SERBIAN JAZZ BRE! Koncertna promocija novog albuma SERENDIPITY

Datum objave:07.05.2015

Pročitano:4576 puta

Datum održavanja: 18.05.2015

Lokacija: Dom omladine, Beograd

Beogradski džez festival i Serbian Jazz, Bre! pozivaju vas na koncertnu promociju novog albuma SERBIAN JAZZ, BRE! "SERENDIPITY", u ponedeljak 18. maja od 20h u sali Amerikana Doma omladine Beograda.

 

 SERBIAN JAZZ BRE! Koncertna promocija novog albuma SERENDIPITY

 

Kao prvo šta znači SERENDIPITY? Možda će nekoga i začuditi naslov, neki možda i znaju za ovaj pojam: "SERENDIPITY" - značenje je sposobnost srećnog slučajnog otkrića, neočekivan srećni događaj, slučajni pronalazak, nenadano, dragoceno otkriće. Prvi put je upotrebio Horas Volpol (Horrace Walpole, engleski istoričar umetnosti, i političar, u svom pismu Horasu Manu, 1754. godine. Inspiracija za ovu kovanicu, objasnio je, bila je persijska bajka ’Tri princeze iz Serendipa’, čiji protagonisti pukim slučajem dolaze do iznenadnih otkrića koja nisu ni bila inicijalni predmet potrage. Inače, Serendip je antički naziv za Šri Lanku (Cejlon) - Ostrvo rubina...

 

Sastav čine:


Ivan Grlić producent, Video art, fotografija, Vi Džej
Aleksandar Jovanović Šljuka, klavir, kompozitor, aranžer
Marko Fabry, bas, muzička produkcija
Maks Kočetov, alt i sopran saksofon
Rastko Obradović, tenor saksofon
Aleksandar Cvetković, bubnjevi
Uroš Šećerov, udaraljke

SERBIAN JAZZ BRE! je višegodišnji multimedijalni, umetnički projekat baziran na foto-portretima srpskih najznačajnijih džez muzičara. Predstavlja deo projekta "SERBIAN BRE" koji je Ivan Grlić započeo još 2001. godine, a u okviru koga je 2011. predstavljena dobro prihvaćena foto-monografija "SERBIAN SOUL BRE!" i 2012. foto-monografija ''SERBIAN JAZZ BRE!''.
SERBIAN JAZZ BRE! projekat nastao je 2011. godine, sa idejom da spoji muzičku i vizuelnu umetnost, kao i da promoviše srpski i balkanski džez, na nov način. Muzički deo projekta okupio je značajne srpske muzičare, formirajući svojevrsni umetnički izraz koristeći, kako jezik savremenog džeza, tako i bogato muzičko nasleđe Balkana. Integralni deo nastupa su i video projekcije, u kojima producent i autor projekta – fotograf Ivan Grlić, ima ulogu Vi Džeja.

 

Projekat je od samog svog nastanka privukao veliku pažnju javnosti, što je rezultiralo mnogobrojnim nastupima na festivalima u zemlji (Beogradski džez festival, Inđija fest, Džez Ibar Kraljevo, Dunav fest Beograd, Novosadski džez festival, Dan zauvek festival Raška, Gitarijada Zaječar...) i inostranstvu (Blues 'n' Jazz Rallye Luxembourg, Jazz a Liege Belgija, Liszt Ferenc Zeneakademia Budimpešta Mađarska, Jazzelsa Hvar Hrvatska, Festival Trebinje, Herceg fest, Herceg Novi,...).
Repertoar benda je sačinjen većim delom od autorskih kompozicija, ali i od obrada narodnih pesama sa balkanskog podneblja, nastalih kao svojevrsni omaž pionirima balkanskog džeza – Branislavu Lali Kovačevu i Vojinu Mališi Draškociju. Karakteristični melodijski motivi i ritmovi, kroz kompoziciju i improvizaciju, uklopljeni su u savremenu džez formu, kao bazu za dalje istraživanje univerzalnog muzičkog jezika. Uz međusobnu interakciju, članovi benda na energičan i ekspresivan način, publici direktno prenose lične emocije i doživljaje sadašnjeg trenutka i stvaranja na licu mesta.

 

Bend u sastavu: Aleksandar Jovanović Šljuka – klavir, klavijature, Marko Fabry – bas gitara, Aleksandar Cvetković – bubnjevi i Maks Kočetov-saksofon, Uroš Šećerov – udaraljke i stvara plodnu podlogu za istraživanje i vizuelni izraz Ivana Grlića kao video džokeja, koji u duhu džeza, koristeći improvizaciju prati odsvirane note i prenosi svoje impresije na ekran.
Bend je od starta otvoren za saradnju sa drugim umetnicima, pa tako je došlo do saradnje sa: Bokijem Miloševićem, Stjepkom Gutom, Mišom Blamom, Aleksandrom Sedlarom, Marčelom, DJ Raidom, Bunford Gaborom, Nenadom Jelićem, Papa Nikom, Rastkom Obradovićem, Aleksandrom Antićem, Nevenom Jelić, Sofijom Knežević, Nadom Pavlović, Katarinom Kačunković, vokalnom grupom Paganke, Lazarom Del Torom Vega, Filipom Krumesom, Reut Regev, Dr. Eugene Chadbourne, Milošem Punišićem, Igorom Maleševićem, Ljubom Dimitrijevićem,....

 

U junu 2013. godine, bend je izdao i svoj prvi CD, pod nazivom ''Serbian Jazz BRE Project''. Nakon izvrsnih recenzija, izuzetne medijske propraćenosti promocija knjige, izložbi i albuma, učešća na stranim i domaćim muzičkim festivalima, koncertima, Serbian Jazz BRE! je u decembru 2014. snimio novi album, drugi po redu sa gostima Petrom Krstajićem i Rastkom Obradovićem, pripadnicima najmlađe generacije džez muzičara... Serbian Jazz Bre! Projekat je upravo završio novi album koji je izdat u aprilu 2015.

Novi album donosi i novi zvuk benda, koji je već bio predstavljen publici u nekoliko navrata na koncertima i festivalima prošle jeseni i ovog proleća. Same kompozicije su složenije i aranžirane u puno različitih boja i nijansi, pa se i sastav muzičara i instrumentarjium menjaju od numere do numere, od solo klavira ili bubnja, pa do bogatog zvuka seksteta. Umetnička individualnost i izraz pojedinca u bendu igraju značajnu ulogu u stvaranju muzičke celine, pa su novi solisti Maks Kočetov i Rastko Obradović doprineli i stilskim promenama. Muzika je bazirana na nasleđu srpskog i balkanskog podneblja, ali u najvećoj meri interpretirana jezikom savremenog džeza.
 

ULAZ JE SLOBODAN!


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :