Zemljotres: Poželite zemljitres od 6 stepeni Rihterove skale!

Datum objave:15.02.2016

Pročitano:4578 puta

By:Milan B. Popović

ZEMLJOTRES CD ŠEST STEPENI RIHTEROVE SKALE

CD grupe „Zemljotres“ koji je pred nama, sasvim sigurno, pravo je instrumentalno, liričko i vokalno, pozitivno – iznenađenje! Ono, na prvi pogled u svojih „skromnih“ šest numera, skriva čitavo bogatstvo umetničkog umeća i dostignuća. Kada se bolje posvetite materiji, čućete i primetiće te da su ovo sve devetominutne, petominutne, šestominutne i samo dve trominutne pesme – „Ljubavni tepih“ i ...otkrije sami koja je druga.

 

Zemljotres: Poželite zemljitres od 6 stepeni Rihterove skale! | Recenzija Milan B. Popović

Uvodni komad, zvučni dokument „Ne gospodine, meni treba kran“, izuzetna je devetominutna artistička vožnja sa čestim promenama tempa, neočekivanim aranžmanima i vokalnim rešenjima. Iako traje skoro deset minuta, ona sve vreme drži pažnju slušaoca, i verujem da je to slučaj kod većine njih, da im prija! „U drvenom kaputu“ je drugi redni zapis sa pravom, opravdanjem i argumentacijom narezan na ovoj kompaktnoj disketi. Džem sešn rokenrol sa primesama bluza dominira u njoj. Čini se da lirički potencijal ovog sastava nije svakidašnji. Ne kažem da je to poezija za Nobelovu nagradu, ali se originalnost i u tekstualnom smislu i kontekstu može svrstati u kvalitet plus! Treći redni zapis „Udaj se za blues“, samo se skladno nadovezuje na moje poslednje dve rečenice jer diskove slušam od početka pa do kraja, redom, od prve do poslednje pesme.

Autor tekstova i muzike je Janko Hrubik. Što se tiče aranžmana, najvećim delom je on odgovoran uz veliki doprinos članova koji u tom trenutku sviraju ili su svirali u „Zemljotres-u“, tako da uvek pišu, aranžmani: „Zemljotres“!

Iako se ova grupa stvorila maltene iz pepela, uspela je upaliti vatru. Svojim ciničnim tekstovima i ambicioznim poduhvatima, pridobili su pažnju čak i publike koja ima svoj stav o životu nešto drugačiji nego i sam Bog. Naime, sa prevelikom dozom cinizma i kriticizma, grupa kroz svoje tekstove pobuđuje skrivena osećanja u čoveku. Dokaz da Aradački seljak može iskazati svoja ruralna (country) osećanja kroz rock and roll, upravo se temelji u ovom „Zemljotres-u“.

Ovde je bluz ogoljen do srži, čistokrvan ali podnošljivo bolan, da ne umara uho krajnjeg konzumenta. Što se mene tiče, vredelo je osmisliti, snimiti i objaviti ovakvu umetničku građu. Potražite je negde i nekako, nećete se prevariti, u to sam ubeđen!


vrh strane
Komentari (1)
Pošalji komentar
MortishA SkeJs
15.02.2016 22:34
U Nishta dolazimo - U nIshta i Idemo... Besciljno Ne Lutamo- Pazimo gde Gazimo! PS. Gazi.VodA!


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :