YUE MINJUN - Šta se krije iza osmeha?

Datum objave:16.09.2011

Pročitano:5421 puta

By:Ivan Gucunski

Lice sa enigmatičnim, manijakalnim kezom, možda najprepoznatljiviji prizor u savremenom kineskom slikarstvu, zapravo je autoportret.Pre desetak godina, Yue Minjun je bio član jedne od mnogih pekinških umetničkih kolonija, pokušavajući da izrazi burna iskustva Kine kroz svoje radove. Sada, uglavnom zahvaljujući snazi svog prepoznatljivog osmeha, ostvario je internacionalnu slavu.Ponekad mu ne prija kako se njegov rad tumači. Enigmatičnost crvenkastog lica naslikanog iznova i iznova, sa širokim osmehom i čvrsto zatvorenim očima od naprezanja, podleže mnoštvu tumačenja. Jedan kineski likovni kritičar identifikovao je umetnika kao člana škole “ciničnog realizma”, dok Yue ne oseća da pripada bio kojoj školi ili pokretu, i ne misli da je ciničan.


 
“Prvi korak u definisanju mog umetničkog izraza bilo je stvaranje stila koji bi tačno izražavao moja osećanja, tako da sam počeo sa nečim što veoma dobro poznajem – sa sobom. Drugi korak bilo je osmišljavanje osmeha, koji je bio inspirisan slikom kineskog slikara Genga Jianyia, u kojoj je osmeh toliko deformisan da izražava suprotne emocije od onih koje očekujemo. Tako sam stvorio prvu sliku u kojoj vidite nekoga kako se smeje. Na prvi pogled vam se čini da je on srećan, ali ako pogledate pažljivije, primetićete da tu ima još nečega. Osmeh ne izražava nužno samo sreću.”


 
Osmeh na njegovim slikama se različito tumači: kao šala povodom apsurdnosti postojanja, kao iluzija sreće u životima koji nezaustavljivo hrle ka sopstvenoj propasti, ili kao maska koja krije stvarna osećanja bespomoćnosti.


 
“To nije poricanje stvarnosti, već njeno preispitivanje,” kaže Yue za svoje radove. “I taj osmeh - svako ko je prošao kroz iskustva slična onima koje je doživela Kina, kadar je da razume.”

vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :