Vladimir Nabokov - Smeh u tami

Datum objave:18.05.2008

Pročitano:8270 puta

By:Nenad Župac

LJUBAVNI TROUGAO
(Vladimir Nabokov, Smeh u tami, izdavač: LOM, Beograd)
 
Jedine ljubavi koji traju zauvek su one koje su neuzvraćene. I to je centralna ideja iz koje proističu fabula i sporedne radnje u Smehu u tami. Kad je devojka zaljubljena u muškarca koji je ostavi i proganjana od ljubavnika koji je obožava – takav ljubavni trougao čini da život postane opasan. Jer svi mi umiremo od ljubavi, ili usled njenog nedostatka: zato je, na kraju krajeva, ljubav smrtonosna.

U ljubavnom trouglu Nabokovljevog romana, Albin je oženjeni muškarac koji se zaljubljuje u Margo (vetropirastu tinejdžerku koja je ruskom piscu poslužila kao prototip za slavnu Lolitu); dok je, s druge strane, Margo zaljubljena u Reksa – beskrupuloznog i koristoljubivog karikaturistu koji iskorišćava ljubav neiskusne devojke kako bi ostvario svoje podle ciljeve.Naime, Albin zbog Margo žrtvuje sve: ženu, dete, novac, ugled, a na kraju romana i svoj vid. (Što je Nabokovljeva metafora za frazu: ljubav je slepa.) Margo, iako joj je tek sedamnaest godina, shvata da muškarci vode ljubav ne zato što su zaljubljeni, već zato što su uzbuđeni. Kad čovek želi ženu, on će dati mnogo toga da bi spavao s njom. Ali kad muškarac ženu iskreno voli, on će dati sve što ima kako bi samo bio pored nje.

Reksovi kockarski dugovi primoravaju ga da manipuliše zaljubljenošću mlade devojke terajući je da izmamljuje novac od Albina. U zapletu koji podseća na zaplete vrhunskih trilera, svi akteri ljubavnog trougla bivaju uništeni: niko ne dobija ono što zaista želi, jer se nikada ne može nešto dobiti, a da se pri tom nešto ne izgubi. Dok god bude brakova bez ljubavi, biće i ljubavi bez brakova. U romanu ljubav predstavlja drugo ime za blud, prevaru i laž.

Iako je objavljen još davne 1938. godine, Smeh u tami deluje kao da je pisan pre nekoliko godina. Za razliku od drugih romana Vladimira Nabokova koji su pisani hermetičnim stilom sa puno digresija, ovo delo karakterišu kratka poglavlja i pristupačan jezik – što je odlična preporuka za ovaj roman koji se čita u jednom dahu.
  

vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :