ZELE: Osećaj kad te ljubav i muzika pokrenu ka sreći!

Datum objave:24.12.2016

Pročitano:5132 puta

By:Milan B. Popović

ZELE CD INTERNAL WAVES OF LOVE / CROATIA RECORDS

Privilegija retkih novinara, CD recenzenata, kolumnista, publicista i zaljubljenika u muziku i poeziju, je –poput slučaja potpisnika ove CD recenzije- da me u radnji „Jugotona/Croatia records-a“, i PR menadžerke Maje Grozde Kasalović, sačeka uredno upakovan i adresiran solo CD Zeleta Lipovače sa posvetom koja se ne odbija – Mom prijatelju Milanu B. Popoviću OD SRCA! E, pa baš u tom kontekstu, u SRCU, i emociji, duboko uronjeno i zaronjeno pliva Zeletovo drugo po redu objavljeno solo CD izdanje „INTERNAL WAVES OF LOVE“, u gotovo svih svojih 10 novih kompozicija, plus bonus numeru „Reci da znam“ feat. Sonya.

 

Zele


Šef parade, Zele Lipovača je, pre svega, gospodin čovek, sa manirima istinske zvezde i momenta prošlosti (vremena stare velike Jugoslavije) ali i sadašnjosti, ovovremenosti, što nam i pokazuje ovim novim briljantnim CD izdanjem, ali i budućnosti, u koju ja, kada je Zele u pitanju, uopšte ne sumnjam. Zeletov solo CD obiluje salvama emotivnih nanosa i refleksivnih rola, poput najsofisticiranih momenata na disku. Samo jedan od tih nekoliko krucijalnih momenata CD-a „INTERNAL WAVES OF LOVE“, jeste i sedmi narezani muzičko vokalni dokument na ovoj kompaktnoj disketi – Come With The Rainbow- u još jednoj saradnji sa impresivnom Sonyom.


Solo CD Zeleta Lipovače krase i etno aranžmani u pojedinim „komadima“, i to deluje božanstveno čarobno. Istinsko je duhovno zadovoljenje preslušavati pesme sa ovog CD-a , i na kraju svake pesme, iščekivati, kakvom li će nas atmosferom i energijom poneti naredna numera. U devetom rednom zapisu – Millenium Refugees- Zele je, s razlogom, dinamičan, prog rock orjentisan, brz i ozbiljan-ukoliko se to tako moze kazati.


Već u sledećem komadu – Richard Branson s Smile- dominiraju bubnjarske deonice i klavijature Damjana Deurića (član i alfa & omega sjajnog sastava „Demether“, takođe) iz kojih isplivava Zeletova solo gitara, ali sa merom, da ne naruši dinamiku pesme. Sa posebnom merom, ni manje ni više!


Akustična numera „Reci da znam“ sa Sonyom, koja zatvara ovu CD kompilaciju samih rariteta muzičko instrumentalno kompozitorskih vrhova i dometa, čini to na najbolji mogući način. Sa Zeletom Lipovačom je sarađivao i Tony Martin u pesmi „Missing you“ ( koja, čini mi se, ali ne tvrdim, jeste prepev, obrada jedne od ranijih Zeletovih pesama, objavljena na srpsko hrvatskom jeziku) i ona i u ovom izdanju, podpomognuta orkestarskom podrškom, gudačima, gitarama , klavijaturama, teškim i pomalo tromim bubnjarskim ritmom, izbija na sam tron ovog Zeletovog solo CD-a.


Svu muziku i tekstove potpisuje Zele, osim pesme „Reci da znam“ (Zele-Dina-Zele). Materijal sniman u studiju „Sismis“, u Zagrebu. Miks & mastering rad je Andy La Rocquea, Sonic Train Studios, Sweden. Fotografija & dizajn je rad iCCKelcec. Klavijature, već pomenuti, izvrsni Damjan Deurić, Nenad Borić za setom bubnjeva, Krešimir Kastelan za bas gitarom i Zele sve solo i bas gitare na 3.,4.,7., i 8. i na bonus numeri.


Ništa nije izgubljeno- u smislu vrednog, kvalitetnog i probranog- do god da je UMETNIKA poput vanseriskog Zeleta Lipovače i do god postoje takvi ljudi i kreativni stvaraoci.


Što se mene tiče, ovaj solo CD Zeleta Lipovače, je apsolutni domaći zadatak za sve muzičare, bendove i autore, ne samo sa Balkana, već i mnogo šireg geografsko koordinatnog sistema i dometa!


 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :