Barutana klub Beograd

Završena prva BAM-C konferencija

Datum objave:09.05.2019

Pročitano:1109 puta

Lokacija: Sarajevo

''BRUTALIZAM JE TECHNO MUZIKA ARHITEKTURE, OŠTRA I PRIJETEĆA''
Brad Dunning autor of GQ


U impozantnoj, naizgled zaboravljenoj betonskoj graciji – zgradi nekadašnjeg Međunarodni RTV Centar (Zoi 84) - rodila se nova vrijednost, Balkan Advanced Music Conference, priča koja se pripovijedala puna tri dana, a koja će se prepričavati još zadugo. Kroz betonske kuloare brzinom svjetlosti kretala se sinergija novih ideja, talenata, priča i osmijeha koje su pomogle da konferencija uspješno ostvari sve svoje prvobitne ciljeve. 

 

Foto: Senka Catic / Studio Spektroom


Posljednje dane ovog aprila u Sarajevu su se uveliko razlikovali od svih dosadašnjih. U zgradi RTV-Doma održana je prva po redu BAM-C konferencija koja je ugostila preko 30 predavača, panelista i izvođača iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Austrije, Mađarske, Holandije, Kolumbije, Danske, Njemačke, Francuske, Bosne i Hercegovine, i Italije (13 zemalja). U Programu koji je trajao 3 dana (21h) u programskom dijelu konferencije na 2 stage-a smjenile su se mnoge kultne figure i nadolazeće zvijezde napredne muzičke industrije. Popratni sadržaji kao što su BAM-C Market Fair i BAM-C Atrium (Hangout zona) su omogućili idealnu pirliku za networking i uvezivanje lokalne kreativne industrije sa gostima. B2B sastanci su se održavali na panoramskoj terasi Hotela Ibis. Uz 3 balkanske filmske premijere, 3 Art Expo postavke, 1 Izložbu i 12 muzičkih evenata na 7 različitih lokacija koje pripadaju različitim epohama arhitektonskog stvaralaštva, realizovan je BAM-C by NIGHT program, a posebnu pažnju je privukao i dvodnevni Hackhaton gdje se kreativna i IT industrija okupila na jednom mjestu u cilju istraživanja novih ideja i generisanja inovativnih rješenja za integraciju muzičkog i tehnološkog svijeta.

 

Foto: Kanita Polimac


Projekat je realizovan uz podršku hrabrih brendova, partnera i prijatelja projekta koji su prepoznali BAM-C kao projekat vrijedan investicije u svom prvom izdanju. U startu je postavljena visoka stopa kvalitete produkcije, programa i same širine djelovanja konferencije. Mnoga vrata su otvorena ka Sarajevu, kao i prilike za razvoj noćne ekonomije i strateškog djelovanja sub-kultura. BAM-C projekat je prepoznat od internacionalnih partnera kao bitna platforma za budućnost Bosne i Hercegovine na polju razvoja MICE turizma i kreativne industrije. BAM-C od lokalnih vlasti i ustanova nije prepoznat kao dovoljno atraktivan za podršku, no u toku je priprema drugog izdanja predviđenog za narednu godinu gdje ćemo imati priliku pratiti razvoj ove konferencije.

 

Foto: Senka Catic / Studio Spektroom

 

„Bogatstvo doživljaja koje je Sarajevo poklonilo kroz tri dana, od gotovo avgustovsksog sunca, septembarske kiše, grotesknog titana brutalističke arhitekture, revitaliziranih nostalgičnih objekata u srcu grada, do modernih klubova i sakrivenih galerija savremena umjetnosti iskustvo je koje će se dugo pamtiti. Nije važno odakle ste došli u Sarajevo ili gdje ste se uputili nakon njega, važno je da je svako sa sobom ponio jedan djelić budućnosti čije smo poglavlje zajedno otvorili.“ 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :