ZAVRŠEN 25. FESTIVAL AUTORSKOG FILMA

Datum objave:01.12.2019

Pročitano:1315 puta

Lokacija: Beograd

Grand-Prix "Aleksandar Saša Petrović" pripao je Marku Đorđeviću za film "Moj jutarnji smeh"

Dodelom nagrada i projekcijom filma „Talaso" r. Gijom Niklo svečano je zatvoren 25. Festival autorskog filma.

Žiri Glavnog takmičarskog programa radio je u sastavu Arijel Švajcer, filmski kritičar, Ognjen Glavonić, reditelj, i Hana Jušić, rediteljka.

 

Foto: Tanja Drobnjak


Ovogodišnji Festival autorskog filma završen je dodelom glavnih nagrada u Kombank Dvorani. Grand-Prix „Aleksandar Saša Petrović", u iznosu od 5 000 evra, za najbolji film glavnog takmičarskog programa pripao je filmu „Moj jutarnji smeh", srpskog reditelja Marka Đorđevića.

Reditelj Marko Đorđević obratio se publici i izrazio svoje veliko oduševljenje i zahvalnost, naglasivši da je za uspeh filma ključan bio timski rad i velika posvećenost.

Nagradu za najbolju režiju osvojio je film „Vatra će doći" reditelja Olivera Laksea. Oliver Lakse se putem video poruke zahvalio žiriju i organizatorima Festivala na ovom priznanju, a nagradu je u njegovo ime primila Katrin Fodri, ataše za kultura Francuskog instituta u Beogradu.

Ove godine po prvi put sa velikim zadovoljstvom predstavljena je nagrada "Gordan Mihić" za najbolji scenario,posvećena jednom od najznačajnijih autora jugoslovenskog i srpskog filma.

Nagradu „Gordan Mihić" za najbolji scenario dobio je film, „Martin Eden" reditelja Pjetra Marčela.
Scenarista filma, Mauricio Brauđi se takođe putem video poruke obratio prisutnima uz veliku zahvalnost Festivalu:

"Velika nam je čast što smo dobili ovu nagradu koja nosi ime Gordan Mihić, koji je napisao veoma važne evropske filmove. Martin Eden je knjiga s kojom smo se poistovećivali još u mladosti Pjetro i ja.To je veoma važna knjiga o prošlom veku I o tome kako je to stoleće uticalo na sadašnje vreme. To je istovremeno i bitno promišljanje velikog pisca o industriji kulture i o tome da je bilo kakva politička pozicija , ako je bez solidarnosti osuđena na to da bude više povezana sa smrću nego sa životom.Veoma mi je važno to što Festival i publika podržavaju nezavisne filmove ."

Posebno priznanje žirija pripalo je reditelju Honas Truebi za film " Devica Avgusta".

Reditelj i profesor Vlastimir Sudar ove godine je odlučivao o nagradi za najsinamatičniju sekvencu u igranom filmukoje nosi ime nedavno preminulog profesora Vlade Petrića a u čast Slavka Vorkapića.

Vlastimir Sudar se zahvalio domaćinima Festivala, selektorima i svim prisutnima, dodavši da je ove godine program Festivala nadmašio njegova očekivanja.

"Vlada Petrić je bio jedan od onih intelektualnih veličina koje su nekako diskretno živele tu među nama. Njegov uticaj je bio veliki naročito o filmskim studijama, važno je reći da se on uvek borio za ono iskonsko razumevanje filma kao umetnosti, potrebu da film bude shvaćen kao umetnost i da stvara svoj jezik", istakao je Vlastimir Sudar.

Nagradu profesora Vlade Petrića za najsinematičniju sekvencu u čast Slavka Vorkapića osvoji je film "Vatra će doći" O. Laksea.

"Postojala je jedna fascinantna scena u kojoj reditelj uspeva da apstrahuje priodne stvari koje snima i da ih dovede na jedan metafizički nivo." A. Sudar

Članovi žirija prtećeg programa Hrabri Balkan čine: Čedomir Kolar,producent, Staša Bajac, scenaristkinja i Marko Grba Singh, reditelj.

Specijalno priznanje žirija pripalo je filmu koji na " minuciozan i poetičan način oslikava svakodnevicu života u prirodi i sa prirodom" ističe Marko Grba Singh.
Posebno priznanje Hrabri Balkan pripalo je rediteljki Maji Novaković za film "A sad se spušta veče".

 

Foto: Tanja Drobnjak

 


Za najhrabriji film Hrabrog Balkana proglašen je film Stefana Đorđevića, " Poslednja slika o ocu".
"Izuzetno emotivan, sveden i delikatan film "Poslednja slika o ocu", ispričan je kroz minimalan dijalog i upečatljive slike. Ovaj film predstavlja izvanredan primer potentnosti kratke forme", M. Grba Singh.
 


vrh strane
Tagovi:
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :