Za izložbu Veliki format galerija ARTE priprema trotomnu publikaciju

Datum objave:13.05.2022

Pročitano:442 puta

By:Barbara Garčević

Lokacija: Arte galerija

15. april – 3. jun 2022. godine

 

U ARTE galeriji, u čak četiri izlagačka prostora (Andrićev venac 4, Andrićev venac 12, Kralja Milana 3 i Svetogorska 29) od 15. aprila izložba Veliki format privlači veliki broj posetilaca, što zbog činjenice da su u pitanju retko izlagana remek-dela, koja su deo privatnih kolekcija, što zbog toga što su autori tih dela najistaknutiji i najvažniji predstavnici jugoslovenske i srpske moderne i savremene umetnosti.

 


Izložba je deo projekta Kolekcionar kao kustos i selektor, ovoga puta posvećena velikom formatu u likovnoj umetnosti. Šesnaest istoričara i teoretičara umetnosti u ovom trenutku radi na sadržaju za trotomnu publikaciju ovelikom formatu; dva toma će biti posvećena velikom formatu u privatnim, a jedan velikom formatu u javnim kolekcijama, i predstavljaće kompletirano istraživanje o do sada nedovoljno obrađenoj temi velikog formatau umetnosti. S obzirom na to da je jun vreme kada ARTE galerija otvara tradicionalnu predaukcijsku izložbu radova iz svoje kolekcije, izložbena aktivnost galerije će ponovo biti posvećena velikom formatu u likovnoj umetnosti tokom 2022. godine.

 

Katalog izložbe Veliki format, publikacija pod rednim brojem 4 u ediciji Kolekcionar kao kustos i selektor je dostupan u štampanom formatu u svim izložbenim prostorima ARTE galerije. Impresivno izdanje, sa preko dve stotine reprodukcija najznačajnijih radova velikog formata iz privatnih kolekcija, vredna je antologija najistaknutijih predstavnika jugoslovenske i srpske moderne i savremene umetnosti.

 

 

Da podsetimo, ARTE galerija je za izložbu Veliki format izdvojila radove preko pedeset najznačajnijih umetnika koji su pretežno stvarali u drugoj polovini XX veka, iz više od četrdeset reprezentativnih privatnih kolekcija. Istaknuti autori su: Milan Konjović, Petar Lubarda, Lazar Vozarević, Mira Brtka, Dado Đurić, Vladimir Veličković, Ljuba Popović, Mića Popović, Petar Omčikus, Damnjan, Bora Iljovski, Mrđan Bajić i Dušan Džamonja, autori koje ARTE galerija i inače zastupa u okviru svoje izložbene i prodajne prakse.

 

Izložba traje do 3. juna 2022.godine

 

Radno vreme galerija je radnim danima i subotom od 10 do 20 h, nedeljom od 10 do 18 h.
Kustosi Arte galerije su svakodnevno tu da pruže detaljne informacije o izložbi i svim
delima, zainteresovanim posetiocima.
 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :