YU GRUPA: Uspešan povratak sa sjajnim saradnicima!

Datum objave:01.06.2016

Pročitano:4081 puta

By:Milan B. Popović

YU GRUPA CD EVO STOJIM TU / PGP RTS


Izuzetno je egzotično i skoro pa ezoterično držati u CD plejeru i preslušavati novo studijsko ostvarenje “EVO STOJIM TU”, jednog od najdoguvečnijih rok sastava sa srpskih i regionalnih prostora - YU GRUPE! Jedanaest numera nanizano je na ovoj kompaktnoj disketi.

 

CD - YU GRUPA - EVO STOJIM TU


Ja, naprosto ne mogu da se otrgnem utisku, niti da ga prećutim i ne spomenem. Ovaj album 100% sigurno ne bi bio ovoliko specifičan, makar u tekstualnim tematskim odabirima, da nije ogromnog doprinosa Nikole Čuturila koji je napisao tekstove za većinu pesama na ovom CD albumu, a i naslovna numera “EVO STOJIM TU”, njegovog je talenta delo. To se vidi u uvodnoj i prelepoj numeri – Vodi me kući anđele - (Muziku su komponovali Dragi Jelić i Miodrag Bata Kostić). Na nju se naslanja komad “Jedan od onih dana” (Kompozitor Dragi Jelić), kada kulminiraju trećom rednom numerom – EVO STOJIM TU - koja je poletna i aranžmanski vanserijska (doprinos D. Jelića i P. Jelića).


Muzički i vokalno, ovo je prepoznatljivi gruv grupe “YU GRUPE”. U neku ruku je i bluz, i kantri, izvorni rock, rokenrol, pevljiv, melodičan ali skladan i komercijalno i radijski prihvatljiv. Jedan tekst je napisao Petar Jelić (pesma „Panika“). Dva teksta je napisao Bora Đorđević ( “Žao mi je što nisam tvoj” i “A banki je 7”). Imajući u vidu kakve je pesme, kvalitetne pesme Bora Đorđević pisao sa matičnim bendom “Riblja čorba”, moram ukazati da se na ovom CD-u i nije baš pokazao u najsjajnijem svetlu. Sve što je on uradio je korektno, ali sumnjam i plašim se da te njegove pesme neće odoleti zubu vremena i kao takve biti uklesane u DNK kod nove, podmlađene publike (i grupe “Riblja čorba” i grupe “Yu grupa”). Da ne bude zabune, gospodina Boru Đorđevića izuzetno poštujem jer znam za njegovo višedecenijsko delovanje i trag koji je neosporno izuzetan, samo kažem da na ovom CD-u Bora, mišljenja sam, nije dorastao nivou i ugledu “Yu grupe”.


Tekstopisac Boban Bob Janković (pesme “Sve ili ništa” I “ Na krilima vetra” (muzički i aranžmanski u donekle etno stilu vešto ukombinovana sa rok prizvukom, što zaslužuje svaku podršku) zaslužuju svaku pohvalu! Pored Dragija, Žike i Petra Jelića, grupu upotpunjuje proslavljeni bubnjar Igor Malešević. Album je sniman 2015. Godine u “Studiu O”.


Potpisnik ove CD recenzije, tj. moja malenkost, imala je priluku da kao pesnik/tekstopisac sarađuje sa ovde vanserijskim i gabaritnim Nikolom Čuturilom na pesmi “Lavirint tajni”, sa dvostruke CD kompilacije “Milan B. Popović i HRONIČNO NEUMORNI” iz 2015. godine, što je samo još jedan od dokaza da sam umetnike za svoje pesme pažljivo, iskusno i pametno birao. Nornalni, talentovani ljudi, verujte mi na reč, i dalje postoje – Nikola Čuturilo! Možda je upravo Nikola Čuturila spasao i produžio vek grupaciji “YU GRUPA” . Ako je i da jeste, zaslužili su svako poštovanje. CD za dobro raspoloženje i definitivnu opciju – repeat!


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :