17. Filmski Front počinje u četvrtak 24. oktobra!

Datum objave:23.10.2019

Pročitano:1302 puta

Datum održavanja: 24.10.2019 - 27.10.2019

Lokacija: Novi Sad

Međunarodni festival kratkometražnog filma Filmski Front održaće se od 24 do 27. oktobra u bioskopskoj sali Kulturnog centra Novog Sada. Tokom četiri dana 17. izdanja festivala biće prikazano preko sto kratkometražnih filmova u glavnom i pratećem programu festivala.

 „Ove godine je odabrano 70 filmova u dve glavne takmičarske od ukupno 1000 pristiglih filmova na konkurs. U Srbija/region selekciji najviše filmova pristiglo je iz Srbije i Hrvatske, dok su se u Međunarodnoj selekciji našla 24 filma iz 22 zemlje, tako da će ovogodišnji Front biti pregled filmskih dešavanja u svetskoj kinematografiji u doslovnom smislu. Kada se tome dodaju filmovi iz regiona, kao i filmovi iz ostalih pretećih programa imamo predstavljene kinematografije preko trideset zemalja. U svakom slučaju vredi pogledati sve filmove na ovogodišnjem Frontu", poručio je selektor festivala Filip Markovinović.

Odluku o pobedniku Srbija/region selekcije doneće žiri u sastavu rediteljke Ivane Todorović, dramaturškinje Katarine Todorović i montažerke Aleksandre Milovanović, čime je Front konačno uspeo u svojoj dugogodišnjoj nameri da okupi tri ženska filmska stručnjaka. Specijalno priznanje autorima će dodeliti mladi filmofili koji pohađaju Frontovu radionicu filmske kritike. Pobednika Međunarodne selekcije bira novosadska publika.

Tokom četiri dana festivala, pored takmičarskih selekcija, održavaće se i specijalni programi i projekcije koji daju dodatni fokus na određene trendove, društvena kretanja, kao i Frontove filmske radionice na kojima se edukuju nove nade filmske produkcije. Ove godine u okviru programa „Novi Sad predstavlja", prvog festivalskog dana, gledaćemo filmove autora iz Novog Sada. „DokuFront" donosi kratkometražne dokumentarce, dok će nam „Kinoplov" predstaviti filmove iz arhive Kino Kluba Novi Sad. Pored toga, na programu „Frontić", koji se pokazao popularnim prošle godine, biće prikazani animirani filmovi za najmlađe, a direktorka festivala Nina Latinović ističe da je ovo jedinstvena prilika za roditelje da kvalitetno provedu vreme sa svojom decom, za šta se u Novom Sadu retko otvaraju mogućnosti. Tu je i „HororFront", u okviru kog će biti prikazani kratkometražni horor filmovi. Sve ovo pratiće i žurke otvaranja i zatvaranja festivala u klubu PUBeraj. Ulaz na festival, kao i učešće na radionicama je besplatno.

Filmski Front, iako mali festival, iz godine u godinu raste i drži korak sa svetskim trendovima, za šta su posebno zaslužni njegovi organizatori, pre svega Kino Klub Novi Sad.


Novosađani koji su gladni za filmskim dešavanjima u svom gradu i ovog oktobra mogu da se opuste i prepuste bogatom programu Filmskog Fronta i nadasve nahrane svoje filmske apetite, što su organizatori i dočarali ovogodišnjim sloganom – „Zakuvaj film!"


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :