Zaokružena letnja sezona beogradskih Silosa uz završetak velikih murala Jane Danilović i TKV

Datum objave:28.09.2021

Pročitano:2726 puta

Lokacija: Beograd

Naše svetski priznate umetnice Jana Danilović i TKV (Aleksandra Petković) završile su radove na dva velika murala na beogradskim Silosima. Murali su oslikani na inicijativu Gaia pokreta i uz donatorsvo advokatskog društva Karanović & Partners, iz kojeg navode da aktivno podržavaju umetnike koji nadilaze granice. Obe muralistkinje iza sebe imaju brojna priznanja, a TKV je odlikovana i ordenom Viteza reda umetnosti Francuske, dok je Jana Danilović učestvovala na preko 50 izložbi širom sveta.


Završeni prvi murali na Silosima:

 Murali, čija je visina čak 16 metara, počeli su da se oslikavaju krajem maja kada je Jana Danilović u čast početka rada Gaia pokreta, neprofitne organizacije koja vodi Silose, započela svoj rad pod nazivom "Gaia's Heart". Organizacija i mural ime nose po starogrčkom božanstvu Gaji, koja je u helenskom, ali i nizu drugih svetskih predanja, personifikovala Majku Zemlju i prirodu u celosti.

Druga faza slikanja i dalji razvoj ovog murala usledio je u avgustu, kada je i TKV počela rad pod nazivom "Bela pčela", kako se u tradiciji slovenskih naroda naziva najstariji ženski predak od čak 16 kolena unazad. I ukupan broj od 128 ćelija Silosa deljiv je sa 16, a njihova brutalistička arhitektura i izvorna funkcija najviše podsećaju upravo na saće, koje se uz simbol pčele provlači kao zajednički motiv oba murala i u direktnoj je vezi sa Medonosnim vrtom i Urbanim baštama koje su prve otvorene u sklopu ovog centra na obali Dunava.

"U saradnji sa Gaia pokretom pokrenuli smo projekat "k/reators" u okviru kojeg ćemo i nastaviti da podržavamo Silose kao jednog od značajnijih generatora razvoja ovdašnje umetničke scene", navode iz Karanović & Partners. Murali su dostupni javnosti svakog dana, a u zonu Silosa ulazi se na kraju ulice Dunavski kej na Dorćolu, iza rampe nekadašnje fabrike “Žitomlin".

Nulta sezona premašila ciljeve

Pored ova dva velika murala, Re-Kreativni centar zajednice "Silosi Beograd" u svojoj "nultoj" letnjoj sezoni doneo je samostalne i grupne izložbe domaćih autora kao što su Svetlana Ninković, Sara Kujundžić, Nataša Ilić, ali i studenti Fakulteta primenjenih umetnosti. Posetiocima Silosa je do 26. septembra dostupna i muzejska postavka "Mi pokrećemo sve(t)" koja obrađuje istoriju transporta na jedan zabavan način i uz podršku Gebruder Weiss, najstarije transportno-logističke kompanije na svetu. A u Silosima se uskoro završava i festival savemenog cirkusa - "Cirkobalkana 9", koji je u okviru ovogodišnjeg Bitefa ugostio devet predstava trupa iz Francuske, Italije, Grčke i Slovenije.

Otvaranje galerije Silosa: 

 Pored izložbi i predstava, održani su i muzički događaji u organizaciji Lovefesta i Beata, na kojima su nastupali Anfisa Letyago i brojni domaći izvođači kao što je Kristijan Molnar, ujedno i muzički urednik Silosa, te njegovi brojni gosti koji su svakog vikenda nastupali u Ponti, letnjem baru u okviru Silosa. Među njima je i naša poznata voditeljka Una Senić, koja pored nastupa na svom serijalu "Full Moon" žurki, drži i humanitarne radionice kundalini joge.

Otvaranje Ponta bara: 

 Osim časova joge, na letnjoj pozornici Silosa, nastupali su i Kanda, Kodža i Nebojša, a premijerno je prikazana i digitalno restaurirana verzija "Sezona mira u Parizu" Predraga Golubovića iz 1981. godine u okviru projektu „A1 Kinoteka“, koji zajednički realizuju Jugoslovenska kinoteka i kompanija A1 Srbija. Za sam kraj leta, u Silosima su dodeljene i nagrade "Milan Mladenović" koje se tradicionalno dodeljuju 21. septembra, na rođendan čuvenog muzičara i frontmena grupe EKV.


vrh strane
Tagovi:
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :