Više od frižidera - Poligon za studentsku maštu!

Datum objave:08.06.2009

Pročitano:5569 puta

By:Marina Tomovic

FridgeArt
Više od frižidera
 
U organizaciji kompanije ”Whirlpool”, magazina ”Elle Decor” i beogradskog Fakulteta primenjenih umetnosti u četvrtak 4. juna sa početkom u 20 časova u Kulturnom centru Grad, održano je svečano otvaranje izložbe ”FridgeArt” i dodela nagrada za najkreativnije studente i njihove transformacije Whirlpool frižidera.
 
Studenti Fakulteta primenjenih umetnosti, čija su idejna rešenja ušla u najuži izbor na konkursu objavljenom u aprilskom izdanju Elle Dekor-a, dobili su priliku da maštovito eksperimentišu sa dezenima i tehnikama, i tako transformišu 19 „Whirlpool“ frižidera.

Ovi kućni aparati su predstavljali idealan poligon za njihovu maštu, mogućnost da iskažu kreativnost i inspirišu vas. Tako su nastale jedinstvene kreacije objekata koji mogu poslužiti i kao efektan detalj u prostoru, ali i polazište za njegovo dalje uređenje.
 
Na samom početku večeri prisutne goste je pozdravila voditeljka programa Marija Kilibarda, a zatim i predstavila ukupno 16 izlagača – studenata Fakulteta primenjenih umetnosti.
 


Sa odseka Primenjeno slikarstvo, koje obrazuje studente za profesionalni rad u oblasti zidnog slikarstva (freska, mozaik, vitraž i tapiserija), svoje FridgeArt kreacije predstavili su studenti Aleksandra Račić, Ana Manojlović, Jelena Lazić, Maja Brković, Marija Grujić, Olivera Štrbac, Marija Ristić, Stefan Šoln, Jovana Banjac, Đurađ Stevanović, Igor Mitrović i Ivana Jakovljević, dok su sa odseka scenografija svoje radove predstavili su Magdalena Vlajić, Miloš Radovanović, Marija Stojković i Sonja Oglič.
 
Nakon toga Suzana Dubajić, direktorka Whirlpool Srbija je svima poželela dobrodošlicu i tom prilikom istakla kako je prijatno iznenađena kreativnošću studenata FPU, koji su primenjujući različite umetničke veštine i likovne discipline ovim objektima dali sasvim novi izgled. Naglasila je i to da kompanija Whirpool planira da i dalje ulaže u ovakve kreativne akcije, a pogotovo kada su u pitanju mladi. „Imajući u vidu ovu Whirlpool-ovu težnju da od tehnologije napravi umetnost, protekla je i ideja da studentima Fakulteta primenjenih umetnosti omogućimo da iskažu kreativnsot i maštu, a da oni Whirlpool-u otrkriju neke nove ideje za nova dizajnerska rešenja aparata. Krenuli smo sa frižiderima, ali se nadamo da ćemo ovako kreativne projekte sprovesti i na drugim Whirlpool-ovim proizvodima. Kompanija Whirlpool, poznata po kreativnom pristupu dizajnu svojih proizvoda, realizacijom ovog projekta otelotvorila je svoj slogan SENSING THE DIFFERENCE“. - istakla je Suzana Dubajić.
 
Zatim se prisutnima obratila i Ivana Vujević, glavni i odgovorni urednik magazina Elle Dekor. „Prilika da se podrži, organizuje, učestvuje, prisustvuje ovakvoj akciji i njenoj realizaciji uz fenomenalne mlade studente neizbežno je fantastična, te mogu samo iskazati želju i nadu da ovakih akcija bude što više. U današnje vreme kada se ovakve prilike retko ukazuju i realizuju, zaista je važno napomenuti od kakvog je značaja ovakav pristup i sinergija svega: mladih ljudi, tehnologije, znanja, umetnosti, kreativnosti i svega lepog i funkcionalnog. Zahvalila bih se studentima, profesorima, žiriju, Ljudmili što nas je ugostila u svom „GRAD“-u, mom timu Elle Dekora i naravno kompaniji Whirlpool i gdj.Suzani Dubajić“. – istakla je Ivana Vujević.
 


U sastavu žirija bili su kompetentni afirmisani stručnjaci Jelena Blečić, slikarka, dizajnerka i modna dizajnerka, Marija Radoš, istoričarka umetnosti, urednik web izdanja i PR Nezavisne umetničke asocijacije Remont, kao i Ljudmila Stratimirović, umetnička direktorka KC “Grad, a pored toga i poznata scenografkinja, dizajnerka, autorka projekata “Pozorište šešira”, “Moda za poneti”.., koja je proglasila pobednike.
 
Autorima tri najbolja rešenja dodeljene su atraktivne nagrade, pa je tako prva nagrada pripala Mariji Stojković, koja je dobila trodnevno putovanje u Italiju sa posetom Whirlpool Global Consumer Design Center (Cassinetta/Varese), druga nagrada pripala je Đurađu Stevanoviću, koji je dobio Whirpool frižider, dok je treća nagrada pripala Stefanu Šolnu, koji je dobio godišnju pretplatu na izdanja magazina Elle Dekor, Elle, Sensa, National Geographic i Men’s Health.
 
Te večeri, skupu je prisustvovao veliki broj afirmisanih umetnika i poznatih ličnosti kao što su Marija Kilibarda i njen dečko Ognjen Kajganić, glumica Milica Zarić sa suprugom, Đorđe Pavlov – Kortina..., kao i svi oni koji su svojim prisustvom hteli da podrže mlade talente i vide kako i frižideri mogu dobro da se obuku.
 
Za sve one koji te večeri nisu bili na otvaranju FridgeArt-a, izložba će trajati u naredna 4 dana, tačnije do 8.juna kada je i zvanično zatvaranje izložbe.
 

vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :