World Press Photo 2020. u Beču

Datum objave:17.08.2020

Pročitano:1242 puta

Izložba najboljih novinskih fotografija iz 2019. godine „World Press Photo 20“ biće prikazana u muzeju fotografije „Westlicht“ u Beču od 11. septembra 2020. godine.

 

Foto: Matthew Abbott

 

Na ovogodišnji konkurs se prijavilo 4.300 fotografa sa skoro 74.000 fotografija iz oblasti politike, društva, sporta i prirode. Žiri je dodelio 44 nagrade u osam kategorija. Neke od tema koje su bile zastupljene su pozari u Australiji, protesti u Hongkongu i Čileu i „Tiger Kings“ iz SAD.

 

Foto: Fabio Bucciarelli

Pobednička fotografija pod nazivom „Straight Voice“ japanskog fotografa Yasuyoshi Chiba prikazuje mladog aktivistu iz Sudana koji recituje pesmu na protestu protiv vojne vladavine 19. juna 2019. godine. Scena je uslikana u toku nestanka struje, dok su ostali demonstranti osvetljavali mladića svojim mobilnim telefonima. „To je bio jedini miroljubiv trenutak u toku protesta koji sam doživeo za vreme svog boravka tamo. Njihova neslomljena solidarnost se osećala kao žar koji svakog momenta može opet da se rasplamsa“, izjavio je Chiba o svojoj fotografiji.

 

Foto: © Yasuyoshi Chiba


Od 1955. godine nezavisna Fondacija World Press Photo sa sedištem u Amsterdamu raspisuje konkurs za najbolju novinsku fotografiju. Žiri se svake godine menja i ocenjuje fotografije iz celog sveta. Rezultat takmičenja, izložba koja obilazi svet, važi za najznačajniju reviju međunarodne novinske fotografije.

 

Foto: Alon Skuy

„Fotonovinari nam svakodnevno prikazuju šta se događa u svetu, neretko uz opasnost po sopstveni život. U vreme kada je kretanje ljudi ograničeno važnost ovakvih informacija iz prve ruke pogotovo dobija na značaju.

 

Foto: Alessio Mamo

 

Nagrada „World Press Photo“ ne postavlja samo standarde za fotonovinarstvo već stavlja fotografe, koji u naletu vesti često budu zanemreni, u prvi plan“ izjavio je Peter Koeln iz muzeja „Westlicht“.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :