Žestok kraj Arsenala uz Gobline, Bad copy, Brkove...

Datum objave:29.06.2014

Pročitano:4742 puta

Četvrti Arsenal fest u Kragujevcu završen je u subotu uveče rasturačkim nastupima pankera Goblina i Six Pack-a, folkrokera Brkova, hiphopera Bed kopi (Bad Copy), Marčela i Iskaza i drugih.

 


Festival koji je održan uz podršku Jelen piva i na kome su nastupili prethodnih dana Džiboni (Gibonni), Džentlmen (Gentleman), Dubioza kolektiv i drugi, tokom tri večeri posetilo je ukupno preko 22.000 posetilaca iz Kragujevca, drugih mesta Srbije i regiona.

Završne večeri na Main Stage-u najviše pažnje su privukli šabački Goblini, koji su se nakon godinu dana vratili na Arsenal ovog puta repertoarski obogaćen aktuelnim CD albumom "Roba s’ greškom", pa je tako na sam početak svirke pripao „Deci iz komšiluka“, a nešto kasnije i pesmama „Evropo“, „Kupi me“, „Pečenja i rakije“...

Reakcija publike nedvosmisleno potvrđuje da je novim pesmama mesto uz bok starim hitovima kao što su „LSD se vraća kući“, „Dr Hoffman“, „Ona misli da zna“, nezvanična himna „Ima nas“, „U magnovenju“, „Petra je noćas pijan“, „Anja volim te“, „Daleki put“, „Privatni rat“... Prečešljali su Šapčani dobro sve ono što su stvorili od početka devedesetih naovamo i završili, kao i obično, kloparanjem „Voza“.

 


„Vidite šta vas je, ne dajte da vas bagra zajebava“, uskliknuo je frontmen Branko Golubović-Golub gledajući u publici, pored starije ekipe, i mnoge koji nisu ni bili rođeni kad su Šapčani počinjali. „Ovde su ljudi koji treba da vode ovu zemlju!“

Zagrebački Brkovi su se uveliko odomaćili u Kragujevcu. Hevi-pank-folk miks, uvek duhovit ali i dobro, čvrsto odsviran, sasvim očekivano je i ovoga puta odlično prošao. Stare stvari su se izmešale sa aktuelnima sa albuma „Pizda materina“, a publika se odmah raspojasala uz teme „Nisam ja za tebe“, „Uniforma“, „Švaler“, „Nevernica“, „Ja ne želim da budem OK“, „Tolerancija“, „Kurvo prokleta“, i, dabome, obradu folkera Baneta Bojanića „Samo pijan mogu“. Sve je, standardno, obojila klasična priča frontmena Shamsa između pesama koju je, doduše, po sopstvenom priznanju, malo skratio jer je u pitanju festivalski nastup!

Posle dvostruke, doduše stilski različite gitarske grmljavine, na red je došao zezatorski hip hop Sky Wikluha, Ajs Nigrutina i Timbeta. Bad Copy su odmah na početku postavili esencijalno pitanje „Esi mi dobar?“ i krenuli šetnju kroz dva dominantna, četo preplićuća ciklusa – alkoholni i ljubavni. „Izvinite što nemamo bend, prodali smo ih ciganima“, pošteno je priznao Skaj uoči selidbe u Italiju („Uno, due, tre“). Nanizale su se „Vinjau“, „Ne radu bageri“... U finišu – prvo čuvena dilema na temu Whitesnakea, „Ljubav ili pivo“, pa stilski nadovezujući „Metalac“.

 


Festival je, kada je Main Stage u pitanju, zatvoren uz daleko ozbiljnije note koje sa sobom nose gornjomilanovački Bjesovi. Za početak su poručili da ništa nije skriveno („Sve će se doznati“), usledile su „Vraćam se dole“, „Čak i da mogu“...

Za to vreme, na Garden Stage-u Six Pack je ponudio drugačiju, sirovu pankersku energiju uz „Crvene makove“, „Fabričku grešku“... Prethodno, Marčelo i Iskaz su se, po ko zna koji put, pokazali kao odlična paraćinsko/pančevačka kombinacija koja je ponudila, između ostalog, „Mamicu“, „Bube“... Na Gardenu su nastupili i D Zoo, Dark Sky, Irish Stew Of Sindidun, Violet i Sajsi MC & B.K.O.

Takmičenje u „sviranju“ vazdušne gitare na Jelen Guitar Stageu pokazalo se kao pun pogodak u dobroj meri i zahvaljujući šoumenu Prljavom inspektoru Blaži koji je bio voditelj. Svake večeri je dodeljena kao nagrada prava, Ibanez gitara, treći ponosni vlasnik je Kragujevčanin Boris Arsenijević kome je pobedu doneo Ozijev „Crazy Train“.

Foto Zoran Lazarević:


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :