Zatvorena izložba Belgrade To Bowie

Datum objave:22.08.2016

Pročitano:3390 puta

By:Barbara Garčević

Belgrade To Bowie, velika izložba fotografija Brajana Rašića i radova odabranih beogradskih umetnika, posle gotovo tri meseca zatvorena je sinoć u Jugoslovenskoj kinoteci. 

 

Belgrade To Bowie

Belgrade To Bowie / Foto: Preventer

 

Jugoslovenska kinoteka je od 28. maja bila domaćin izložbe posvećene Dejvidu Bouviju, multimedijalnom umetniku, zvezdi koja nas je napustila 10. januara ove godine. Izložba, koju su organizovale agencija Preventer i DesignBüro iz Beograda, koja je trajala tri meseca i koju je posetilo više hiljada Beograđana, posetilaca iz regiona i veliki broj stranih turista, sinoć je zatvorena. Samo otvaranju ove izložbe prisustvovalo je blizu 1.000 ljudi, što je bila gotovo rekordna dnevna poseta jedne izložbe u Beogradu. Izložbu "Belgrade To Bowie" su činile impresivne fotografije svetski poznatog muzičkog fotografa Brajana Rašića i izuzetni radovi desetak odabranih beogradskih umetnika.

 

Belgrade To Bowie / Foto: Preventer


Zatvaranje je bilo upriličeno specijalnim vođenjem kroz izložbu od strane autora projekta - Barbare Garčević i auora fotografija – Brajana Rašića, koji je sa Bouvijem sarađivao kao jedan od njegovih zvaničnih fotografa, od 1983 pa sve do 2006. godine. Zahvaljujući velikoj podršci Raiffeisen banke, koja je bila pokrovitelj ove izložbe i Gradu Beogradu, koji je pomogao projekat, posetioci su prethodna tri meseca u Jugoslovenskoj kinoteci mogli da uživaju u nesvakidašnjoj postavci, čiji je autor bila Jasmina Holbus, a koju su činili ogromni formati Brajanovih fotografija na kojima je Bouvi iz različitih perioda svog stvaralaštva. Jugoslovenska kinoteka se ispostavila kao idealan prostor za ovakvu postavku, jer upravo ti veliki formati su pravili posebnu atmosferu na ovoj izložbi, kojoj su se posetioci i fanovi vraćali i po nekoliko puta.

 

Belgrade To Bowie / Foto: Preventer

 

Izložbu je činilo blizu sto Rašićevih fotografija, sa brojnih Bouvijevih turneja i koncerata: turneje: Serious Moonlight, Glass Spider, Sound+Vision, Tin Machine, Outside, Reality, festivali: Isle of Whight, Meltdown, sa snimanja Live albuma za BBC Radio Theather, Royal Albert Hall - Dejvid Gilmur i Dejvid Bouvi, kao i fotografije iz bekstrejdža i sa žurki kao i nekoliko privatnih fotografija. Pored Brajanovih fotografija, značajan doprinos izložbi dali su beogradski umetnici, koji su učestvovali na ovoj izložbi, a čiji su radovi bili postavljeni na poslednjem nivou Kinoteke: skulptura "Life on Mars" umetnika Marka Lađušića nalazila se u atrijumu Kinoteke, pored Brajanovih fotografija velikih formata, kao i "Gitara", vajara Aleksandra Gligorijevića. Na poslednjem nivou Kinoteke u tzv potkrovlju, posetioce je dočekivala statua "Space Samurai" Milorada Stajčića, koja predstavlja Bouvija u čuvenom kostimu Kansai Yamamota, u prirodnoj veličini. Pored vajara među umetnicima bili su i slikari - Mateje Petković, Goran Vitanović, Svetlana Ninković i Peđa Gavrović – grafički dizajneri – Željka Mićanović Miljković, Goran Milanović i Nemanja Jehlička, ilustrator Nino Maljević i dva strip crtača - Vladimir Vesović I Duško Stefanović.

 

Belgrade To Bowie / Foto: Preventer

 

U saradnji sa izdavačkom kućom Mascom, ova izložba je bila obogaćena i većinom Bouvijevih izdanja na vinilima i CD-ovima, kao i knjigama koje je obezdedila knjižara Vulkan. Kako se ova izložba dešavala u Kinoteci, neizbežan je bio filmski program, obzirom da je Bouvi imao značajnu glumačku karijeru. Tako su filmski program Belgrade To Bowie činili deset Bouvijevih najboljih glumačkih ostvarenja: Lavirint, Apsolutni Početnici, Besana Noć, Srećan Božić, gospodine Lorens, Baskijat, Čovek koji je pao na Zemlju, Glad, Mi deca sa stanice Zoo, Prestiž I Zulender. Poslednjeg dana umesto filma prikazan je Bouvijev koncert iz 1983, sa turneje Serious Moonlight.

 

Belgrade To Bowie / Foto: Preventer

 

Organizatori su tokom trajanja izložbe publici priređivali različite programe, kvizove i nagradne igre, ali je jedna od najpopularnijih akcija bila slanje razglednica inspirisanih Bouvijevim stihovima. Preko 100 razglednica Belgrade To Bowie poslato je širom sveta iz Jugoslovenske kinoteke. Poslednje nedelje trajanja izložbe predstavljena je publikacija "Belgrade To Bowie" u izdanju Jugoslovenske kinoteke, koja sadrži sve fotografije sa izložbe, i radove beogradskih umetnika, fotografije posetilaca i poruke iz knjige utisaka. Brajan Rašić je poslednjih nekoliko dana bio kustos izložbe i svim posetiocima potpisivao publikaciju, koju od danas možete naći u prodavnici Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj 1.
Autori ovog ambicioznog projekta su Barbara Garčević i Sergej Trifunović. Originalna i zahtevna postavka izložbe delo je Jasmine Holbus, produkciju izložbene postvke je radila Maria Jelesijević, a vizualni identitet studio DesignBüro iz Beograda.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :