Završen Cinema City: Preko 35.000 ljudi uživalo je u više od 60 filmova

Datum objave:03.07.2016

Pročitano:5007 puta

Lokacija: Novi Sad

Sa nestrpljenjem očekivana, do poslednjeg mesta ispunjena, domaća premijera filma Dnevnik mašinovođe zatvorila je 9. Cinema City festival. Samo nekoliko dana nakon svetske premijere na Moskovskom filmskom festivalu i osvojene prestižne Nagrade publike, Dnevnik mašinovođe je prikazan domaćoj publici na zatvaranju 9. Cinema City internacionalnog filmskog festivala, u subotu, 2. jula u Novoj kreativnoj četvrti, u Novom Sadu. U okviru ceremonije zatvaranja festivala dodeljene su Nagrada za doprinos za domaćoj kinematografiji Lazaru Ristovskom, Nagrada Žirija mladih škotskom ostvarenju Domaći migranti, selekcije Up to 10.000 Bucks, kao i Nagrada publike britanskom filmu Gori, gori, gori selekcije 360°. Festival je zaokružio muzički nastup jednog od najznačajnijih umetnika i muzičara našeg regiona, Ramba Amadeusa, koji pred prepunom Kineskom četvrti obeležio završnicu festivala.

 

Cinema City 2016


Poseta festivala je premašila 35.000 ljudi. Tokom osam festivalskih dana prikazano je preko 60 filmova, u okviru pet festivalskih selekcija, na pet različitih otvorenih i zatvorenih lokacija. Posebnu pažnju publike privukli su Sedmica i jedan dan, Gori, gori, gori, Alojz, Kalifornija, Žalejka, B-film: Požuda i film u zapadnom Berlinu, Dženis Džoplin, mala tužna devojka, zatim domaća ostvarenja Dnevnik mašinovođe, Vlažnost, Dubina dva, Inkarnacija, Otvorena i Dobra žena, kao i odlični kratki filmovi selekcije Up to 10.000 Bucks.

Festivalske dane su takođe obeležili sjajni razgovori sa autorima filmova i selektorima. Deveti Cinema City ostaće upamćen i po kvalitetnom i izuzetno posećenom pratećem umetničkom programu pod nazivom Cinema City Paralele, u okviru koga su poestioci festivala imali priliku da pogledaju izložbu Razlike, studenata i profesora Akademije umetnosti u Novom Sadu, kao i izložbu Total Recover, u okviru multimedijalnog festivala RE/8 DESIGN PARK. Muzički program festivala obeležio je sjajan koncert otvaranja grupe Jinx i nezaboravni nastup Ramba Amadeusa na zatvaranju festivala, kao i svakodnevni odlični DJ nastupi i žurke u Firchie Think Tank studiju.

 

Cinema City 2016


Festivalski dani su protekli u odličnoj atmosferi, zahvaljujući fenomenalnim filmskim i muzičkim programima, kao i jedinstvenim festivalskim lokacijama u Kineskoj četvrti i Limanskom parku, koje su doprinele sjajnom ambijentu, ali pre svega i mnogobrojnoj festivalskoj publici - iskrenim ljubiteljima kvalitetnog filmskog i muzičkog izraza.

Poslednje veče festivlala obeležila je do poslednjeg mesta ispunjena, domaća premijera filma Dnevnik mašinovođe koja je zatvorila je 9. Cinema City festival. Samo nekoliko dana nakon svetske premijere na Moskovskom filmskom festivalu i osvojene prestižne Nagrade publike, Dnevnik mašinovođe je prikazan domaćoj publici na zatvaranju 9. Cinema City internacionalnog filmskog festivala, u subotu, 2. jula u Novoj kreativnoj četvrti, u Novom Sadu.

Premijeri filma prethodila je ceremonija zatvaranja festivala i dodele nagrada. ''Za početak, želim da se zahvalim upravo vama koji ste divnim odzivom i ogromnom posetom nastavili da nas motivišete da realizujemo ovaj festival sa entuzijazmom i ljubavlju. Takođe, želim da se zahvalim autorima filmova i gostima na podršci i poverenju koje nam poklanjaju'' istakao je na ceremoniji, Milan Stojanović, direktor programa festivala. 

 

Lazar Ristovski

 

Cinema City je dodelio posebno priznanje, Nagradu za doprinos kinematografiji Lazaru Ristovskom. ''Večeras sa posebnim zadovoljstvom imam čast da u ime festivala Cinema City pozdravim glumca koji nas je nebrojeno puta nasmejao i rasplakao i čijim se pojavljivanjem u inostranim filmovima često ponosimo, reditelja koji nas je predstavljao na najvećim svetskim festivalima.'' najavio je Milan Stojanović, pre uručivanja nagrade Ristovskom.

Žiri mladih, sačinjen od mladih i talentovanih novosadskih srednjoškolaca, koji je radio u sastavu Branislav Aleksić, Aleksandra Reves, Sofija Damnjanović, Milana Vujin, Danijela Matović, David Drvar, Jovana Tešić, Marija Stojanović, Stefan Sabo, Jovana Kalamković, Petar Đuric, Katarina Cimbaljević, Vuk Maletin, Katarina Rubežić i Dora Balog izabrao je ostvarenje Domaći migranti, škotskog reditelja Erika Romera, kao najbolji film, po njihovom mišljenju.

Nagrada publike, odlučena putem glasanja posle filmskih projekcija, dodeljena je ostvarenju Gori, gori, gori talentovane britanske rediteljke Čanje Baton. Pored Gori, gori, gori, listu pet najomiljenijih filmova publike čine i Druga linija, domaćeg autora Nenada Miloševića, Kalifornija mlade brazilkske rediteljke Marine Persona, Sedmica i jedan dan, izraelskog autora Asafa Polonskog i Dubina dva domaćeg reditelja Ognjena Glavonića.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :