Vodimo vas na Beldocs 2019!

Datum objave:06.05.2019

Pročitano:421 puta

Lokacija: Beograd

Filmovi o urbanim temama na festivalu Beldocs 2019


U sklopu 14 selekcija u okviru kojih će premijerno biti prikazano preko 100 filmova, na ovogodišnjem dvanaestom po redu Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs 2019, koji će se održati od 8. do 15. maja u više bioskopskih dvorana, biće prikazani i dokumentarni filmovi o urbanim temama. Predstavljamo vam filmove o belgijskom gradu duhova koji je postalo raj za hipstere, o grupi mladih žena iz Sudana koje su istrajne u borbi za pravo da žive životom kakvim žele u svetu u kome dominantno vladaju muškarci, kao i film o bivšem mafijašu iz zloglasnog Budimpeštanskog geta koji godinama predaje boks siromašnoj deci iz komšiluka u želji da krenu pravim putem, od kojih se jedan probija do borbe za titulu svetskog šampiona.

 Doel
Frederik Sølberg, Danska, Belgija, 2018, 70'
Festivali CPH: DOX 2018, DOK Leipzig 2018, IndieCork 2018, DokuBaku 2018, Escales 2018, London IDF 2018

Zašto je toliko važno imati mesto koje se zove dom?
Doel je grad duhova u Belgiji okružen nuklearnom elektranom, gigantskim kontejnerskim dokom i lukom Antverpen. Stanovnici se već decenijama bore s vlastima koje žele da unište grad i sagrade novi kontejnerski dok. Sada je tu preostalo još samo 26 stanovnika - živopisna gomila običnih i neobičnih ljudi koji se hvataju ukoštac s rejverima, znatiželjnim urbanim istraživačima i političkim haosom, dok se drže ideje o održavanju svog vandalizovanog i napuštenog grada u životu.
O reditelju: Frederik Sølberg je nagrađivani danski režiser, producent i muzičar koji živi i radi u Kopenhagenu i Berlinu. Frederik je već dugi niz godina aktivni učesnik indie muzičke scene u Kopenhagenu, gde svira u raznim bendovima, režira muzičke spotove i vizuale, i nastupa po Evropi i SAD-u. Frederik takođe režira TV dokumentarce i reklame. "Doel" je Frederikov debitantski dokumentarni igrani film.
Trejler – film Doel
Petak 10. maj / 21.00 / Dvorana Kulturnog centra Beograda, Q&A


Kartum ofsajd (Khartoum Offside)
Marwa Zein, Sudan, Norveška, Danska, Francuska, 2019, 75'
Festivali Berlinale 2019, CPH:DOX 2019, Visions du Reel 2019, HotDocs 2019, Sheffield 2019

U dominantno muškom svetu kojim vlada šerijatsko pravo i na čijim granicama preti da se razbukta građanski rat, grupa mladih žena pokušava da zatraži svoje pravo da živi onako kako želi.
Grupa izuzetnih mladih dama u Kartumu odlučna je u tome da profesionalno igra fudbal. One su spremne da se suprotstave zabrani koju je nametnula sudanska Islamska vojna vlada i one neće prihvatiti ne kao odgovor. Njihova borba da dobiju zvanično priznanje kao Sudanska nacionalna ženska ekipa je neustrašiva, hrabra i često smešna. Ali u svojoj borbi su nepokolebljive. Kroz intimni portret ovih žena tokom više godina pratimo njihove trenutke nade i obmane.
O rediteljki: Sudanska filmska rediteljka i producentkinja. Rođena je u Saudijskoj Arabiji i živela je u Egiptu. Diplomirala je na visokom filmskom institutu u Kairu. Sada je između Sudana i Nemačke. Ona je Alumnus Berlinale Talent Campusa, IDFA Akademije i Durban Talent Campusa. Njen diplomski projekat “A Game” je nagrađivani kratki film i zvanično je selektovan na više od 30 međunarodnih festivala širom sveta i preveden na 5 jezika. “One Week, Two Days” je nagrađivani kratki igrani film, koji je imao svoju svetsku premijeru na Dubai International Film Festivalu 2016. i od tada je selektovan na više od 19 međunarodnih filmskih festivala. 'Kartum ofsajd' je njen prvi dugometražni dokumentarni film.

Nedelja, 11. maj / 17.00 / Dvorana Kulturnog centra Beograda


Geto Balboa (Ghetto Balboa)
Árpád Bogdán, Mađarska, 2018, 90'
Festivali Sarajevo 2018, Ake Dikhea? 2018 (Najbolji film), Budapest 2019

Bivši mafijaš iz zloglasnog Budimpeštanskog geta već osam godina predaje boks siromašnoj deci iz komšiluka. Jedan od njegovih učenika se probija do borbe za titulu svetskog šampiona.

Misi Sipos (60), bivši pripadnik mafije iz 8. okruga, je dok se oporavljao u zatvoru nakon vatrenog okršaja sa rivalskom bandom, okrenuo Bogu i napustio svoju kriminalnu prošlost. Kao svoju ličnu "misiju" pokrenuo je bokserski klub lokalne zajednice usmeren na decu iz problematičnih porodica. Zoli Szabo (21) je jedno od te dece. On boksuje u amaterskoj ligi pod Misijevim uputstvom 6 godina. Zoli živi u jednosobnom stanu sa svojim ocem, maćehom, polusestrom i njegovom verenicom, koja je već trudna.

O reditelju: Arpad Bogdan, rođen 1980. godine, živeo je u sirotištu od svoje četvrte godine. Počeo je da radi kao glumac i pozorišni režiser, i organizovao je kreativne radionice za decu iz socijalno ugroženih porodica koristeći različite aspekte pozorišta, filma i književnosti. Njegov režijski debi, Happy New Life (2007), premijerno je prikazan u sekciji Panorama na Berlinalue 2007. i nagrađen je Posebnim priznanjem. Njegov najnoviji dugometražni igrani film Genesis premijerno je prikazan na Berlinaleu 2018. godine i već je dobio brojne nagrade.
Trejler – film „Geto Balboa“

Utorak 13. maj / 20.00 / Muzej Jugoslovenske kinoteke – Kosovska Q&A

 

 

Vodimo vas na Beldocs 2019!

 

Pošalji IME, PREZIME I NASLOV FILMA na koji hoćeš da ideš na redakcija@urbanbug.net i osvoji kartu!  


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :