Zatvorena još jedna SLOBODNA ZONA!

Datum objave:14.11.2015

Pročitano:4051 puta

By:Jelisaveta Miletic

Filmski festival Slobodna zona održan je i ove godine u Beogradu, Nišu i Novom Sadu. Tokom pet dana festivala publika je imala prilike da vidi kvalitetan izbor angažovanih dokumentarnih i igranih filmova.

 

Pobednik je film Patrisija Guzmana Dugme od sedefa, koji se bavi tragičnim sudbinama čileanskih domoraca. Kroz priču stanovnika Patagonije Guzman otkriva strahote izazvane od strane engleskih kolonizatora, ali i žrtve Pinočeovog diktatorskog režima. Povezujući ih sa okeanom, muzikom i zvezdama reditelj žrtvama odaje poslenju počast, a njihova stradanja izdiže na nivo metafizičkog.

 

Zatvorena još jedna SLOBODNA ZONA! | 2015 | Filmski festival Slobodna zona održan je i ove godine u Beogradu, Nišu i Novom Sadu


Najviše ocene publike, pored filma Dugme od sedefa, dobili su i filmovi Mustang rediteljke Deniz Gamze Erguven, Ovnovi reditelja Grimura Hakonarsona, Ples sa Marijom Ivana Gergoleta i Taksi Džafara Panahija.


Film Taksi na tragikomičan način govori o problemima sa kojima se reditelj suočava usled zabrane iz 2011.godine kada mu je onemogućena distribucija filmova unutar granica Irana. S obzirom na to da ne pristaje na kompromise i da u pravljenju filmova pronalazi ono esencijalno Panahi pretvarajući se da je taksista uspeva da snimi film koji na najbolji mogući način otkriva društvo i političke konvencije.

 

Zatvorena još jedna SLOBODNA ZONA! | 2015 | Filmski festival Slobodna zona održan je i ove godine u Beogradu, Nišu i Novom Sadu


Izbor ovogodišnjeg gosta festivala, selektorke Olje Bećković, pored Panahijevog Taksija, bili su i filmovi Kako prići slonu i Glumica. Drugačiji pristupi školskom obrazovanju i shvatanje dece svakako jesu zanimljive i aktuelne teme današnjice koje u svom prvom dugometražnom filmu Kako prići slonu tretira rediteljka Amanda Vajlder. Na svetu postoji 281. Slobodna škola koja predstavlja obrazovni sistem u kojem su časovi dobrovoljni, a pravila se dogovoraju demokratskim putem između predavača i đaka. Rediteljka Amanda Vajlder prati priču 282. Slobodne škole koja počinje sa radom u Litl Folsu. Film govori o potpuno drugačijem pristupu obrazovanju, a i samoj deci, usponima i padovima kroz koji po prvi put prolaze i predavači i deca, međusobnom upoznavanju i prihvatanju, i najzad, ovaj film govori o prvoj, uspešno završenoj, školskoj godini.


Svako festivalsko veče završavali su noćni razgovori o aktuelnim društvenim problemima. Tako je posle filma Oni osećaju da vatra gori usledio razgovor Kartografija bekstva na temu trenutne migrantske krize. Zanimljivi razgovori bili su i nakon filma Gayby baby, kada se preispitivalo načelo porodice i pitanje istopolnih brakova, ali i nakon filma Glumica prilikom kojeg je moderator bila sama Olja Bećković, dok su gošće bile glumice Milica Mihajlović i Branka Šelić.

 

Zatvorena još jedna SLOBODNA ZONA! | 2015 | Filmski festival Slobodna zona održan je i ove godine u Beogradu, Nišu i Novom Sadu


Interesovanje publike je i ove godine bilo veliko pa su najposećeniji filmovi prikazivani na ''bis''. U pitanju su: Ovnovi, Taksi, Dugme od sedefa i Mustang. Stalna i brojna publika govori o važnosti ovog filmskog festivala. Odličan izbor filmova koji preispituju aktuelne društveno - političke probleme, sjajni gosti i kvalitetni noćni razgovori još jednom su to potvrdili.

 

Do 12. Slobodne zone!


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :