ZAVRŠEN PRVI RESONATE - Festival novih medija

Datum objave:19.03.2012

Pročitano:2951 puta

By:Barbara Garčević

Prvo izdanje međunarodnog festivala novih medija – RESONATE, uspešno je završeno sinoćnim koncertom DJ Spooky-a u Domu Omladine Beograda. Organizatori (Magnetic Field iz Beograda, Dom Omladine Beograda i Creative Applications iz Londona) ali i ceo tim koji je poslednjih meseci pripremao ovaj festival, više su nego zadovljni ovim prvim I vrlo ambicioznim izdanjem Resonate festivala.
 
Resonate je trajao dva dana i to petak, 16. mart i subota 17. mart 2012. godine.


 
Sastojao se od radionica prvog dana festivala, predavanja i panel diskusija, drugog dana festivala, i muzičkog dela programa, odnosno koncerta u večernjim satima.
 
Zadatak prvog Resonate-a bio je da postavi nove standarde u umetničkoj industriji, kreirajući novu platformu za umrežavanje, informisanje, saznavanje, deljenje i obrazovanje. U Domu Omladine Beograda, po prvi put su se okupili na jednom mestu priznati umetnici svetskog nivoa i u interakciji sa posetiocima/učesnicima festivala, pružili im jedinstvenu priliku da se oprobaju u savremenim tehnologijama, kao i da učestvuju u debatama i radionicama, u cilju pozicioniranja u svetu umetnosti i kulture.

Resonate je imao blizu 500 stranih posetilaca, što je moglo bi se reći dalo neku novu energiju nekom događaju u Beogradu. Domaći student su imali beplatan ulaz  mogućnost učestvovanja na radionicama i naravno upoznavanja sa inostranim predavačima i gostima festivala.

Sve tri sale predviđene za predavanja,  panel diskusije i radionice su konstantno bile prepune, što je još jedna potvrda uspeha ovog festivala ,kao i činjenica da ga je posetila prava ciljna grupa. Pohvalno je i to da nije bilo kašnjenja kad je program u pitanju.
 
Iako prvi po redu, Resonate se može pohvaliti da je mesec dana pred početak imao sve propusnice za radionice i predavanja rasprodate i to širom sveta, te je u Domu Omladine Beograda  bio zaista impresivan broj posetilaca iz najrazličitijih krajeva sveta (Nemačka, Turska, Francuska, Holandija, Španija, Slovenija, Hrvatska, Danska, Švedska, SAD, Litvanija, Velika Britanija, Indija…)
 
Gosti prvog RESONATE festivala bila su najpoznatija imena savremene kreativne/elektronske scene u svetu:
 
Rafael Rozendaal - poseduje sajt koji je imao više od 15 miliona poseta u 2011. godini.
Josh Nimoy – zadužen za kreiranje vizuelnih efekata u filmu Tron.
Nicholas Felton – ključna figura u kreiranju novog Timeline-a na Facebook-u i zvanični je član Facebook tima.
United Visual Artists – kreirali su četiri svetske i festivalske turneje za Massive Attack, za the 100th Window turneju (2003), koja je bila najzapaženija od svih.
Jer Thorp - data-umetnik, rezident NYTimes i jedan od urednika WIRED UK.
Nexus – čuveni londonski studio za animaciju
Jonathan Richards – iz britanskog Guradian-a
i mnogi drugi..


 
Dnevni program je definitivno ugostio najbolje predavače u oblasti savremene umetnosti.
 
Posetioci Resonate festivala imali su jedinstvenu priliku da budu učesnici u radionicama koje su posvećene praktičnoj primeni novih tehnoloških dostignuća. Zadatak radionica je da uključe posetioce i da postignu rezultate u umrežavanju između posetioca i njihovih predavača. Dve radionice kojesu, kao što smo I predpostavili privukle najveću pažnju su radionice Andreasa Müllera i Niklas Roya.
 
Andreas Müller - "DMX/openFrameworks Lighting"  
Niklas Roy - "Electronic Instant Photo Safari" 
 
U okviru dnevnog programa, zahvaljujući Red Bullu, organizovana je bila i turistički obizalzak centra grada, tramvajem br 2, a domaćin Red Bull tramvaja bio je beogradski umetnik Uroš Đurić, koji je iz svog ugla predstavio inostranim gostima Beograd.
 
Noćni program je uspeo da ukrsti uzbudljive bendove i DJ-eve u pokušaju da stvori svet u kome se suočavaju analogni i digitalni zvuk, što je u skladu s glavnom temom festivala. 
Anbb (Alva Noto i Blixa Bargled) su u petak imali press konferenciju gde su pokušali da opišu ono što rade, a kasnije u prepunoj velikoj sali Doma Omladine, ostavili su jak utisak na većinu posetilaca.
 
Ime sastava se zaista piše malim slovima, ali su članovi veličine u svakom pogledu. Fantastična saradnja Blixe Bargelda i Carsten Nikolaia, dva vizionara iz dve generacije - Blixa je svima poznat kao lider i pevač Einsturzende Neubauten, mitske berlinske industrial-rock grupe koja je rodonačelnik ovog žanra, godinama je bio gitarista uz Nick Cavea i jedan od osnivača njegovih Bad Seeds; sa druge strane Karsten, brilijantni kompozitor nove elektronske muzike, rodom iz nekadašnje Istočne Nemačke, autor mnogih remiksa (od Bjork do Ryuichi Sakamotoa), kao i inteligentnih DJ nastupa. Ova nesvakidašnja kolaboracija koja nadilazi svačija očekivanja, zasnovana je na dva izdanja iz 2010: EP “Red Maruk Handshake” i LP “Mimikry” – ona čine celinu na osnovu koje se odvija jednoipočaspovni spektakl (ili antispektakl), u kome se muški glas dovodi do granica svojih mogućnosti, praćen apokaliptičnim zvečanjem elektronskih ritmova i ambijenata.
 
DJ Spooky, That Subliminal Kid, je drugog dana festivala prvo imao predavanje, koje se mahom odnosilo na ono što jekasnije i izveo uz pomoć gudačkog kvarteta ‘’Diferente’’ iz Beograda.
 
Paul D Miller nipošto nije samo DJ, nego zabavni filozof elektronskog zvuka. Jedan od skrivenih intelektualnih heroja savremene muzike - DJ Spooky, That Subliminal Kid (puno umetničko ime) – devedesetih je svojeručno stvarao američku školu “trip hopa”, da bi do sad uspeo da se druži i blisko sarađuje sa desetinama sjajnih autora, praveći muziku ili remikse svih umetničkih pravaca, od nove klasike preko hip hopa do avangardnog jazza.
 
DJ Spooky je ključni primer modernog umetnika – osvešćenog nomada u stalno promenljivom svetu. Ovaj model umetničke prakse nekako je upravo on preneo u popularnu muziku i do danas je ostao njegov najuverljiviji protagonista. Karakteristično poigravanje i studije svih žanrova crnačke muzike i stalno otkrivanje novih načina da se izrazi, kao i uspešni teoretski tekstovi koji su pratili svaku fazu u njegovom razvoju objašnjavajući i epohalne promene koje su zadesile popularnu kulturu (kapitalna knjiga “Rhythm Science”), privukli su pažnju najširih umetničkih krugova. Njegove teorije koje muziku stalno posmatraju u širem okruženju, kao deo ekološkog sistema, dovele su ga u priliku da izlaže kako u Andy Warhol muzeju, tako i na Venecijanskom bijenalu. Kompozicije posvećene sredini u kojoj živimo, kao što je “Terra Nova: Simfonia Antarctica”, od pre nekoliko godina, lansirale su novi trend sučeljavanja elektronike, jakih vizuelnih atrakcija i prirodnog zvuka gudačkih instrumenata.

vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :