Završen IX KONDENZ festival

Datum objave:29.10.2016

Pročitano:4770 puta

By:Nataša Milojević

KONDENZ festival je održan je od 21. do 27. oktobra u organizaciji Stanica servisa za savremeni ples. Festival se održavao na četiri lokacije: Kulturni centar Magacin, BITEF teatar, Kulturni centar Rex i Klub Petak.

U fokusu ovogodišnjeg festivala je bila izloženost umetnika pred publikom koji skida estetsku masku i prikazuje ono što jeste i što ga zaista dotiče. Kao angažovani festival KONDENZ je prikazao probleme sa kojima se suočava naše celokupno društvo i umetnik u njemu, među kojima su ćutanje i povlačenje pred surovošću kapitalističkog konzumentskog društva. Od svog početka 2008. godine, KONDENZ je u svakom izdanju apsorbovao (ne)uslove produkcije svog, ka eksperimentu i kritici usmerenog programskog i produkcijskog opredeljenja, nudeći publici, a često radeći sa samom publikom, nove formate festivalske produkcije, umetničkog izražavanja i neposrednog delovanja u polju kulture i društva.

Tokom ovogodišnjeg festivala posebna pažnja je posvećena podršci mladim umetnicima kojima tek predstoji izražavanje pred publikom. Njihov rad je prikazan u vidu prezentacije projekta PUZZLE#2 koji predstavlja upoznavanje mladih umetnika sa koreografskim praksama domaće savremene scene i razmenu idejea i iskustava. Kvalitet mladih umetnica naše scene posebno je uočen u predstavi “Vrste”, koreografkinje Jovane Rakić i dramaturga Marka Pejovića u kojoj su četiri plesačice predstavile svoje želje, emocije, potrebe i razmišljanja kroz formu savremenog plesnog performansa.

 

KONDENZ / Foto: Lidija Antonović

Foto: Lidija Antonović


Ovogodišnji KONDENZ su osmislili umetnici Ana Dubljević, Dalija Aćin Thelander, Dragana Bulut, Dušan Murić, Igor Koruga, Jovana Rakić, Ksenija Đurović, Marijana Cvetković, Marko Milić i Mirjana Dragosavljević. Cilj festivala je skretanje pažnje na sve prisutniji trend zanemarivanja generacija domaćih koreografa i plesača koji poslednjih decenija ulažu sopstveni rad u razvoj domaće plesne scene i predstavljanje kulture Srbije širom sveta. Istaknita je potreba za intenzivnim razvojne kulturne politike koja je senzibilisana za nova umetnička polja, eksperimente i podršku mladim umetnicima.

 

KONDENZ / Foto: Lidija Antonović

Foto: Lidija Antonović

Na naše pitanje kako bi se festival najbolje opisao, PR festival Tatjana Nikolić je odgovorila: "KONDENZ je prostor za eksperimentisanje sa nestandardnim, neuobičajenim umetničkim formama i izrazima i prilika za publiku da dođe u dodir sa često provokativnim, kritičkim i svakako konceptualno zanimljivim radovima. Ovogodišnji manifest festivala posebno privlači važnju i efektno sumira sve ono za šta se zalaže festival i ekipa koja stoji iza njega, okupljena u Stanici Servisu za savremeni ples. To su političnost umetnosti, društvena kritika, učešće publike, zajedništvo i razmena, razvoj novih generacija... Program festivala je bio usmeren ka aktivnom učešću publike koja je pozivana da interaguje u izvođenju i da učestvuje u kričkim osvrtima na predstave nakon izvođenja. Kritičke prakse sa publikom su sprovođene kroz različite formate kao što su pisanje, crtanje, druženje uz hranu i price. Iz tog razloga je simbol festival bila tegla za KONDENZ zimnicu koju su umetnici i publika zajedno pripremali za buduće generacije."

 

http://kondenz2016.blogspot.rs/p/archive.html

 

KONDENZ / Foto: Lidija Antonović

Foto: Lidija Antonović

Pre svakog izvođenja u svet je poslata sledeća poruka:

Za bilo koju vrstu, podvrstu ili stranputicu plesa, koji misli.
Za bilo koju koreografiju fizičkih ili mentalnih tela, koja propituje.
Za teoriju koja oseća.
Za istraživanja, eksperiment, rizik.
Za publiku koja je deo dela.
Za političnu umetnost.
Za umetnost koja nije samo produkt.
Za kolektivne prakse i principe organizacije.
Za umetnika/cu građanina/ku.
Za transparentne procedure.
Za kontinuitet rada.
Za ujedinjenu i vidljivu plesnu scenu.
Za nove generacije.
Za sledeći KONDENZ.

Mi se nadamo da će se poruka prenositi na mnoge adrese do sledeće godine.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :