10. GROSSMANN FESTIVAL FANTASTIČNOG FILMA I VINA

Datum objave:12.07.2014

Pročitano:3783 puta

Datum održavanja: 15.07.2014 - 19.07.2014

Lokacija: Ljutomer, Slovenija

Jubilarni deseti „Grossmann festival fantastičnog filma i vina“, koji je prošle godine uvršten u pet najboljih sci-fi/horor festivala na svetu po izboru američkog MovieMaker Magazina, biće održan od 15. do 19. jula u Ljutomeru, Slovenija. Festival će obeležiti i 150 godina od rođenja dr. Karola Grossmanna, začetnika slovenačkog filma, čije ime nosi.

 

 

Grossmann 2014. tokom 5 dana prikazaće širok izbor aktuelne produkcije horor i fantastičnih filmova, kao i starije žanrovske klasike, a posetiocima pored bogatog filmskog programa nudi i brojne prateće sadržaje: razgovore sa gostima, degustacije vrhunskih vina, prezentacije knjiga, umetničke izložbe, koncerte, glumačke i filmske radionice, radionice specijalnih efekata i filmske maske, „Subkulturnu pijacu“ i druge zanimljive aktivnosti.

 

Vizuelni identitet jubilarnog izdanja Grossmanna rad je istaknutog slovenačkog ilustratora Blaža Porente, dobitnika brojnih međunarodnih priznanja.

 

Pored glavne nagrade „Hudi maček“, koja se dodeljuje naboljem celovečernjem filmu i izbora „Vinskog šampiona“, Grossmann festival dodeljuje i sledeće nagrade: „Slakov hudi maček“ za najbolji kratki film, „Hrupni maček“ za najbolji muzički dokumentarac i „Častni hudi maček“ za životno delo. Prijavljeni kratki filmovi se takmiče i za nagradu „Melies d’Argent“, koju dodeljuje Evropska federacija festivala fantastičnog filma.

 

Ovogodišnji dobitnik nagrade za životno delo i počasni gost festivala je poznati srpski reditelj i scenarista Đorđe Kadijević, a biće priređena i retrospektiva njegovih filmova.

 

U okviru filmskog programa biće prikazano 28 celovečernjih i 33 kratka filma, iz 23 države. Festival će otvoriti film „Napori pri ohranitvi prvih filmskih zapisov dr. Karola Grossmanna“, autora Marka Mitje Feguša.

 

Neki od gostiju ovogodišnjeg Grossmann festivala su: Milan Todorović (čije ostvarenje „Mamula“ je u takmičarskom programu za glavnu filmsku nagradu), Till Kleinert, Marc Carrete, Julian Richards, Michael Ankri, Guillaume Lubrano i drugi. Na čelu žirija za celovečernje filmove je britanski režiser i glumac Michael Sarne. Predsednik žirija za kratke filmove je Zoran Smiljanić, slovenački strip umetnik, ilustrator i scenarista, dok će o muzičkim dokumentarcima odlučivati žiri na čelu sa Igorom Vidmarom, poznatim slovenačkim novinarem, rok publicistom, muzičkim menadžerom i producentom.

 

Od gostiju i Srbije biće tu vizelni umetnik Arpad Slančik koji će se predstaviti izložbom „Mother and Dirty Children“, pisac, filmski kritičar i publicista Dejan Ognjanović, koji će promovisati svoj drugi roman „Zavodnik“. Takođe, film reditelja Ognjena Glavonića, „Živan pravi pank festival“ i još nekoliko ostvarenja srpskih autora učestvovaće u takmičarskom (selekcije za najbolji muzički dokumentarac i kratkometražna filmska ostvarenja) i u revijalnom delu programa.

 

„Grossmann festival fantastičnog filma i vina“ od osnivanja 2005. godine ima izuzetnu saradnju sa Domom omladine Beograda, u kojem se redovno održavaju gostovanja ovog festivala pred beogradskom publikom.

 

Dodatne informacije i kompletan program Grossmann festivala, koji je i član Evropske Federacije Filmskih Festivala Fantastike (European Fantastic Film Festival Federation), možete pronaći na sajtu: www.grossmann.si


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :