.500 din. na dan koncerta


Dom omladine Beograda // Amerikana // 23.00

 

Lia Pale: „My Poet’s Love“ (Austrija)
Francesco Cafiso Sextet: La banda (Italija)

Cena ulaznice: 800 din./1000 din. na dan koncerta

 


Subota, 31.10.2015.


 

Dom sindikata // 19.30


Christof Lauer & Big Band RTS - Petite Fleur - Tribute to Sidney Bechet (Nemačka/Srbija)

Cena pojedinačne ulaznice: 800 din.

 

Hiromi Trio (Japan/SAD)

Cena pojedinačne ulaznice: I klasa 1.500 din, II klasa 1.200 dinara, III klasa 800 din.

 

 

Cena ulaznica za oba koncerta u Domu sindikata: 1.500 din. (ograničena količina)

Dom omladine Beograd // Amerikana // 23.00

 

Rudresh Mahanthappa “Bird Calls” (SAD)
The Firebirds (Danska)

Cena ulaznice: 800 din./1000 din. na dan koncerta

 


Nedelja, 1.11.2015.


 

Dom omladine Beograda // Velika sala // 19.30

 

Soyut Boyut (Turska)
Supersilent (Norveška)

Cena ulaznice: 1000 din./1200 din. na dan koncerta

Dom omladine Beograda // Amerikana // 23.00

 

Cul-de-Sac // Orkestar za ubrzanu evoluciju (Hrvatska)

Cena ulaznice: 600 din./800 din. na dan koncerta

 

 

 

Cene kompleta za glavni program: 4.400 dinara

Cene kompleta za ponoćni program: 1.500,00 dinara (pretprodaja) /2.000,00 dinara

 

 

Svi zajedno oni će svedočiti o tome da džez očekuje blistava budućnost i u novom veku!


vrh strane
Komentari (1)
Pošalji komentar
Snezana Mirosavić
25.11.2015 19:13
Molim vas ako možete da mi kažete gde mogu da nabavim onaj najnoviji CD JEZ muzike ,sto je najavljeno u emisiji kod Ivana Ivanaovića da izlazi u prodaju.HVALA


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :