YVES SAINT LAURENT - Odlazak modnog diva

Datum objave:28.04.2009

Pročitano:3424 puta

By:Tanja Beljanski

„Dizajner danas misli samo na svoj ego i fantazije, a ne više na žene koje bi trebalo odevati.
Svet mode sastoji se samo od stylinga. Elegancija i lepota su nestale.“
Yves Saint Laurent
(na početku 21. veka)
 
   Iv Sen Loran, francuski modni kreator i kostimograf, koji je na modnoj sceni eksplodirao svojom kolekcijom 1958. godine poput čuda od deteta, nasledivši sa samo 21 godinom ni manje ni više nego čuvenog Kristijana Diora, i koji je vremenom postao jedan od najobožavanijih i najuticajnijih modnih kreatora druge polovine 20. veka, preminuo je početkom ovog leta u Parizu i svojim odlaskom učinio da poražavajuća praznina na modnoj sceni postane još jezivija.

Ono što je Sen Loran dao ženama, teško mogu da opišu samo simplificirana podsećanja na konkretne odevne predmete (do tada rezervisane za muškarce): blejzer, smoking, kišni mantil, safari gardeobu...
   


Iv Sen Loran jeste modni kreator koji je doprineo demokratizaciji mode na taj način što je sredinom 60-ih osmislio luksuznu žensku prêt-à-porter liniju Saint-Laurent Rive Gauche, koja je bila linija industrijski, masovno proizvedene dizajnerske odeće dostupne širem spektru kupaca u istoimenom lancu prodavnica. Iv Sen Loran jeste kreator koji nas je prvi zadivio garderobom inspirisanom delima čuvenih slikara (Mondrijana, Miroa, Matisa, Pikasa, pop-artista) i koji je bio sposoban da kombinuje zelenu, plavu, roze i žutu boju u jednom ansamblu, postižući inovativnost bez premca. 

On je taj koji je, pronalazeći inspiraciju na ulici, stvarao prefinjenu garderobu nepobedive elegancije; čovek koji je žene obukao u mušku garderobu; revolucionarno u pantalone i danju i noću, a da ni u jednom trenutku ženama nije oduzeo ni trunku ženstvenosti.
Naprotiv! Nikada žene nisu bile ženstvenije nego kada su nosile Sen Loranove modele. “Moj mali posao kao kututrijera jeste da pravim garderobu koja reflektuje naše vreme. Uveren sam da žena danas želi da nosi pantalone,” izjavio je jednom prilikom Iv Sen Loran. Često je govorio da je ženama za postizanje modernog izgleda dovoljan par pantalona, džemper i kišni mantil. U intervjuu iz 1983. godine, Sen Loran je rekao: “Žene ne bi trebalo da menjaju svoju garderobu svakih šest meseci. Treba da budu u mogućnosti da ponovo koriste odevne predmete koje već imaju i da njima samo dodaju ponešto novo, zato što su ti komadi vanvremenski klasici.”
 


Tokom svoje karijere, koja je trajala od 1957. do 2002. godine, on je u najvećoj meri bio odgovoran za način na koji se savremena žena počela oblačiti.
   Instantnu slavu doživeo je već 1958. godine kada je prikazao svoju Trapez kolekciju (u pitanju su čuvene trapezaste suknje), koju je kreirao za modnu kuću Christian Dior nakon velikanove smrti. Za razliku od mnogih “prekonoćnih” senzacija, Sen Loran je uspeo da ostane na vrhu svoje profesije do samog kraja. Kada kažem “kraj”, pomenuću da on nije bio prirodan. Kao i svi “krajevi” savremenog doba došao je veštački, i to tako što je zloglasna kompanija Gucci Group 2000. godine stavila šapu na modnu kuću Yves Saint Laurent. Sen Loranu je ostavljeno da dizajnira liniju visoke mode, a no name Teksašanin Tom Ford postavljen je na mesto glavnog kreatora prêt-à-porter linije. “Siromašak, radi ono što može,” rekao je Sen Loran za Toma Forda. Ova američka made-up zvezda, koja je simultano kreirala i Gucci i Yves Saint Laurent kolekcije koristeći se jeftinim trikovima seksualizovane estetike, napustila je kompaniju 2003. Od tada do danas Yves Saint Laurent kolekcije kreira Fordov asistent Stefano Pilati.
   


No, vratimo se Sen Loranu. Do 1983, kada je imao 47 godina, njegov je rad bio priznat od strane modnih stručnjaka koji su potvrdili da je taj rad od fundamentalne važnosti za razvoj i tok ženskog odevanja. Priređena je retrospektivna izložba Sen Loranovog dizajna u Institutu za kostim njujorškog Metropolitan muzeja. Prvi put u istoriji ovaj muzej prikazao je retrospektivnu izložbu živog kreatora. Dajana Vrilend, legendarna urednica magazina i doajen Instituta za kostim, nazvala je Sen Lorana živim genijem: “Šta god on uradio, prate ga žene svih starosnih doba i sa svih strana sveta.” Uz ovu izložbu sledile su i retrospektive u Parizu, Pekingu, Moskvi, Sankt Petersburgu, Tokiju i Sidneju. Izložba u Njujorku smatra se vrhuncem Sen Loranove karijere.

Yves Henri Donat Mathieu-Saint-Laurent prešao je dug put od Orana u Alžiru, gde je rođen 1. avgusta 1936. Njegov otac Šarl bio je advokat i agent za osiguranje. Majka Lusijen - žena izvanrednog stila i ukusa. Odrastao je u vili na Mediteranu sa svoje dve mlađe sestre Mišel i Brižit. Mladi Iv bio je mirno i povučeno dete. Ljubav prema modi i pozorištu razvio u ranom dobu. Kao tinejdžer kreirao je garderobu za majku, koju je oblikovala lokalna švalja. Vremenom je majka postala njegov najveći fan. Sedela je uvek u prvom redu na svim Sen Loranovim revijama i nikad nije nosila ništa drugo osim njegovih kreacija.Iako su roditelji želeli da studira prava, Iv je sa 17 godina otišao u Pariz da okuša sreću na studijama pozorišnog i modnog dizajna. U školi se nije dugo zadržao. Napustio je uz objašnjenje da je dosadna. Zatim se prijavio na takmičenje Internacionalnog sekretarijata za vunu i osvojio prvu nagradu za dizajn koktel haljine. Ovo ga je odvelo do Kristijana Diora. Priznajući mladi talenat, Dior ga zapošljava kao svog asistenta. Tri godine je Sen Loran radio sa Diorom koji ga je nazivao svojim naslednikom. Iznenadna Diorova smrt 1957. godine šokirala je modni svet. Kuća Dior postavila je Sen Lorana na mesto glavnog kreatora. Sa samo 21 godinom Iv se našao na čelu modne imperije sa obrtom od 20 miliona dolara godišnje. Prva kolekcija koju je samostalnio kreirao za kuću Dior doživela je neverovatan uspeh. Dečaci-prodavci novina uzvikivali su vest o trijumfu ulicama Pariza, dok je Iv mahao okupljenoj gomili sa balkona modne kuće Dior!No, u septembru 1960. godine Sen Loran je mobilisan u 27-mesečnu vojnu službu tokom rata koji je Francuska vodila u Alžiru. Dve hiljade poslova zavislilo je od njegovog talenta, ali vojska za to nije imala sluha. Poznata priča. Tri nedelje po mobilizaciji, Iv je doživeo nervni slom. U oktobru te godine Marc Bohan, Sen Loranov asistent, postavljen je na mesto glavnog dizajnera u Dioru. U novembru 1960. Sen Loran je razrešen vojne obaveze. Odlazi na privatnu kliniku u blizini Pariza. Tokom svih kasnijih godina patio je od depresije, alkoholizma i zavisnosti o drogama.

U septembru 1961. godine Iv Sen Loran je najavio otvaranje sopstvene modne kuće u partnerstvu sa momkom Pjerom Beržom. Čovek koji ga je apsolutno razumeo i podržavao, Pjer Berž, ostao je do samog kraja Sen Loranov verni saradnik i poslovni partner, iako su ljubavnu vezu prekinuli početkom 80-ih.

Tokom karijere Iv Sen Loran je u više navrata uspeo da izazove kontroverze. Najveća je bila ona sa parfemima. Godine 1971. pojavio se nag u svojoj reklamnoj kampanji za mušku kolonjsku vodu YSL, da bi 1977. jedan od svojih parfema za žene nazvao Opium. Protiv njega su podignute optužnice zato što je “veličao upotrebu droga i trivijalizovao opijumske ratove u Kini u 19. veku”.

Kada se pod pritiskom Gucci Group 2002. godine Sen Loran povukao iz posla, Pjer Berž i on osnovali su Foundation Pierre Bergé - Yves Saint-Laurent, pokroviteljsku i muzejsku ustanovu koja sadrži 20 hiljada eksponata iz istorije ove modne kuće.
Danas, kada ga više nema, prestale su i polemike da li je Sen Loran bio genije ili ne. Ostalo je slaganje da je on zaista jedan od najvećih umetnika.
 
„Ništa nije lepše od nagog tela. Najlepše čime se žena može odenuti jesu ruke voljenog muškarca. No, za one koje nemaju tu sreću, tu sam ja.“    (Yves Saint Laurent)

vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :