Japansko-srpski festival filma: "Koji je tvoj tabu?"

Datum objave:13.11.2017

Pročitano:2177 puta

Datum održavanja: 14.11.2017 - 15.11.2017

Lokacija: Beograd

 "Koji je tvoj tabu?" 

 


Ovo je slogan četvrtog Japansko - srpskog festivala filma (JSFF) u partnerstvu sa Gebrüder Weiss, koji zaviruje u zabranjene teme savremenog društva Srbije i Japana.

 

Tokom dva dana festivala očekuje vas bogat program koji će kroz različite umetničke forme provocirati na pitanja: Da li još uvek postoje tabu teme? U modernom tehnološkom svetu? Da li smo zaista prevazišli sve stigme i otvorili svoj um za drugačije? Koliko smo se odvojili od nametnutih obrazaca uz koje smo odrastali? 

Rasterećen žanrovskog ograničenja, festival će u prostorijama Jugoslovenske kinoteke 14. i 15. novembra predstaviti najbolje kratkometražne filmove na temu "TABOO" koji će potom 5. i 6. novembra biti prikazani u Tokiju. Pored takmičarskog i počasnog filmskog programa, očekuje vas prateći kulturno - edukativni sadržaj.

 

JAPANSKO SRPSKI FESTIVAL FILMA 2017.

Prvog dana festivala od 18:00h otvara se kolektivna multimedijalna izložba fotografija, slika, skulptura i videa na temu taboo. U prostoru Jugoslovenske Kinoteke imaćete priliku da vidite izbor radova sledećih umetnika: Dragan Kujundžić, Alisa Matović (Alisa Moler), Irena Fabri, Bojan Đorđević (Omkili Art), Danijela Jović, Katarina Pavlović, Zoran Ćumura, Branislav Radišić i drugi. Specijalni gost izložbe je Yuya Matsuo, prepoznatljiv po svom instagram profilu EseJapan.


Od 19:00h počinje tribina “Taboolarenje” tokom koje će svi posetioci imati priliku da sa 6 govornika zavire u tabue našeg društva. Na bini filmske sale sa vama će lična iskustva o susretima sa tabuima podeliti Biljana Cincarević, Helena Vuković, UG Egal, Sandra Mančić, UG Sunce, LiceUlice, Fumiko Takeshita, Milica Nikolić. Nakon tabularenja bez prećutkivanja od 20:00h kreće takmičarski filmski program i dodela nagrada.


Drugi dan festivala organizatori su pripremili radionice i predavanja. Edukativni program počinje Jazasovom radionicom “Nije TABOO! Zaštiti se! od 17:00h. U okviru tematskog filmskog festivala Unitas fond i Crveni krst Srbije održaće radionicu edukacije i prevencije trgovine ljudima. Tokom radionice biće prikazan film "Posmatrači" koji prati paralelne price tri mlade osobe koje su postale potencijalne žrtve trgovine ljudima. Trgovina ljudima, a naročito decom i mladima je dramatičan, surov i složen oblik nasilja nad mladima i istovremeno jedno od najtežih krivičnih dela protiv čovečnosti. 


Jedan od preporučenih sadržaja za sve ljubitelje Japana kreće "3000 karaktera: Japan i Srbija, razgovori putnika" tokom koje će publika uživati u predavanju i zanimljivim pričama već čuvenog Tatsuye Hirana, poreklom iz Japana a trenutno jednog od omiljenih profesora Univerziteta u Beogradu.


2017. godine, cilj JSFF-a je da osvesti, preispita i uporedi lične i društvene tabue. 

Ovo nije samo susret japanske i srpske kinematografije, već susret dve različite kulture kroz univerzalni umetnički jezik kojim autori multimedijalnih sadržaja komuniciraju sa publikom u Beogradu i Tokiju. Kako ističu članovi udruženja CultCrave, JSFF autorima omogućava prostor za ličnu promociju i međusobnu saradnju na novim projektima i tako jača kulturnu razmenu između Srbije i Japana. 

ZVANIČAN PROGRAM: 

 14.11.2017.18:00 Otvaranje multimedijalne kolektivne izložbe srpskih i japanskih autora na temu TABOO


19:00 Taboolarenje - tribina - Japansko srpski festival filma / Oni ruše tabue - gosti iz Srbije i Japana pričaju o ličnim iskustvima 
20:00 Filmski program / Svečano otvaranje, dodela nagrada i takmičarski program  

15.11.2017.17:00 "Nije TABOO! Zaštiti se!" HIV - kontracepcija i zaštita? Dokle smo stigli? / radionica JAZAS


18:00 "Ne posmatraj, reaguj! Ljudska bića nemaju cenu!" / radionica UNITAS FOND i CRVENI KRST - prevencija i edukacija o trgovini ljudima i prikazivanje kratkog igranog filma "Posmatrači"


19:30 "3000 karaktera: Japan i Srbija, razgovori putnika" / tribina


20:30 Drugi deom takmičarskog programa i počasni filmovi


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :