William Simpson, storiborder Igre prestola gost Hercegnovskog strip festivala

Datum objave:25.07.2016

Pročitano:5188 puta

Datum održavanja: 02.09.2016 - 07.09.2016

Lokacija: Herceg Novi

Deseti Hercegnovski strip festival biće održan od 2. do 7. septembra u Herceg Novom i kao i prethodnih godina, okosnicu festivala činiće izložbe gostujućih autora, radionice, crtanje stripova, crtanje na majicama, projekcije filmove, promocije, predavanja i koncerti. 

 

Hercegnovski strip festival

 

Udruženje ljubitelja stripova Hercegnovski strip festival već devet godina uspešno organizuje jedini festival stripa u Crnoj Gori koji je postao manifestacija od izuzetnog značaja ne samo za Herceg Novi i Crnu Goru već i za ceo region. Hercegnovski strip festival (HSF) osnovao je slikar i strip crtač iz Herceg Novog Nikola Ćurčin. 

 

William Simpson, storibordera najpopularnije planetarne TV serije „Igra Prestola“, koji je u bogatoj karijeri crtao Betmena, Sudiju Dreda, Transformerse, Indijanu Džonsa, Osmog Putnika i još mnogo toga, biće gost ovogodišnjeg HSF-a. Pored njega, organizatori su potvrdili da će festival  uveličati Mike Collins (Superman, Batman, Flash, Wonder Woman, Justice League, 2000 AD, Dr.Who...), Guillermo Ortego (Batman, Avengers, Lobo, Spectre... ), Walter Trono (Dragonero, Dylan Dog, SBE...), Milorad Vicanović Maza (Wunderwafen, Lady Spitfire, Jour J...), Yacine Elghorri (Futurama, Titan AE, Evolution, The Fantastic Four, Thru the Moebius Strip), Igor Kordej – najveći strip crtač sa ovih prostora svih vremena, te Stevan Subić, Sonja Gašperov, Dragan PaunovićPavle Zelić, Dejan Šijuk, Jana Adamović, Dragana Kuprešanin. U režiji Ambasade Republike Italije biće doveden gost iznenađenja.  Na listi gostiju su po automatizmu ljudi koji su na festivalu prisutni svake godine i koji čine njegov integralni deo - Zoran Đukanović, Tihomir Tikulin Tico, Vladimir Vesović i Mirna Martinović koji su zaduženi za radionice, postavke izložbi i ostale programe HSF-a, kao i mladi autor iz Podgorice, Luka Cakić.

 

Hercegnovski strip festival

 

Domaćini svih dešavanja su gradske galerije i ugledni gradski ugostiteljski objekti, a svi sadržaji na HSF-u su besplatni za posetioce. Procena je da se tokom festivala nacrta i podeli oko šest stotina originalnih crteža ljubiteljima stripa, sa otprilike još toliko potpisanih plakata. Sami plakati su umetnička dela gostujućih crtača i predemet su kolekcionarstva mnogih ljubitelja stripa iz regiona.  Posebnu pažnju privlači dan crtanja na majicama što je originalni proizvod ovog festivala i jedan od najveselijih sadržaja. Uz nacrtane majice, festival u ponudi ima i originalnu majicu sa logom i originalnim dizajnom posvećenim svakom pojedinačnom izdanju festivala. Festival prati i berza stripa. Za berzu je zadužena striparnica „Mr.No“ iz Podgorice, kao i gostujuće izdavačke kuće iz refiona koje predstavljaju svoja strip izdanja.

 

Hercegnovski strip festival

 

Ove godine prvi put će biti održan nagradni konkurs za kratki strip "Comic Atelier" čija je tema kafana, odnosno boemski život.

 

Pravila:
Strip može da ima od jedne do četiri strane
U izradi stripa može da učestvuje jedan ili više autora/autorki
Stil i tehnika su slobodni
Originali ili (još bolje) kvalitetne kopije da budu A3 ili A4 formata, a radovi se mogu slati i u digitalnoj formi (BW – 600dpi, grayscale i CMYK – 300dpi)

 

O nagradama će odlučivati petočlani žiri. Radove slati najkasnije do 25. avgusta na adresu hercegnovski.strip.festival@gmail.com ili originale na adresu kafana-picerija ,,Atelier’’, Njegoševa bb, 85340 Herceg Novi, Crna Gora.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :