Vladimir Jakšić & Ex Revolveri: Na putu neverovatnoće

Datum objave:04.10.2015

Pročitano:5598 puta

By:Milan B. Popović

Vladimir Jakšić & Ex Revolveri
CD „Na putu neverovatnoće“, Multimedia music, rock

Iznenadno, pomalo tajanstveno, bez mnogo buke i medijske pompe (na kakvu je domaća, pa i regionalna javnost i slušalački auditorijum naviknut), skromnom, ali i te kako umetnički vrednom i sofisticirano osmišljenom živom koncertnom promocijom povratničkog CD-a „Na putu neverovatnoće“, legendarni Vladimir Jakšić Musa, uz vernu pratnju svog benda (Ex Revolveri), nakon više od jedne decenije oglašava se ponosno i prkosno, a u jednoj od svojih novih pesama govori – „Da li je to java ili san / da li da skočim u korito rečno / pitanje je večno?“

 

Vladimir Jakšić & Ex Revolveri: Na putu neverovatnoće | Recenzija Milan B. Popović | 2015


Na kružnim putanjama ove kompaktne diskete narezano je ukupno sedam pesama. Neke od njih datiraju iz vremena od pre dvadesetak godina, ali - eto, upravo ove godine imale su priliku da se predstave javnosti. Neke od njih su „Nemam više nijedan dan“ (za koju je, malo je poznat taj podatak, muziku i tekst napisao Srđan Gojković Gile iz Električnog orgazama), potom „S vetrom u kosi“, numera koja zatvara ovu bajkovitu CD sesiju (muzika Margita Stefanović EKV i Vladimir Jakšić, koji je napisao tekst).


Digresije radi, internacionalno priznat i nagrađivan srpski režiser Branko Radaković snimio je, montirao i režirao trenutno veoma aktuelan muzički dokumentarni film o grupi Limunovo drvo, u kojem se pojavljuju upravo Srđan Gojković Gile, kritičar Branimir Lokner, Vladimir Janković Džet, kritičar Aleksandar Žikić i plejada rok analitičara, znalaca koji su ukazali na značaj grupe Limunovo drvo, iz koje su potekli i Milan Mikica Stefanović, Milan Mladenović, Gagi Mihailović, Dušan Kojić Koja, Švaba Radomirović, najpre članovi Šarla akrobate, pa onda Katarine druge i naposletku Ekatarine velike.


Autor kompletne muzike i tekstova svih ostalih pet pesama na CD-u „Na putu neverovatnoće“ je lider, alfa i omega benda Ex Revolveri, Vladimir Jakšić Musa. On je, kako i sam kazuje, „uspeo da pobedi samoću, želi živeti i danju i noću, život svoj da nakon svega pokloni samome sebi, to je sve što želi, i nikada se ne bi vratio tamo gde tama vlada.“ Ispravno i uspešno!


Odličan i efektan gitarski solo Dejana Roleta Radisavljevića nadovezuje se skladno na ispovedne Jakšićeve stihovne role. Neki od ovde ponuđenih zvučnih dokumenata („Devojka iz sna“, na primer) jesu ljubavne storije, ali nipošto nisu patetične i imaju onaj „kvalitet plus“ koji mora biti zabeležen i podcrtan. Saksofon, koji se pojavljuje kao svojevrstan začin ovim umerenim rock kompozicijama, daje samo na kontrolisanoj gabaritnosti i sveobuhvatnosti koja, u krajnjoj instanci, ume i samo prija.


Peti redni zapis „Pakleno prostranstvo“ je, ukoliko mi dopustite tu slobodu, lični favorit potpisnika ovog prikaza. Ume Vladimir Jakšić da poentira „iz kontre“ na svoj sadašnji, gotovo transcendentalni način i manir kakav ne poseduju ni mnogo tiražniji, reklamiraniji i potenciraniji rokenrol umetnici naših prostora. I za nekadašnje prvopostojeće Revolvere i za Vladimira Jakšića i njegove sadašnje Ex Revolvere potreban je miran duh, koncentracija, muze, inspiracija i želja za bekstvom u novo, drugačije. Vladimir Jakšić je to uspeo u svakom segmentu svog umetničkog delovanja koje praktično i predstavlja i njegovo fizičko bivstvovanje ovde i sada. Bravo!


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :